Opinió

Internacional

Cuba, l’última revolució

El país ha d’apostar per reformes polítiques profundes i una reorientació de les relacions exteriors amb nous acords amb Rússia, la Xina, Mèxic i la Unió Europea

Dos anys després de la mort de Fidel Cas­tro i en el sei­xantè ani­ver­sari de la revo­lució, Cuba apro­vava en referèndum una nova cons­ti­tució el 24 de febrer del 2019, amb una par­ti­ci­pació del 84% i un 87% de vots favo­ra­bles. Com asse­nyala Bert Hoff­mann (Anu­a­rio Inter­na­ci­o­nal CIDOB 2019), després del canvi de lide­ratge que va supo­sar la subs­ti­tució de Raúl Cas­tro –que segueix sent el pri­mer secre­tari del Par­tit Comu­nista de Cuba– per Miguel Díaz-Canel a la pre­sidència de la República, el nou text cons­ti­tu­ci­o­nal marca una línia de con­tinuïtat, ja que esta­bleix un sis­tema polític basat en les línies ideològiques de Marx, Engels i Lenin, en “l’inter­na­ci­o­na­lisme pro­le­tari” i en el par­tit únic.

I això que quan Cas­tro va triar Díaz-Canel com a suc­ces­sor –el 2013 el va nome­nar vice­pre­si­dent– va tren­car amb les for­mes de com­por­ta­ment que acos­tu­ma­ven a carac­te­rit­zar els règims comu­nis­tes, ja que aquest jove engi­nyer electrònic nas­cut el 1960 – tot just un any després de la revo­lució–, no és ni un alt coman­da­ment de l’exèrcit, ni un alt càrrec del par­tit, en què tam­poc dis­posa d’una base de poder pròpia, ni és fill de cap històric de la revo­lució, ni tan sols és un ora­dor des­ta­cat ni un home de carisma. Díaz-Canel no és ni el coman­dant en cap ni el líder màxim, sinó el dis­cret con­duc­tor d’un país a la deriva ideològica i econòmica que intenta una tran­sició política sense ensurts, cohe­si­o­nant el bloc de poder –i sobre­tot la població al vol­tant dels can­vis– però, alhora, sense renun­ciar a l’herència cas­trista. Cer­ta­ment, la missió de Díaz-Canel no és gens fàcil.

Lluny que­den ja els anys de la soli­da­ri­tat soci­a­lista, quan la URSS sub­ven­ci­o­nava la cons­trucció del “soci­a­lisme cubà” i abas­tia d’ener­gia a baix cost la perla revo­lu­cionària del Carib que, al seu torn, pro­por­ci­o­nava un excel·lent sucre de canya, mà d’obra als règims de les democràcies popu­lars i com­ba­tents i per­so­nal sani­tari en diver­sos països soci­a­lis­tes del Ter­cer Món i, sobre­tot, un obser­va­tori de pri­mera mà situat a poc més de dos-cents quilòmetres de les cos­tes de Flo­rida i, per tant, de l’ene­mic abso­lut de Mos­cou durant la guerra freda.

De tot això, però, fa ja més de dues gene­ra­ci­ons. El pre­si­dent rus, Vladímir Putin, és insen­si­ble a les penúries econòmiques de la població cubana, i la Veneçuela cha­vista, sumida en el caos econòmic i polític de Nicolás Maduro, no pot seguir man­te­nint el pro­grama de met­ges per petroli de fa uns anys (de fet, les impor­ta­ci­ons de petroli veneçolà ja fa uns anys que van a la baixa).

A més, Donald Trump, tot i que no ha tan­cat l’ambai­xada nord-ame­ri­cana a l’Havana (reo­berta per Barack Obama el 2015 després de cin­quanta-cinc anys sense rela­ci­ons diplomàtiques), sí que ha endu­rit de nou les san­ci­ons i les res­tric­ci­ons per viat­jar a Cuba, la qual cosa suposa un cop molt dur per a una de les prin­ci­pals fonts d’entrada de divi­ses, els turis­tes esta­tu­ni­dencs, i també, de retruc, per a les inver­si­ons estran­ge­res.

En defi­ni­tiva, la nova cons­ti­tució ha arri­bat per lega­lit­zar les refor­mes econòmiques impul­sa­des per Cas­tro, que esta­ven en una situ­ació legis­la­tiva ambi­gua, com era el cas de la pro­pi­e­tat pri­vada. Al mateix temps, però, és dubtós que puguin fre­nar la pro­funda crisi econòmica que assola el país en els dar­rers anys, con­seqüència també de la crei­xent ine­ficàcia del sec­tor esta­tal, dels bai­xos sala­ris (el salari men­sual esta­tal mitjà és de 30 dòlars) i dels dese­qui­li­bris pro­vo­cats pel sis­tema mone­tari dual, que s’ha traduït en un fort incre­ment de l’emi­gració i en un enve­lli­ment i un lent crei­xe­ment de la població (dels 10,5 mili­ons del 1989 tot just s’ha pas­sat als 11,5 del 2017, un incre­ment només del 9,5% en vint-i-vuit anys).

el fac­tor emi­gració

L’emi­gració té un efecte con­tra­dic­tori sobre l’eco­no­mia i la població de l’illa. D’una banda, els emi­grants –espe­ci­al­ment els que poden arri­bar als Estats Units– pro­por­ci­o­nen unes reme­ses, esti­ma­des en uns 3.500 mili­ons de dòlars anu­als, que s’han con­ver­tit en una impor­tant font d’entrada de divi­ses i, sobre­tot, d’ajuda als fami­li­ars que són al país –inclo­ses les aju­des indi­rec­tes en espècies com roba, recàrrega de mòbils, etc.–. De l’altra, els emi­grants repre­sen­ten una pèrdua impor­tant, ja que mar­xen els més ben qua­li­fi­cats, sobre­tot blancs (el 85% dels emi­grats als Estats Units), i això suposa que s’està hipo­te­cant el futur del país alhora que es trenca la cohesió social, ja que les famílies afro­cu­ba­nes ho tenen més difícil per poder mar­xar.

En con­clusió, la nova Cons­ti­tució i la con­tinuïtat no trau­ran Cuba d’unes pers­pec­ti­ves de futur incer­tes.

Només una aposta per refor­mes polítiques i econòmiques en pro­fun­di­tat i una reo­ri­en­tació de les rela­ci­ons exte­ri­ors amb nous acords amb Rússia, la Xina, Mèxic i la Unió Euro­pea poden evi­tar un futur que en parau­les del mateix Raúl Cas­tro podria ser “la pit­jor vari­ant” de la greu crisi que ja va conèixer l’illa el 1991 després de la implosió de la Unió Soviètica.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor