Opinió

La presó més gran de la terra

Després de deu anys de bloqueig, la situació a la Franja de Gaza és insuportable
El conflicte es cronifica i s’agreuja amb les declaracions del president Trump

En aquest arti­cle prenc el títol del lli­bre que va publi­car Ilan Pappé arran del cin­quantè ani­ver­sari de la guerra dels Sis Dies del 1967. L’his­to­ri­a­dor isra­elià ana­litza les moti­va­ci­ons i les estratègies mili­tars i polítiques per dur a terme l’ocu­pació –la colo­nit­zació en la ter­mi­no­lo­gia de Pappé– dels ter­ri­to­ris de Gaza i Cis­jordània, així com les infra­es­truc­tu­res legals i burocràtiques imple­men­ta­des per con­tro­lar la població de més d’un milió de pales­tins, fins a con­ver­tir els ter­ri­to­ris ocu­pats en la major presó del món “a cel obert”. En expressió de l’avui pro­fes­sor d’història de la Uni­ver­si­tat d’Exe­ter (Regne Unit) es tracta d’una anàlisi de la “burocràcia del mal” que embruta els ocu­pa­dors i dig­ni­fica els ocu­pats.

Aquesta intro­ducció ve a tomb perquè ara fa un any, el 30 de març del 2018, es va con­vo­car la Gran Marxa del Retorn (GMR) –cone­guda com el “dia de la terra pales­tina”– i dese­nes de milers de mani­fes­tants pacífics es van apro­xi­mar a la tanca peri­me­tral que separa Gaza d’Israel per exi­gir la fi del blo­queig impo­sat a la Franja després de la victòria elec­to­ral de Hamas el gener del 2006 i el dret de retorn dels refu­gi­ats, tal com esta­bleix la reso­lució 194 de l’assem­blea gene­ral de les Naci­ons Uni­des de l’11 de desem­bre del 1948. Es com­me­mo­rava així la Nakba (‘des­as­tre’) del 1948, quan la pri­mera guerra ara­bois­ra­e­li­ana va pro­vo­car la des­trucció d’unes 400 loca­li­tats pales­ti­nes, i entre 600.000 i 760.000 àrabs de Pales­tina van ser obli­gats a pren­dre el camí de l’exili (l’1 de gener del 2017, els refu­gi­ats pales­tins ja eren, segons la UNRWA, 5.340.443, dels quals 1.348.536 a la Franja de Gaza).

Des de fa un any, les con­cen­tra­ci­ons de pro­testa es repro­du­ei­xen set­ma­nal­ment, i famílies sen­ce­res s’apro­xi­men a les tan­ques, men­tre l’exèrcit isra­elià res­pon amb gasos lacrimògens i trets d’armes de foc que, segons l’Ofi­cina de l’ONU per a la Coor­di­nació d’Assump­tes Huma­ni­ta­ris (OCHA), havien cau­sat almenys 195 morts (41 nens) i 29.000 ferits (7.000 per impacte de bala) fins al 22 de març del 2019. Tan­ma­teix, les mani­fes­ta­ci­ons per­sis­tei­xen perquè després de més de deu anys de blo­queig, la situ­ació a la Franja de Gaza s’ha fet insu­por­ta­ble: el 2016, l’atur glo­bal arri­bava al 40,6% de la població activa i el juve­nil, al 61,4%; el sub­mi­nis­tra­ment elèctric cobreix menys de la ter­cera part de les neces­si­tats glo­bals; d’una població total d’1,9 mili­ons d’habi­tants, el 68% són refu­gi­ats, dels quals 980.000 depe­nen de l’ajuda ali­mentària de la UNRWA (el 2000 eren menys de 80.000); el trànsit de per­so­nes de Gaza per la fron­tera s’ha reduït a menys de la ter­cera part. Paral·lela­ment, Hamas repri­meix amb con­tundència –repressió que inclou deten­ci­ons, inter­ro­ga­to­ris amb tor­tu­res i lesi­ons– les pro­tes­tes que es pro­du­ei­xen també a l’inte­rior de la Franja per unes con­di­ci­ons de vida que l’ONU qua­li­fica de crisi huma­nitària i de la qual una part de la població culpa el govern isla­mista.

Un any després de l’inici de la GMR, la situ­ació és més que crítica a pesar del silenci inter­na­ci­o­nal i de la pro­gres­siva no visu­a­lit­zació del con­flicte pales­ti­nois­ra­elià en els dar­rers anys arran de les guer­res de Síria i del Iemen i con­tra Estat Islàmic. I, tan­ma­teix, la victòria de Ben­ja­min Neta­nyahu i del Likud en les elec­ci­ons d’Israel del 9 d’abril pas­sat de ben segur que empit­jo­rarà les coses amb la for­mació d’un govern encara més esco­rat cap a l’extrema dreta. De moment, Neta­nyahu ja ha expres­sat la seva intenció d’anne­xi­o­nar defi­ni­ti­va­ment els assen­ta­ments jueus de Cis­jordània (on ja viuen, inclo­ent Jeru­sa­lem Est, 600.000 colons jueus). Aquesta mesura s’afe­geix a l’apro­vació el juliol del 2018 de la llei bàsica –les dotze lleis de rang cons­ti­tu­ci­o­nal en absència de cons­ti­tució– de l’estat nació del poble jueu, de dub­to­ses cre­den­ci­als democràtiques, que reserva el dret d’auto­de­ter­mi­nació al poble jueu, esta­bleix l’hebreu com a llen­gua única i fa dels ara­bois­ra­e­li­ans (el 20% de la població) ciu­ta­dans de segona a Israel.

Per com­ple­tar aquest esce­nari de des­es­pe­ració pales­tina, només calien les apor­ta­ci­ons piròmanes de Donald Trump que, tren­cant un con­sens implícit de la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal, va anun­ciar el tras­llat de l’ambai­xada dels Estats Units de Tel-Aviv a Jeru­sa­lem. Ara ha anat més lluny encara i, con­cul­cant la reso­lució 242 del 22 de novem­bre del 1967 del Con­sell de Segu­re­tat de les Naci­ons Uni­des, ha reco­ne­gut la sobi­ra­nia isra­e­li­ana sobre els alts del Golan i, final­ment, està dis­po­sat a tirar enda­vant un nou pla de pau que aban­dona el prin­cipi dels dos estats com a solució del con­flicte i cro­ni­fica la situ­ació d’auto­no­mia de Gaza i Cis­jordània sota con­trol isra­elià: les pre­sons a cel obert de Pappé o el nou colo­ni­a­lisme del segle XXI.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor