Opinió

A fons

VALLMANYA: SALVAR LA MEMÒRIA

La passivitat institucional per salvar “cal Macià” ha fet reaccionar la societat civil
L’edifici acusa la deixadesa que ha patit els darrers anys

El llei­datà Aga­pit Lamarca i Quin­tana, diuen, va ser un per­so­natge popu­lar en la seva època, un xic estra­fo­lari i un bon tros excèntric, a qui se li adju­di­quen tot de facècies i anècdo­tes diver­ti­des. Arqui­tecte, engi­nyer i polític libe­ral con­ser­va­dor, és l’autor de l’edi­fici on actu­al­ment hi ha ubi­cada la bibli­o­teca pública de Lleida, així com de la façana de la Pae­ria que dona al riu Segre. Amb el temps, esde­vingué també un hisen­dat des­ta­cat i, per la via matri­mo­nial, heretà la finca de Vall­ma­nya, a Alcarràs (Segrià), antiga pro­pi­e­tat del mones­tir de Poblet, adqui­rida a prin­ci­pis del segle XIX per la família de navi­li­ers astu­ri­ans Mier-Cha­ves, amb la filla dels quals es casà. Segons conta la tra­dició, la filla d’Aga­pit, Eugènia Lamarca i de Mier, cone­guda fami­li­ar­ment com a Geni, es va ena­mo­rar d’un jove miliar del cos d’engi­nyers, alt i ben plan­tat, durant una festa orga­nit­zada pels com­tes de Tor­re­grossa, (el poble de Con­xita Mir, Carme Vidal i Marta Vilalta), al car­rer de Sant Antoni, 19, de Lleida, on ara hi ha una saba­te­ria i una botiga de roba. L’ena­mo­ra­ment va ser mutu, i el mili­tar –de nom Fran­cesc Macià i Llussà– i la Geni es van con­ver­tir en marit i muller el 24 de novem­bre del 1888, en una cerimònia cele­brada a la parròquia llei­da­tana de la Puríssima Sang. Quan l’arqui­tecte Lamarca va morir, el 1897, Eugènia Lamarca va rebre en herència, a més d’un capi­tal nota­ble, dues cases a la ciu­tat de Lleida i fin­ques a Vila­nova i la Geltrú, així com les pro­pi­e­tats pater­nes a Vall­ma­nya.

És aquí, jus­ta­ment, on hi havia un casa­lici senyo­rial del segle XVIII, de fac­tura rec­tan­gu­lar, amb planta baixa, pis, gol­fes i algu­nes dependències ados­sa­des. La família Lamarca hi havia fet llar­gues esta­des, i Macià, en amu­lle­rar-se amb l’hereva, hi con­tinuà la tra­dició i con­vertí l’indret en una mena d’oasi pri­vi­le­giat per al recés per­so­nal, lluny de les incidències de la vida quo­ti­di­ana, pri­mer com a mili­tar i, després, com a polític. Hi acos­tu­mava a pas­sar els estius i també les fes­tes més asse­nya­la­des. La vin­cu­lació del futur pre­si­dent amb l’indret con­vertí el casal senyorívol en “cal Macià”, en la ter­mi­no­lo­gia popu­lar. La finca de Vall­ma­nya, gràcies a una inter­venció de l’engi­nyer mili­tar, va ser regada amb l’aigua del canal d’Aragó i Cata­lu­nya, ja que Fran­cesc Macià acon­seguí que la part baixa de la comarca se’n pogués bene­fi­ciar i, d’aquesta manera, modi­ficà en posi­tiu l’evo­lució dels con­reus al Segrià. Com a engi­nyer, fou també l’autor del dipòsit d’aigua de Puig­verd, cons­truït el 1893 i que ha pres­tat ser­vei al poble, sense pro­ble­mes, durant un segle. Fet amb for­migó armat, va ser la pri­mera obra a emprar aquest mate­rial a l’Estat espa­nyol, tècnica que abans el seu dis­se­nya­dor ja havia assa­jat en alguns cups a les Bor­ges Blan­ques. Durant el fran­quisme, l’Ins­ti­tuto Naci­o­nal de Colo­ni­zación reduí a 400 hectàrees les 3.500 de què dis­po­sava la finca, els nets del matri­moni Macià-Lamarca van aca­bar venent-se la pro­pi­e­tat i, després de vicis­si­tuds diver­ses, va aca­bar en mans del pro­pi­e­tari par­ti­cu­lar actual.

