Opinió

Tribuna republicana

LA REVOLUCIÓ CATALANA I LA REFORMA ESPANYOLA

Els partidaris de l’enteniment amb el botxí parlen de l’èxit d’una política realista
Les “reformes” d’ERC, encara que es presentin amb esperit de venedor de cotxes de segona mà, estan per sota les aspiracions de la majoria

Que no és una mica pre­sumptuós o naïf, o totes dues coses al mateix temps, par­lar de revo­lució cata­lana en un moment en què s’imposa la política refor­mista, con­ci­li­a­dora, de diàleg fructuós amb l’Estat? Que no té garan­tida l’esta­bi­li­tat l’Estat sense moure fitxa a Cata­lu­nya? Que no va dir la vice­pre­si­denta Calvo que Cata­lu­nya tor­nava al bon camí? Que no diuen molts que el procés està aca­bat i que ara toca, un cop més, la política del peix al cove, encara que ama­gat dins d’un dis­curs pseu­doin­de­pen­den­tista?

Els par­ti­da­ris de l’ente­ni­ment amb el botxí par­len de l’èxit d’una política rea­lista, en lloc d’un inde­pen­den­tisme màgic (volen dir utòpic). Una política pos­si­ble, un govern efec­tiu, refor­mista, que garan­teix el benes­tar del poble i la moder­nit­zació de la soci­e­tat, dins del marc autonòmic. La prova, els avan­tat­ges con­crets, tan­gi­bles, per a Cata­lu­nya amb l’apro­vació dels pres­su­pos­tos. I tot això sense per­dre de vista l’horitzó de la inde­pendència quan arribi el moment.

Els detrac­tors diuen que es tracta d’una clau­di­cació i d’un engany, que l’apro­vació dels pres­su­pos­tos gene­rals de l’Estat (l’habi­tual espoli de Cata­lu­nya inclòs) és a canvi de res o d’una bar­reja d’engru­nes, men­ti­des o semi­ve­ri­tats i pro­me­ses tan bui­des com el cer­vell dels seus pro­po­nents. La política de refor­mes, a més de ser falsa, perquè no n’hi ha de veri­tat, ens du a per­pe­tuar la con­dició colo­nial de Cata­lu­nya i a enfor­tir l’esta­bi­li­tat de l’Estat. En la seva ingènua sin­ce­ri­tat, Igle­sias diu que aquests pres­su­pos­tos seran “històrics”. Sens dubte: per a Pode­mos, ERC i PSOE, tota l’esquerra espa­nyola, sig­ni­fica l’esta­bi­li­tat de tres anys més amb cadi­res i sous públics garan­tits per fer el que fins ara han fet: res. Històrics no ho sé, però ser­vei­xen per pagar la hipo­teca.

¿No és una baja­nada par­lar de revo­lució al bell mig d’un temps de refor­misme tri­om­fant que espera veure’s con­sa­grat el 14-F? Tots els apa­rells ideològics de l’Estat, totes les ins­ti­tu­ci­ons, els mit­jans de comu­ni­cació, els par­tits polítics, des de Vox fins a ERC, pas­sant per la resta de par­tits espa­nyols, l’Església, el sis­tema edu­ca­tiu en ple, tota aquesta massa es bol­carà a la cam­pa­nya en pro de la reforma, de la mode­ració. També els apa­rells repres­sius de l’Estat, les seves cla­ve­gue­res, les poli­cies, els jut­ges, els mili­tars, tots en con­tra de la inde­pendència, en con­tra de la idea mateixa de revo­lució. I, per des­comp­tat, en con­tra del pre­si­dent Puig­de­mont, a qui per­se­guei­xen obses­si­va­ment com a ene­mic públic número 1, que es pre­senta a les elec­ci­ons com a per­so­ni­fi­cació d’aquesta revo­lució que, tan­ma­teix, no hi ha manera d’atu­rar. S’anun­cia com a rup­tura; s’anun­cia com a con­fron­tació intel·ligent, però és la revo­lució.

Ser­vei­xen o no ser­vei­xen, doncs, la reforma, les engru­nes, l’efec­ti­vi­tat per atu­rar la inde­pendència i la revo­lució?

D’ençà de l’ori­gen dels temps la política s’ha mogut dins del tri­an­gle, la tríada, revo­lució, reforma, reacció. Sem­pre que cal esco­llir entre tres pos­si­bi­li­tats en línia i exclo­ents, la gent ben­pen­sant, els ciu­ta­dans res­pon­sa­bles i mode­rats, trien la del mig, perquè Aristòtil ja pre­di­cava el mitjà com una vir­tut entre dos pols. El cen­tre, el juste milieu de Mon­tes­quieu és la posició més rao­na­ble davant el viciós extrem de la revo­lució i el no menys viciós de la reacció. Però, com que les ide­o­lo­gies i posi­ci­ons polítiques són can­vi­ants, per no dir volàtils, cal estar a l’aguait de per on deri­ven i de llurs direc­ci­ons. Les refor­mes que trac­ten d’atu­rar la revo­lució bene­fi­ci­a­rien la reacció si no fos que es gires­sin en con­tra i a favor de la revo­lució. Van ser les refor­mes de la monar­quia les que van encen­dre la Revo­lució Fran­cesa, diu Toc­que­vi­lle, que sabia de què par­lava.

En el cas català, les “refor­mes” d’ERC que, a més, són fal­ses, encara que es pre­sen­tin amb espe­rit de vene­dor de cot­xes de segona mà o pre­ci­sa­ment per això, igual que les “victòries par­ci­als” de Damià Cal­vet, estan ver­go­nyo­sa­ment per sota de les aspi­ra­ci­ons de la majo­ria de la població a Cata­lu­nya, que vol la inde­pendència com més aviat millor. Una majo­ria deci­siva, com ho sap tot­hom, que es farà sen­tir el 14-F amb més força encara que la de l’1-O, però en la mateixa direcció i sen­tit: la inde­pendència.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor