Opinió

La síndrome de l’Iran

El triomf de la revolució islamista va ser un cop molt dur per als Estats Units, que van perdre un dels seus grans aliats

Els estats pode­ro­sos no obli­den les humi­li­a­ci­ons, forma part de la idi­o­sincràsia del poder. I els Estats Units van patir dues humi­li­a­ci­ons en la dècada dels setanta. La mati­nada del 30 d’abril del 1975, l’ambai­xa­dor Gra­ham A. Mar­tin va aban­do­nar en helicòpter l’ambai­xada de Sai­gon. S’havia aca­bat la guerra i el Viet­nam no va ser una nova Corea, ja que un any després el país es va reu­ni­fi­car amb el nom de República Soci­a­lista del Viet­nam. Això no obs­tant, vint anys més tard, el Viet­nam i els Estats Units van res­ta­blir les rela­ci­ons diplomàtiques.

El mateix succeïa amb Cam­bodja el 1994, i amb Laos, amb el qual mai es van tren­car les rela­ci­ons. La síndrome del Viet­nam (el pòsit psi­cològic col·lec­tiu de per­dre la guerra i més de 50.000 joves) no va des­a­parèixer del tot, però la humi­li­ació es va superar quan es van nor­ma­lit­zar les rela­ci­ons amb els tres règims comu­nis­tes.

La segona gran humi­li­ació va començar el 4 de novem­bre del 1979, quan un grup d’estu­di­ants ira­ni­ans segui­dors de l’aia­tol·là Kho­meini van ocu­par l’ambai­xada nord-ame­ri­cana de Tehe­ran i van pren­dre com a ostat­ges cin­quanta-dos ciu­ta­dans dels Estats Units. El segrest va durar 444 dies i els dar­rers hos­tat­ges no van ser alli­be­rats fins al 20 de gener del 1981, just en el mateix moment en què Ronald Rea­gan va pres­tar jura­ment com a qua­rantè pre­si­dent dels Estats Units.

El tri­omf de la revo­lució isla­mista va ser un cop molt dur per a Was­hing­ton, que, amb la fi del règim del xa Reza Pah­lavi, va per­dre l’aliat més fidel de la regió petro­li­era més impor­tant del món (l’Iran era lla­vors el quart país en reser­ves de cru) i que, amb la “crisi dels hos­tat­ges” i el fra­cas­sat intent d’alli­be­rar-los (l’ope­ració Urpa d’Àguila va aca­bar en tragèdia al desert iranià i va cos­tar la ree­lecció a Jimmy Car­ter), va patir una humi­li­ació d’enor­mes pro­por­ci­ons. I, mal­grat el suport a Sad­dam Hus­sein dels Estats Units, l’URSS, les monar­quies petro­li­e­res i els països euro­peus, després de vuit anys de guerra entre l’Iraq i l’Iran i d’un milió de morts, el règim dels aia­tol·làs seguia gau­dint de bona salut. De fet, la guerra va con­tri­buir a cohe­si­o­nar l’entorn de Kho­meini amb la nova República Islàmica de l’Iran i amb gran part de la població –inclòs l’exèrcit– i va faci­li­tar, d’una banda, la ins­tau­ració d’un règim pro­fun­da­ment reac­ci­o­nari basat en una teocràcia col·lec­tiva en què el guia suprem (Kho­meini i després de la seva mort el 1989, Ali Kha­me­nei), amb el suport dels dotze cler­gues del Con­sell de Guar­di­ans, és el dipo­si­tari del poder religiós i polític, i, de l’altra, una sorda, eficaç i bru­tal repressió de qual­se­vol mena de dis­sidència.

I, tan­ma­teix, en els dar­rers anys, es per­ce­bia una lleu­gera ober­tura del règim que calia atri­buir a diver­sos fac­tors. En pri­mer lloc, la pugna entre immo­bi­lis­tes i refor­mis­tes sor­gida de la rup­tura del bloc de poder com a con­seqüència del dete­ri­o­ra­ment econòmic, fruit de l’embar­ga­ment inter­na­ci­o­nal lide­rat pels Estats Units, que va per­ju­di­car grans for­tu­nes vin­cu­la­des al món dels nego­cis i dels hidro­car­burs, com l’expre­si­dent (1989-1997) Akbar Hai­xemi Raf­san­jani, mort el gener del 2017. En segon lloc, la crei­xent con­tes­tació del règim per una gran part de la població –sobre­tot joves– que pateix la dis­mi­nució de poder adqui­si­tiu i la falta de ser­veis. Per aca­bar, el pòsit de la bru­tal experiència dels dos man­dats de Mah­mud Ahma­di­ne­jad (2005-2013), inclosa la tupi­nada elec­to­ral del 2009 i la poste­rior repressió de les pro­tes­tes.

Tan­ma­teix, sem­pre que alguna cosa es mou a l’Iran i quan els refor­mis­tes/pragmàtics ocu­pen la pre­sidència (Muham­mad Kha­tami, 1997-2005 i, des del 2013, Has­san Rou­hani, que entre el 2003 i el 2005 va ser el nego­ci­a­dor iranià del pro­grama nuclear que va rebai­xar la tensió i l’aïlla­ment en sus­pen­dre uni­la­te­ral­ment la pro­ducció d’urani enri­quit) s’activa a la Casa Blanca la síndrome de l’Iran.

ines­ta­bi­li­tat al pròxim ori­ent

Va pas­sar amb George W. Bush (2001-2009) i ara amb el pre­si­dent Donald Trump, que el 7 de maig pas­sat va tren­car l’acord nuclear que, després de llar­gues nego­ci­a­ci­ons, havien sig­nat amb l’Iran el juliol del 2015 la Xina, els Estats Units, França, el Regne Unit, Rússia i Ale­ma­nya, i pel qual Tehe­ran, a canvi de l’aixe­ca­ment de totes les san­ci­ons de les Naci­ons Uni­des i de la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal, es com­pro­me­tia a “fer un ús exclu­si­va­ment pacífic de l’ener­gia nuclear” i a no adqui­rir armes nucle­ars. Com en la faula de l’escorpí i la gra­nota, Trump no s’ha pogut con­te­nir i, impul­sat per la síndrome de l’Iran i per l’obsessió de posar fi a tota l’obra de Barack Obama, ha liqui­dat l’acord en con­tra de l’opinió de la resta de sig­na­ta­ris, inclo­sos els ali­ats dels EUA, i ha amenaçat amb la guerra des­vi­ant el grup naval de com­bat encapçalat pel por­ta­a­vi­ons Abra­ham Lin­coln cap al golf Pèrsic.

Només Israel i l’Aràbia Sau­dita donen suport a unes deci­si­ons que poden con­tri­buir a deses­ta­bi­lit­zar, encara més, l’Ori­ent Mitjà. Trump és cada vegada més tota una amenaça per a la pau mun­dial.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.