Avui, l’estat i l’ús del casa­lici ja no té res a veure amb el que un dia fou i en el que, temps enrere, s’hi feia. L’edi­fici acusa la dei­xa­desa que ha patit els dar­rers anys, amb la coberta esfon­drada en bona part i la façana cli­ve­llada per impor­tants esclet­xes. La imatge és depri­ment i la sen­sació d’aban­do­na­ment, deso­la­dora, impròpia d’un país que valori com cal els refe­rents arqui­tectònics pro­pis, les parets sin­gu­lars de la memòria col·lec­tiva. La inacció s’ha con­ver­tit en aban­do­na­ment i aquest ha esde­vin­gut, malau­ra­da­ment, negligència. Sent com és un Bé Cul­tu­ral d’Interès Local i, per tant, de pro­tecció necessària, l’ante­rior con­sis­tori, amb bat­lle inde­pen­den­tista, adquirí el com­promís d’una inter­venció imme­di­ata per tal de sal­var Vall­ma­nya, amb l’ajut dels diver­sos nivells de l’admi­nis­tració cata­lana. Ara, però, lle­geixo que el con­sis­tori actual, també amb bat­lle inde­pen­den­tista, es des­diu d’aquell com­promís adduint falta de recur­sos. Soc cons­ci­ent de la migra­desa dels pres­su­pos­tos dels petits muni­ci­pis, i Alcarràs voreja els 10.000 habi­tants i, en con­seqüència, no se’n poden sor­tir sols, però no em puc creure que Ajun­ta­ment, Con­sell Comar­cal, Dipu­tació i Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya mirin cap a una altra banda i s’espol­sin les res­pon­sa­bi­li­tats que els cor­res­po­nen en aquest assumpte i vagin car­re­gant-se’n els neu­lers els uns als altres. Qui espe­ren que se’n faci càrrec i resol­gui aquest des­propòsit, doncs? Pot­ser la Dele­gació del govern espa­nyol a Cata­lu­nya quan ja no hi quedi res i hi mun­tin un Para­dor Naci­o­nal?

La pas­si­vi­tat ins­ti­tu­ci­o­nal per fer front a una inter­venció urgent, abans que l’immo­ble no esti­gui ensor­rat del tot, la len­ti­tud exas­pe­rant a l’hora d’adop­tar deci­si­ons exe­cu­ti­ves que en un país com França ja fa anys que s’hau­rien pres, en una situ­ació així, ha fet reac­ci­o­nar la soci­e­tat civil. I enti­tats de Ponent i per­so­nes a tall indi­vi­dual s’han agru­pat rere el lema #Sal­vem­Ca­sa­Vall­ma­nya per tal de posar fi a aquest desori i recon­duir la situ­ació quan encara és pos­si­ble una solució digna, tro­bada per un poble digne i unes admi­nis­tra­ci­ons dig­nes també d’aquest qua­li­fi­ca­tiu. Es tracta de con­ser­var “cal Macià”, no pas com ara està, sinó tor­nant-li la soli­desa d’altres èpoques, amb un pro­jecte de reha­bi­li­tació que sal­va­guardi els ele­ments essen­ci­als de la cons­trucció i, alhora, garan­teixi l’ús públic per a noves fun­ci­ons. Si ens fixem en altres ini­ci­a­ti­ves vin­cu­la­des amb la figura de Macià, com ara la casa on va néixer a Vila­nova i la Geltrú, l’Espai Macià a les Bor­ges Blan­ques o la Vil·la Denise a Prats de Molló, el futur del casa­lici de Vall­ma­nya no pot ser cap altre que la seva museïtzació. Pot i ha de ser un indret magnífic de dina­mit­zació cul­tu­ral i social, no sols de memòria de la història política, sinó també agrària i de l’arqui­tec­tura senyo­rial rural, amb expo­si­ci­ons per­ma­nents i d’altres de tem­po­rals, seu de jor­na­des sobre aques­tes temàtiques, con­ferències i ini­ci­a­ti­ves diver­ses lli­ga­des a aquest ter­ri­tori de Ponent, a bene­fici dels seus habi­tants, totes les quals poden adqui­rir també un cert atrac­tiu turístic. Sal­var Vall­ma­nya, doncs, és con­tri­buir a sal­var una memòria col·lec­tiva. La nos­tra.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.