Opinió

EL sudan: la fi d’un règim

El president Al-Bashir és derrocat després de mig any de protestes. Des del 1989, havia instaurat una dictadura militar i islamista

La història del Sudan des de la inde­pendència (1956) ha estat mar­cada per la ines­ta­bi­li­tat política i per les ten­si­ons inter­nes pro­vo­ca­des per una llarga guerra civil (1955-1972 i 1983-2005) que va enfron­tar, grosso modo, un nord musulmà, de pai­satge desèrtic però cen­tre del poder amb capi­tal a Khar­tum, i un sud cristià i ani­mista, humit i ric en aigua, però mar­gi­nat del poder, sumit en la pobresa i amb capi­tal a Juba. Al sud, el Movi­ment Popu­lar d’Alli­be­ra­ment del Sudan (MPAS), de John Garang, i el seu braç armat, l’Exèrcit Popu­lar d’Alli­be­ra­ment del Sudan (EPAS), s’opo­sa­ven al cen­tra­lisme dis­cri­mi­na­dor de Khar­tum.

També han estat ele­ments d’ines­ta­bi­li­tat els con­flic­tes tri­bals, espe­ci­al­ment a la regió de Dar­fur, els pro­ble­mes deri­vats de la relació amb Egipte i de la impli­cació del Sudan en els con­flic­tes regi­o­nals i l’arri­bada de refu­gi­ats de països veïns.

El 30 de juny del 1989, el coro­nel Omar Has­san Ahmad al-Bas­hir va donar un cop d’estat amb el suport d’Egipte, el Regne Unit, els Estats Units i el Front Naci­o­nal Islàmic (FNI) de Has­san al-Turabi, un ferri defen­sor de la impo­sició de la xaria. Al-Bas­hir va impo­sar una dic­ta­dura mili­tar isla­mista que el 1991 va donar suport a la invasió de Kuwait per part de l’Iraq, la qual cosa va pro­vo­car ten­si­ons amb Egipte, l’Aràbia Sau­dita i les monar­quies petro­li­e­res, que li van reti­rar les aju­des econòmiques.

bin laden i al-qaida

Al-Bas­hir va estrènyer lla­vors les rela­ci­ons amb Líbia i l’Iran al mateix temps que va per­sis­tir a esten­dre la llei islàmica a tot el país, fet que va pro­vo­car una esca­lada de la guerra civil. Khar­tum va impo­sar una política d’apart­heid al sud –les ciu­tats es van con­ver­tir en bas­ti­ons de l’exèrcit sudanès, men­tre a les zones rurals actu­a­ven les milícies de l’EPAS– i només la pressió inter­na­ci­o­nal i les ame­na­ces dels EUA van evi­tar una catàstrofe huma­nitària.

Durant la guerra civil afga­nesa (1994-96), Ossama bin Laden i els prin­ci­pals diri­gents d’Al-Qaida es van refu­giar al Sudan, on van dur a terme pro­jec­tes d’infra­es­truc­tu­res viàries per al govern de Khar­tum, van ins­tal·lar camps d’entre­na­ment mili­tar i van con­so­li­dar la xarxa finan­cera de l’orga­nit­zació. En la dècada dels noranta, Khar­tum era un cen­tre de refugi i de tro­bada dels mili­tants de l’islam radi­cal, la qual cosa no va excloure el man­te­ni­ment d’unes ambigües rela­ci­ons amb els països occi­den­tals que van cul­mi­nar amb l’entrega a França, l’agost del 1995, d’un dels ter­ro­ris­tes inter­na­ci­o­nals dels anys setanta més bus­cats, Ilich Ramírez Sánchez, més cone­gut com a Car­los. Al mateix temps, els ser­veis d’intel·ligència suda­ne­sos van ser acu­sats de col·labo­rar en atemp­tats fona­men­ta­lis­tes a Egipte, i el Con­sell de Segu­re­tat de les Naci­ons Uni­des va decre­tar san­ci­ons con­tra el règim d’Al-Bas­hir.

La guerra civil i l’aïlla­ment inter­na­ci­o­nal van pas­sar fac­tura, i la situ­ació econòmica va esde­ve­nir cada cop més crítica a pesar de l’explo­tació de jaci­ments de petroli. Les tro­pes de l’opo­sició i de l’EPAS van gua­nyar ter­reny i van infli­gir dures der­ro­tes a l’exèrcit sudanès i a les milícies de l’FNI. Al-Turabi va caure en desgràcia, i Al-Bas­hir va sig­nar amb l’MPAS un acord de pau el gener del 2005: l’esta­bli­ment d’un règim d’auto­no­mia al Sudan del Sud i la cele­bració d’un referèndum d’auto­de­ter­mi­nació sis anys després. Garang va esde­ve­nir vice­pre­si­dent, però va morir en un sos­pitós acci­dent d’helicòpter el juliol d’aquell mateix any.

crisi de dar­fur

El 2003 va escla­tar el con­flicte de Dar­fur, on milícies àrabs, amb la con­nivència del govern, van vio­lar i assas­si­nar unes 400.000 per­so­nes i van des­plaçar 2 mili­ons més de les mino­ries no àrabs.

Al-Bas­hir va ser acu­sat de crims con­tra la huma­ni­tat i es va dic­tar una ordre de detenció inter­na­ci­o­nal. Sota aquesta pressió, Al-Bas­hir no va tenir més remei que accep­tar una força d’inter­po­sició de l’ONU i de la Unió Afri­cana (UA), una Auto­ri­tat Regi­o­nal de Tran­sició a Dar­fur i la secessió del Sud, que va esde­ve­nir inde­pen­dent el juliol del 2011. El Sudan va per­dre una quarta part del ter­ri­tori i tres quar­tes parts de les reser­ves de petroli. Al-Bas­hir gover­nava un dels països més pobres del món, estava acu­sat de pro­moure el ter­ro­risme i de geno­cidi a Dar­fur i es tro­bava aïllat inter­na­ci­o­nal­ment. El petroli de Dar­fur s’exporta per port del Sudan al mar Roig i es con­ver­teix en el motor del país (es cal­cula que un 60% dels ingres­sos), però la cai­guda del preu a par­tir de mit­jans del 2014 va fer la situ­ació insos­te­ni­ble.

Després de gai­rebé mig any de pro­tes­tes, amb un pro­ta­go­nisme evi­dent de les dones i els joves, Al-Bas­hir ha estat der­ro­cat i empre­so­nat a pesar de l’estat d’emergència, de les pro­me­ses de diàleg i de la bru­ta­li­tat de la repressió con­tra els mani­fes­tants, que tenen el suport de l’ONU i la UA, rebut­gen una nova junta mili­tar i recla­men un govern civil amb elec­ci­ons lliu­res i democràtiques. La dar­rera de les pri­ma­ve­res àrabs arriba vuit anys més tard al país dels nubis, espe­rem que no acabi amb un enèsim cop d’estat com al veí Egipte.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.