Opinió

Tribuna republicana

UN LLOC EN LA HISTÒRIA

L’independentisme està dividit entre les dues opcions possibles: la glòria i l’heroisme que proposa trencar, i la rutina i la seguretat que proposa administrar
Puigdemont i Junqueras simbolitzen els dos esperits confrontats en la història. Homer o Hesíode

“La història és un escor­xa­dor”, diu Hegel, que l’havia estu­diat a fons per fer-la cau del desen­vo­lu­pa­ment de l’espe­rit. Un escor­xa­dor! Quina visió tràgica del pas de l’ésser humà per la Terra! Res a veure amb la visió rela­ti­vista i escèptica de l’apòcrif “la història només és una con­dem­nada cosa després d’una altra”. Segons auto­ri­tats, la dita és una defor­mació d’una altra més antiga i pot­ser més des­con­so­lada: “La vida només és una con­dem­nada cosa després d’una altra.”

Les dues expres­si­ons són pos­si­bles al mateix temps, i si no al temps de cada indi­vidu, sí al de l’espècie. La història de l’espècie, de la tota­li­tat, és tràgica i rutinària, tot junt, però la de cada ésser humà, no. Els indi­vi­dus, les per­so­nes, cadascú de nosal­tres, triem entre la glòria de la tragèdia o la rutina quo­ti­di­ana. De vega­des ho fem (o cre­iem que ho fem) voluntària­ment; altres vega­des se’ns imposa. Perquè, com diu Marx, els éssers humans fan la història, però en con­di­ci­ons que no poden deter­mi­nar, la qual cosa equi­val a dir que els éssers humans fem la història, però no sabem la història que fem.

El que sí que sabem és que no hi ha opció: cal triar. I és el que fem, triar entre la glòria de la tragèdia i la segu­re­tat de la rutina. I ho fem els indi­vi­dus. L’espècie no tria, fa el que els indi­vi­dus fan. Com a herois o com a admi­nis­tra­dors. Tot això en comp­tes de la fas­ci­nant deriva de la revo­lució cata­lana. L’inde­pen­den­tisme està divi­dit entre les dues pos­si­bles opci­ons: la glòria i l’hero­isme que pro­posa tren­car, i la rutina i la segu­re­tat que pro­posa admi­nis­trar. Per des­comp­tat tots dos tro­ben raons polítiques, soci­als i econòmiques per jus­ti­fi­car la seva presa de posició i cri­ti­car la de l’altre. Però la diferència, la dis­tinció i la con­fron­tació té arrels molt més  pro­fun­des. És l’opo­sició entre la glòria de l’hero­isme i la segu­re­tat de l’admi­nis­tració. Els dos pols entre els quals cal triar com a indi­vi­dus.

És per això que en els dar­rers temps el movi­ment inde­pen­den­tista ha pres una deriva cada cop més per­so­na­lit­zada entre el molt hono­ra­ble pre­si­dent Puig­de­mont i el  vice­pre­si­dent  Jun­que­ras, que sim­bo­lit­zen els dos espe­rits con­fron­tats en la història. Asso­lir la victòria en com­bat directe o pro­var for­tuna amb una estratègia gra­du­a­lista, fabi­ana, que ens durà a la mateixa fina­li­tat a més llarg ter­mini. Homer o Hesíode. Sem­pre que els con­flic­tes polítics es per­so­na­lit­zen, les per­so­nes afe­gei­xen a la seva faceta de per­so­nat­ges públics, líders i repre­sen­tants, la faceta de per­sona pri­vada, amb els seus pro­jec­tes per­so­nals. Els dos líders pro­ven una volun­tat deci­dida de per­sis­tir com a tals. Per això, el  vice­pre­si­dent  Jun­que­ras no delega l’auto­ri­tat, tot i la seva difícil posició, i el molt hono­ra­ble pre­si­dent Puig­de­mont manté la seva, tot i exer­cir tran­sitòria­ment com a euro­di­pu­tat.

La legi­ti­mi­tat del líder heroic rau en el man­dat de l’1-O i des­cansa sobre la lle­ial­tat de la gent, sense cap estruc­tura mate­rial de suport, només el prin­cipi clar de la inde­pendència aquí i ara. La del líder admi­nis­tra­dor dis­posa d’una pode­rosa estruc­tura de par­tit, que pre­senta com a garan­tia d’admi­nis­tració efi­ci­ent. A canvi, la qüestió dels prin­ci­pis sem­bla més embo­li­cada, atès que els prin­ci­pis dels par­tits són fun­gi­bles.

La mare de totes les qüesti­ons, la inde­pendència. Cada líder té dret a pro­po­sar la seva fórmula. Tots dos volen acon­se­guir un lloc en la història com el que va mate­ri­a­lit­zar la inde­pendència. La com­pe­tició és tan legítima com les res­pec­ti­ves posi­ci­ons. I la història, surti per on surti, només ator­garà aquell títol, aque­lla honra, a un dels con­ten­dents. 

A pri­mera vista, el pano­rama ja és tràgic (sense pre­ju­dici) perquè la pos­si­bi­li­tat que el líder heroic fra­cassi no es com­pen­sarà amb un èxit a llarg ter­mini quan tots siguem calbs. 

No cal ni és ele­gant dub­tar de la sin­ce­ri­tat dels líders. I sobre­tot és inútil. Hau­ria de venir un Haber­mas a posar llum al sen­tit de mol­tes de les mani­fes­ta­ci­ons públi­ques, semipúbli­ques i pri­va­des quan es tracta d’asso­lir un lloc en la història. Però sí que cal i és igual­ment ele­gant pre­dir les con­seqüències d’una opció i de l’altra. I una cosa és clara: l’opció d’admi­nis­tració i ajor­na­ment de la inde­pendència no és una opció inde­pen­den­tista, encara que sigui molt segura.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.