Opinió

Des de Brussel·les

JOAN TRIADÚ, UN REFERENT

Mestre, pedagog, crític literari, escriptor, traductor i, per damunt de tot, defensor de la llengua catalana

Les tur­bulències a les quals ens sot­met per­ma­nent­ment l’actu­a­li­tat política cata­lana no sem­pre ens per­me­ten des­ti­nar a qüesti­ons prin­ci­pals tota l’atenció que merei­xen. És el cas d’una de les com­me­mo­ra­ci­ons més relle­vants que l’actual govern en fun­ci­ons ha decre­tat per a aquest 2021 i que fes­teja el cen­te­nari del nai­xe­ment de Joan Triadú i Font. Mes­tre, peda­gog, crític lite­rari, escrip­tor, tra­duc­tor i, per damunt de tot, defen­sor de la llen­gua cata­lana i acti­vista cul­tu­ral, la seva tra­jectòria vital va lli­gada estre­ta­ment a l’evo­lució de la cul­tura cata­lana del segle XX.

De la seva bio­gra­fia per­so­nal, n’asse­nyalo que a causa d’una malal­tia va recloure’s a Can­to­nigròs, on el 1944, i fins al 1968, va ser l’ànima del Con­curs Par­ro­quial de Poe­sia, una de les pri­me­res mani­fes­ta­ci­ons públi­ques de la lite­ra­tura cata­lana per­se­gui­des pel fran­quisme. De fet, Triadú va fer ban­dera de la seva lluita con­vençuda i valenta con­tra el règim. 

Par­lar de Triadú és fer-ho encara avui d’un refe­rent dins i fora de les nos­tres fron­te­res, atès que va fer de lec­tor a la Uni­ver­si­tat de Liver­pool i el 1951 va pro­ta­go­nit­zar una de les pri­me­res con­trovèrsies del món cul­tu­ral, tant de l’inte­rior com de l’exili, amb la publi­cació de les dues anto­lo­gies, la de poe­sia (1900-1950) i la de con­tis­tes (1850-1950).

El seu acti­visme el va por­tar a viure de prop la cre­ació, l’any 1961, d’Òmnium Cul­tu­ral i de la Junta Asses­sora per als Estu­dis de Català (JAEC), con­ver­tida el 1969 en Dele­gació d’Ense­nya­ment del Català (DEC).

El seu ser­vei al país, expres­sat a través de milers d’arti­cles sobre peda­go­gia i lite­ra­tura cata­lana publi­cats a Serra d’Or i a les pàgines de cul­tura del diari Avui, va ser pre­miat amb reco­nei­xe­ments d’un alt valor ins­ti­tu­ci­o­nal com la Creu de Sant Jordi (1982), el Premi d’Honor de les Lle­tres Cata­la­nes (1992), Doc­tor Hono­ris Causa per la Uni­ver­si­tat Ramon Llull (1998) o la Meda­lla d’Or de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya (2001).

No obs­tant això, és ben cert que la per­sona de Joan Triadú con­ti­nua sent, sobre­tot per a les gene­ra­ci­ons més joves, massa poc reco­ne­guda. És per això que la com­me­mo­ració que es des­ple­garà durant tot aquest 2021 gràcies a l’exper­tesa i a l’entrega del comis­sari de l’Any Triadú, el crític lite­rari i escrip­tor Joan Josep Isern, resulti clau a l’hora de divul­gar la seva figura i lle­gat entre els neòfits.

En la pre­sen­tació, el mes de febrer pas­sat, del pro­grama vin­cu­lat a aquesta com­me­mo­ració que pro­mou el Depar­ta­ment de la Pre­sidència, la con­se­llera Budó va mani­fes­tar que Cata­lu­nya viu moments trans­cen­den­tals. I va afe­gir: “Ens tro­bem en una cruïlla de la nos­tra història en què hem de deci­dir quin país volem cons­truir per al futur, i la com­me­mo­ració de l’Any Triadú ha arri­bat en el moment just i neces­sari per recor­dar-nos que ens cal valen­tia, com­promís i per­se­ve­rança per fer rea­li­tat les nos­tres aspi­ra­ci­ons com a col·lec­ti­vi­tat i com a poble lliure.”

Ana­lit­zant la suc­cessió de fets ocor­re­guts d’ençà de la data en què es van fer aques­tes decla­ra­ci­ons, resul­ten pràcti­ca­ment pre­mo­nitòries. S’han cele­brat unes elec­ci­ons amb uns resul­tats molt ajus­tats que ens obli­guen a ges­ti­o­nar d’una manera res­pon­sa­ble un resul­tat històric per a l’inde­pen­den­tisme; ha tin­gut lloc la com­po­sició d’un Par­la­ment de Cata­lu­nya espe­ci­al­ment frag­men­tat que ha d’abor­dar qüesti­ons d’una com­ple­xi­tat anòmala en un con­text supo­sa­da­ment democràtic; s’han fet dos debats d’inves­ti­dura fallits i entrem ara en un període de nego­ci­ació de con­seqüències molt incer­tes... Em pre­gunto si en aquest con­text tot­hom té clara la seva res­pon­sa­bi­li­tat. Els pri­mers, els polítics, els elec­tes esco­llits fruit del vot de la ciu­ta­da­nia. A ells, a tots nosal­tres, ens con­vin­dria molt i molt recu­pe­rar algu­nes de les refle­xi­ons de Triadú com ara aque­lla en què recor­dava que “tots els pobles han de tenir dret a l’auto­de­ter­mi­nació, però aquest dret no es reco­neix perquè sem­pre sor­geix la pro­hi­bició o el veto dels països que tenen a din­tre naci­o­na­li­tats en potència”. O igual­ment interes­sant, la seva visió de com han de ser els mes­tres, fruit d’una autèntica passió per l’ense­nya­ment i la peda­go­gia ben entesa. Deia Triadú: “El mes­tre ha de ser una per­sona de cul­tura, de cul­tura gene­ral, que s’interessi per tot. Que no sigui espe­ci­a­lista, i encara menys eru­dit. Un mes­tre que no lle­geix lli­bres ni dia­ris i que no té una curi­o­si­tat intel·lec­tual no serà un bon mes­tre. Si el mes­tre té cul­tura gene­ral, si és un bon mes­tre de capçalera, recu­pe­rarà el pres­tigi que havia tin­gut.”

Curi­o­si­tat i interès per tot, i per tots. Aquest és l’espe­rit o aquest és el mes­tratge que hau­ria de guiar-nos en aquest camí tan trans­cen­dent que, més tard o més d’hora, hau­rem de tran­si­tar col·lec­ti­va­ment si volem asso­lir l’honor majúscul de gua­nyar la nos­tra lli­ber­tat.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.