Opinió

Tribuna republicana

LA FINESTRA D’OPORTUNITAT

El nou episodi del desgavell espanyol a la cort dels miracles obre una finestra d’oportunitat a l’independentisme?
Les últimes independències assolides a Europa al segle XX han aprofitat moments de crisi sistèmica

Locke és el filòsof polític que anima l’espe­rit i la lle­tra de la Cons­ti­tució dels Estats Units. Els pares fun­da­dors conei­xien de memòria els seus trac­tats sobre el govern civil, espe­ci­al­ment la segona part. La pri­mera, que els era més llu­nyana, con­sis­tia en la refu­tació punt per punt de l’obra d’un obs­cur par­ti­dari de l’abso­lu­tisme reial, Sir Robert Fil­mer. El seu lli­bre Patri­arca o el poder natu­ral dels reis va que­dar inèdit i es va publi­car el 1680, 20 anys després de la mort de l’autor i amb temps perquè Locke ho des­trossés. Fil­mer, a qui ningú no recor­da­ria si no fos per Locke, defen­sava el dret diví dels reis.

Això mateix és el que fa un colum­nista de l’ABC, que deïfica l’emèrit. L’ABC, nom de Déu, és l’intel·lec­tual orgànic de la dreta espa­nyola. L’enveja de La Van­guar­dia, que mai es farà per­do­nar l’error de ser cata­lana. Fa més d’un segle que l’ABC canta les glòries de la Monarc­hia hispànica. La seva veu és la veu de la raça. No és qüestió de dis­cu­tir aquesta visió de la dreta. En l’essen­cial, és cor­recta, si s’accep­ten algu­nes pre­mis­ses. Si es creu, com creia Fil­mer, que el dret diví dels reis venia del Gènesi, quan Déu va crear Adam, el va fer rei i pare de reis o patri­arca. Els reis són els patri­ar­ques per designi diví. El patri­ar­cat, vaja, que el femi­nisme vol com­ba­tre a tot arreu.

Efec­ti­va­ment, si es creu una cosa així, no hi fa res si es creu al segle XVII o al XXI.

No té cap sen­tit dis­cu­tir la lle­genda de la cre­ació raci­o­nal­ment. Hem de dei­xar par­lar els fets, els crus fets. Locke ins­pira la Cons­ti­tució dels Estats Units i Fil­mer la d’Espa­nya al llarg dels segles fins avui mateix. Els Estats Units han arri­bat a on han arri­bat. I Espa­nya, també.

L’orgu­llosa Monarc­hia hispànica dels intel·lec­tu­als del segle d’or s’enfonsa en un mal­son de cor­rupció i escàndols. Amb una família reial el patri­arca de la qual és un supo­sat lla­dre refi­nat que ha fugit de la justícia, que s’admi­nis­trava en el seu nom i ara s’admi­nis­tra en el del fill, que té un horitzó fosc. I una classe política esbalaïda davant la mag­ni­tud de la catàstrofe. Un govern incapaç de reac­ci­o­nar amb dig­ni­tat s’ha fet còmplice d’un acte que, si no és delicte, s’hi assem­bla molt i, a més, és una gran immo­ra­li­tat.

El nou epi­sodi del des­ga­vell espa­nyol a la cort dels mira­cles obre una fines­tra d’opor­tu­ni­tat a l’inde­pen­den­tisme?

Les últi­mes inde­pendències asso­li­des a Europa des de finals del segle XX han apro­fi­tat moments de crisi sistèmica i enfon­sa­ment de les metròpolis. L’esclat de l’imperi soviètic i l’esmi­co­la­ment del cons­tructe de la República de Iugoslàvia van donar nai­xe­ment a un munt d’estats inde­pen­dents a Europa i Àsia. Un estat inde­pen­dent és, ara per ara, l’única forma eficaç i rao­na­ble d’alli­be­rar i defen­sar una nació que ha estat sot­mesa a una altra per raons històriques, geogràfiques, ideològiques, que, en el fons, no són cap altra cosa que la raó de la força. Si la força minva, les naci­ons opri­mi­des apro­fi­ten per inde­pen­dit­zar-se, no només com una opció política legítima, sinó com una neces­si­tat bàsica per asse­gu­rar la seva super­vivència. Cas català.

La qüestió que hem de pen­sar és si la feblesa de la metròpoli ens ajuda a asso­lir l’objec­tiu inde­pen­den­tista. L’inde­pen­den­tisme pos­si­bi­lista insis­teix en la seva línia del diàleg à tout hazard, de par­ti­ci­par en la política espa­nyola i fer política a Cata­lu­nya amb un ull mirant cap a Espa­nya. L’inde­pen­den­tisme radi­cal d’arrel burgès es pro­nun­cia per una DUI aquí i ara i per anar per feina a Cata­lu­nya com si de fet ja fóssim inde­pen­dents. Totes dues visi­ons por­ten el dia­ble a dins, sense obli­dar que també hi ha dia­bles i dia­bles. El pos­si­bi­lisme no ens duu enlloc. A l’etern retorn de l’auto­no­misme esta­tu­tari. El radi­ca­lisme ens enfronta a la incer­tesa de la reacció espa­nyola a una DUI en seu par­la­mentària. Una incer­tesa poblada de fan­tas­mes, dels que cadascú porta a l’inte­rior. Es tracta d’un moment trans­cen­den­tal, si els par­tits, asso­lint majo­ria par­la­mentària abso­luta, gosa­ran pro­cla­mar la DUI (o aixe­car la seva sus­pensió, que no cal dis­cu­tir peti­te­ses); si faran una decla­ració for­mal d’inde­pendència, com van fer tants països euro­peus.

La inde­pendència com l’actu­a­lit­zació del vell apo­tegma: “Hic Rho­dus! Hic salta!

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor