Opinió

CURSA D’ARMAMENT

Estem al davant d’una nova cursa amb molts més actors implicats que durant la guerra freda
L’expansió del mercat de míssils hipersònics de llarg abast és la clau de volta del trencament dels tractats
Un conflicte entre potències nuclears menors seria suficient per causar un hivern nuclear catastròfic

En els dar­rers anys, sem­bla que s’ha ini­ciat una cursa d’arma­ment de resul­tats impre­vi­si­bles i que a finals del desem­bre pas­sat va mar­car una nova fita quan Vladímir Putin va anun­ciar que Rússia dis­po­sava d’un nou míssil hipersònic, l’Avan­gard (9M729), que ateny una velo­ci­tat supe­rior a vint vega­des la del so i és capaç de superar els sis­te­mes de defensa antiaèria i antimíssils de l’ene­mic (una referència implícita als Estats Units). L’Avan­gard havia estat llançat des d’una base del sud dels Urals per atènyer 6.000 quilòmetres després el seu objec­tiu a la península de Kamt­xatka. El pre­si­dent rus també va reve­lar que el pro­jecte s’havia començat a desen­vo­lu­par després del juny del 2002, quan el pre­si­dent dels Estats Units, George W. Bush, va deci­dir aban­do­nar uni­la­te­ral­ment el Trac­tat sobre Míssils Anti­balístics (ABM) sig­nat el 1972 per Ric­hard Nixon i Leo­nid Bréjnev. Aquest acord limi­tava el nom­bre de míssils anti­balístics uti­lit­zats per defen­sar-se con­tra els míssils de càrrega nuclear, però Bush volia posar fi a aquesta limi­tació per desen­vo­lu­par un escut antimíssils que a par­tir d’una xarxa de radars i satèl·lits fos capaç de detec­tar el llançament de míssils ene­mics i inter­cep­tar-los amb antimíssils llançats des de l’espai o des de bases ter­res­tres o vai­xells.

La res­posta del pre­si­dent Donald Trump no es va fer espe­rar, i l’1 de febrer d’enguany anun­ci­ava que els Estats Units aban­do­na­ven el Trac­tat INF sobre for­ces nucle­ars de rang mitjà sig­nat per Ronald Rea­gan i Mikhaïl Gor­bat­xov el desem­bre del 1987, que va ser el pri­mer acord efec­tiu de reducció d’armes nucle­ars de tota la història. A l’acord s’hi havia arri­bat després d’anys de pro­tes­tes paci­fis­tes arran de la ins­tal·lació de míssils nucle­ars d’abast mitjà (entre 500 i 5.500 quilòmetres) a banda i banda del teló d’acer que eren una amenaça per als països euro­peus. El 2 de febrer, la Fede­ració Russa també sus­pe­nia el trac­tat. Sus­pensió que, si no es rene­go­cia, serà defi­ni­tiva d’aquí a sis mesos. Trump, però, va més enllà i insi­nua que Was­hing­ton es pot negar també a rene­go­ciar el Trac­tat de Reducció d’Armes Estratègiques (STAR III) sig­nat per Barack Obama i Dmi­tri Medvédev el 2010 pel qual es com­pro­me­tien a reduir en dos terços l’arse­nal atòmic en deu anys. Trump i Putin han posat així fi als esforços de més de tres dècades per reduir els arse­nals nucle­ars al món. En aquests anys, el total d’armes nucle­ars ha cai­gut d’entre 65.000 i 70.000 en el seu moment màxim –a mit­jan dels anys vui­tanta– fins a 14.465 a començaments del 2018 (SIPRI Year Book 2018). Segons el think tank suec, aques­tes armes nucle­ars es repar­tei­xen entre nou estats: Rússia, 6.850; els Estats Units, 6.450; França, 300; la Xina, 280; el Regne Unit, 215; el Pakis­tan, 145; l’Índia, 135; Israel, 80, i Corea del Nord, 15. Rússia i els EUA con­cen­tren, doncs, el 92% del total, però, en cas de con­flicte entre dues o més potències nucle­ars menors, n’hi hau­ria prou per pro­vo­car un hivern nuclear de con­seqüències catastròfiques més enllà de les vícti­mes direc­tes de la con­fron­tació.

Per jus­ti­fi­car aquest bru­tal pas enrere, les dues potències s’han acu­sat d’incom­pli­ments del Trac­tat INF. És una excusa que convé tant a Mos­cou com a Was­hing­ton, perquè la rea­li­tat és més com­plexa. Avui, a diferència de la dècada dels vui­tanta, el club nuclear inclou països que no són sig­na­ta­ris ni del Trac­tat INF ni de l’STAR III i que, per tant, no estan sub­jec­tes a les limi­ta­ci­ons que aquests trac­tats impo­sen. I, sobre­tot, hi ha una demanda poten­cial de míssils hipersònics (amb o sense cap nuclear), ja que la seva velo­ci­tat els fa molt difícils de detec­tar i d’aba­tre.

la clau de volta

En aquest mer­cat en expansió –encara que de moment sigui de pro­ducció i con­sum intern– dels míssils hipersònics de llarg abast hi ha la clau de volta del tren­ca­ment del Trac­tat INF i de l’amenaça de no reno­vació de l’STAR III. Així, entre el 2013 i el 2017, els Estats Units i Rússia van ser els prin­ci­pals expor­ta­dors de grans armes, amb el 34 i el 22% del total mun­dial, res­pec­ti­va­ment, en un mer­cat on els països occi­den­tals són hegemònics, ja que a con­ti­nu­ació venien França, Ale­ma­nya, la Xina, el Regne Unit, l’Estat espa­nyol, Israel, Itàlia i els Països Bai­xos, amb per­cen­tat­ges que de més a menys ana­ven del 6,7 al 2,1%. Tan­ma­teix, on es per­cep clara­ment la supe­ri­o­ri­tat dels Estats Units (i el ràpid ascens de la Xina) és en les des­pe­ses en arma­ment dels dar­rers anys. Així, el 2017, els EUA van gas­tar 610.000 mili­ons de dòlars (el 3,1% del PIB); la Xina, 228.000 mili­ons (1,9); l’Aràbia Sau­dita (inclou el pres­su­post d’Inte­rior i és el segon impor­ta­dor d’armes del món), 69.000 (10,3); Rússia, 66.000 (4,3); França, 58.000 (2,3); el Regne Unit, 47.000 (1,8), i Ale­ma­nya, 44.000 (1,2). En defi­ni­tiva, estem al davant d’una nova cursa d’arma­ment amb molts més actors impli­cats que durant la guerra freda i amb unes con­seqüències impre­vi­si­bles per a l’eco­no­mia i la segu­re­tat mun­di­als.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor