Opinió

Viva, però de gestió difícil

Els acords en la Unió Europea seran, a partir d’ara, molt més difícils, com ja s’ha vist en la negociació per presidir la Comissió

Des de mit­jan dels anys noranta del segle pas­sat, dos fan­tas­mes recor­ren la Unió Euro­pea (UE): la isla­mofòbia i la rebel·lió con­tra les nor­mes de la burocràcia de Brus­sel·les i les direc­trius ema­na­des de Berlín.

La isla­mofòbia, ‘temor a l’islam’ –terme encu­nyat el 1997 per la fun­dació britànica The Runny­mede Trust en un informe titu­lat Isla­mop­ho­bia, a cha­llenge for us all, a par­tir de l’àrab islam i del grec pho­bos, ‘por’ –, apunta a qua­tre eixos: exclusió dels musul­mans de l’esfera política i de govern, del mer­cat de tre­ball i de qual­se­vol lloc de res­pon­sa­bi­li­tat o de direcció; dis­cri­mi­nació en l’ocu­pació i en la pro­visió de ser­veis (sani­tat, edu­cació); violència en forma d’abu­sos ver­bals, des­trucció de pro­pi­e­tats i atacs físics, i pre­ju­di­cis que es mani­fes­ten en els mit­jans i en les con­ver­ses diàries. Els atemp­tats de l’11-S, de Madrid i Lon­dres, l’assas­si­nat de Theo Van Gogh, les revol­tes de les ban­li­e­ues a França, la polèmica de les cari­ca­tu­res de Mahoma a Dina­marca i, final­ment, l’apa­rició d’Estat Islàmic i l’arri­bada de refu­gi­ats siri­ans han pro­vo­cat un incre­ment de la isla­mofòbia.

El segon s’ha anat covant arran de les suc­ces­si­ves ampli­a­ci­ons de la UE del 2004 (Eslovàquia, Eslovènia, Estònia, Hon­gria, Letònia, Lituània, Malta, Polònia, la República Txeca i Xipre), el 2007 (Bulgària i Roma­nia) i el 2013 (Croàcia), quan es passa de 15 a 28 estats i, sobre­tot, amb les con­seqüències de la crisi de 2008-2014 i les polítiques d’aus­te­ri­tat impul­sa­des des de Berlín. El rebuig a l’eix Brus­sel·les-Berlín es troba molt arre­lat al Regne Unit –con­cre­tat en el referèndum del Bre­xit de juny del 2016– i a l’Europa de l’Est, espe­ci­al­ment en el deno­mi­nat Grup de Visegrád (for­mat per la República Txeca, Eslovàquia, Polònia i Hon­gria el 1991 per acce­le­rar la seva inte­gració en la UE, però que es manté viu després del 2004 per defen­sar els interes­sos comuns d’aquests qua­tre països dins de la Unió). I, tan­ma­teix, el Bre­xit i les difi­cul­tats que s’augu­ren al Regne Unit quan es con­sumi la sepa­ració han rebai­xat les pers­pec­ti­ves de l’euro­es­cep­ti­cisme, que ja no insis­teix tant en la sor­tida de la Unió com en el retorn de sobi­ra­nia i capa­ci­tat de decisió als estats.

Així, la dar­rera dècada, s’ha tri­pli­cat el vot popu­lista i d’extrema dreta en el Par­la­ment euro­peu, pas­sant d’un 8% de dipu­tats el 2009 a un 25% les dar­re­res elec­ci­ons. L’incre­ment, que va més enllà del suport elec­to­ral i de l’abast de la seva implan­tació ter­ri­to­rial en cada vegada més països comu­ni­ta­ris, res­pon a un canvi d’estratègia. En la dècada dels vui­tanta i a prin­cipi dels noranta, l’extrema dreta defen­sava un ide­ari anti­se­mita, pro­tec­ci­o­nista i auto­ri­tari que era molt mar­gi­nal a Europa. Avui, s’ha produït un canvi en l’estètica del dis­curs i en la iden­ti­fi­cació d’uns supo­sats nous ene­mics (l’islam i la immi­gració) i, gràcies a la isla­mofòbia, l’extrema dreta i els nous movi­ments xenòfobs i euro­escèptics, han acon­se­guit un incre­ment elec­to­ral que crea noves línies de frac­tura intra­eu­ro­pees i frag­menta l’espai polític.

Així, men­tre l’Europa radi­cal s’enfor­teix en les urnes i par­tits euro­escèptics, popu­lis­tes o clara­ment xenòfobs gover­nen a Hon­gria, Polònia i Itàlia, for­men part de coa­li­ci­ons gover­na­men­tals o exer­cei­xen d’actors clau en l’escena política d’alguns estats de la UE, molts països de l’Europa occi­den­tal han de bre­gar amb la vul­ne­ra­bi­li­tat de governs en mino­ria o coa­li­ci­ons de par­tits tra­di­ci­o­nals en retrocés. I és des d’aquest paper deci­siu, donant suport a governs, influint en agen­des polítiques i con­ver­tint-se en alter­na­ti­ves reals de poder, que el popu­lisme acon­se­gueix influir en l’amenaçada cons­trucció euro­pea.

En con­clusió, després de les últi­mes elec­ci­ons, ens tro­bem davant d’una Euro­cam­bra molt més frac­ci­o­nada, on el bipar­ti­disme de popu­lars i soci­al­demòcra­tes ha per­dut ter­reny enfront de libe­rals –reforçats pel lide­ratge d’Emma­nuel Macron– i verds, pel cos­tat dels euro­peis­tes, però també enfront dels euro­escèptics. Els acords seran, a par­tir d’ara, molt més difícils, com ja s’ha vist en les nego­ci­a­ci­ons per pre­si­dir la Comissió, en què l’aposta ini­cial pel soci­a­lista holandès Frans Tim­mer­mans va ser subs­tituïda per la de la cris­ti­a­no­demòcrata ale­ma­nya Ursula von der Leyen i va por­tar apa­re­llada la pre­sidència del Par­la­ment pel soci­a­lista italià David Sas­soli, la direcció del Banc Cen­tral Euro­peu per Chris­tine Lagarde i l’alta repre­sen­tació de la Unió per a Assump­tes Exte­ri­ors i Política de Segu­re­tat per a Josep Bor­rell. Un deli­cat puzle que va neces­si­tar 45 hores de nego­ci­ació. I encara resta pen­dent d’afron­tar el tema del reco­nei­xe­ment dels dipu­tats cata­lans pre­sos o exi­li­ats que amenaça de con­ver­tir-se en el dino­saure del conte d’Augusto Mon­ter­roso en cada ple del Par­la­ment Euro­peu. En suma, una UE cada cop més difícil de ges­ti­o­nar, però viva.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor