Opinió

A fons

Borrell, el diplomàtic

Escollir un ‘look’ Coronel Tapioca –al qual només faltava el salacot– per visitar un país africà té molts missatges
Que Josep Borrell sigui el responsable de la diplomàcia europea sembla un acudit

Cre­ieu-me que que es pre­sentés de Dora, l’explo­ra­dora a una reunió al Níger amb el minis­tre de l’Inte­rior, Moha­med Bazoum, no és el que més em remou de Bor­rell. En el segle XIX es va deter­mi­nar que el ves­tit i la cor­bata serien a par­tir de lla­vors l’uni­forme diplomàtic occi­den­tal i, tot i el pas del temps i les rei­vin­di­ca­ci­ons d’alguns homes (i després dones) que no esta­ven d’acord amb aquesta impo­sició de patró estètic únic, con­ti­nua impe­rant i fent que qual­se­vol altre ves­tit es con­tem­pli com a ridícul o car­na­va­lesc. Encara que s’auto­de­no­mini soci­a­lista, l’estil de Bor­rell és con­ser­va­dor i tra­di­ci­o­na­lista. Per tant, esco­llir un look Coro­nel Tapi­oca –al qual només fal­tava el sala­cot– per visi­tar un país africà té molts mis­sat­ges i cap de rebel –ves­teixo (penso) com vull– o diplomàtic (res­pecte). O pen­seu que Bor­rell s’hau­ria permès assis­tir a una tro­bada amb un minis­tre francès, ale­many o rus dis­fres­sat d’Indi­ana Jones?

A aquell que obra amb diplomàcia, se li reco­neix una gran elegància (sere­nor). L’acom­pa­nyen certa inde­pendència i silenci. Escolta i observa més que no parla i quan ver­ba­litza alguna cosa és per refle­xi­o­nar o con­cloure. En aquest sen­tit, nome­nar Josep Bor­rell cap de la diplomàcia euro­pea resulta tan sòrdid com col·locar Chris­tine Lagarde (de color taronja, com Donald Trump, i cau­sant de la misèria que es pateix encara per les cru­els mesu­res anti­crisi que va enge­gar com a direc­tora de l’FMI) de pre­si­denta del Banc Cen­tral Euro­peu.

En diplomàcia, l’última estratègia que es pot fer ser­vir és posar fi al diàleg (rup­tura de la relació). I fa uns mesos, com a minis­tre d’Afers Exte­ri­ors, Josep Bor­rell va aban­do­nar una entre­vista de la tele­visió ale­ma­nya perquè, segons ell, el peri­o­dista “estava men­tint”. Les pre­gun­tes que havien alte­rat tant el minis­tre esta­ven rela­ci­o­na­des (evi­dent­ment) amb Cata­lu­nya, amb la presó pre­ven­tiva dels líders inde­pen­den­tis­tes i amb la pos­si­bi­li­tat de refor­mar la Cons­ti­tució per intro­duir el dret d’auto­de­ter­mi­nació. Bor­rell va dema­nar que es parés l’enre­gis­tra­ment de l’entre­vista, es va treure el micròfon del coll de la camisa i va mar­xar. Van ser els seus asses­sors els que el van convèncer que hi havia de tor­nar. Si les dades de l’entre­vis­ta­dor del pro­grama Con­flict Zone eren incor­rec­tes o fal­ses, n’hi havia prou amb reba­tre-les, oi?

On tots vau poder escol­tar la seva polèmica reflexió sobre els Estats Units –“l’únic que van fer va ser matar qua­tre indis”–, els que ens dedi­quem a lle­gir els ges­tos vam com­pro­var, a més, la sin­ce­ri­tat de la seva bana­lit­zació ver­bal sobre un dels més bru­tals geno­ci­dis de la història: arron­sar-se d’espat­lles (indi­ferència), pal­mells de la mà oberts (fran­quesa) i boca bul­dog (tris­tesa), però amb un “puf” final (menys­preu). I aquell dia que es va refe­rir al con­flicte català amb el símil d’una ferida oberta que calia cosir, però que abans s’havia de desin­fec­tar, va acom­pa­nyar la seva reco­ma­nació amb una mà que feia una frega cor­ro­siva i que més que nete­jar (pren­dre cura), irri­ta­ria i per­ju­di­ca­ria (un “et fa mal?” amb som­riure per­vers) qual­se­vol.

Quan aca­bem de conèixer una per­sona amb qui hau­rem d’interac­tuar (sobre­tot si hem de depen­dre del seu cri­teri) ens pre­gun­tem incons­ci­ent­ment dues coses. La pri­mera, si és intel·ligent, i la segona, si és de con­fiança. I és més impor­tant esbri­nar ràpida­ment si l’altre és de fiar perquè si no ho és, i a més és astut, ens devo­rarà. No sé quants cops he hagut de sen­tir a dir que Josep Bor­rell és una per­sona pri­vi­le­gi­ada men­tal­ment. En aques­tes llar­gues con­ver­ses d’anàlisi sobre el soci­a­lista m’han arri­bat a exi­gir que havia de reconèixer que és un dels polítics amb més nivell. Apa­rent­ment, però, en el meu ter­reny no li trobo el què. És més, les seves for­mes reve­len una dis­ca­pa­ci­tat emo­ci­o­nal que, segons el meu parer (judici), no l’inca­pa­ci­ten com a home llest, però sí com a líder intel·ligent emo­ci­o­nal­ment. I l’estu­pi­desa emo­ci­o­nal, cal cons­ci­en­ciar-se’n, és una xacra per a la nos­tra espècie.

Amb tot, que Josep Bor­rell sigui el res­pon­sa­ble de la diplomàcia euro­pea sem­bla un acu­dit..., però d’aquells que no fan gens de gràcia.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor