Opinió

Tribuna republicana

QÜESTIÓ DE PERSPECTIVA

Per a Pedro Sánchez, la taula de diàleg és un tema menor
La perspectiva de la Generalitat té dos punts de fuga. El primer és el límit del 2030 per al referèndum que, en el fons, és una renúncia a la independència

El que va dema­nar el vot en les elec­ci­ons del 14-F per “cul­mi­nar la inde­pendència” i ho va acon­se­guir amb una victòria pírrica, no té cap intenció de cul­mi­nar res. El ter­mini que pre­veu el MHP Ara­gonès del 2030 per fer un referèndum d’auto­de­ter­mi­nació dona per des­comp­tat que gua­nyarà tres elec­ci­ons segui­des i, lle­vat que tin­gui una con­cepció pujo­li­ana dels man­dats, ell ja no serà al cap­da­vant del govern i, per tant, no podrà cul­mi­nar res.

En la pers­pec­tiva del pre­si­dent, el tema domi­nant del nou curs polític és la taula de diàleg i la seva imme­di­ata con­creció en la pròxima segona sessió un any i mig després de la pri­mera. No es pot tole­rar que l’ele­ment essen­cial de l’inde­pen­den­tisme pragmàtic, l’únic veri­ta­ble, ja que els altres són qui­me­res, sigui objecte d’escarni a les xar­xes, totes far­ci­des d’hiper­ven­ti­lats. I tam­poc no es pot tole­rar que els espa­nyols es pren­guin la taula a bene­fici d’inven­tari i la igno­rin. El pre­si­dent Ara­gonès com­mina al seu homòleg espa­nyol a assis­tir a la reunió pre­vista de la taula d’aquí a uns dies a Bar­ce­lona, sota pena de posar en risc l’esta­bi­li­tat del seu govern si no compta amb els vots d’ERC al Congrés. Òbvi­a­ment, si l’espa­nyol no com­pa­reix, la pre­tensió d’un diàleg d’igual a igual fra­cas­sarà i dei­xarà en ridícul un pre­si­dent tan prim­mi­rat com Ara­gonès, que dona una gran importància a les pre­cedències pro­to­col·làries.

La Gene­ra­li­tat no pot per­me­tre aquesta tragèdia i, en con­seqüència, mobi­litza tots els apa­rells de pro­pa­ganda ideològica al seu abast, començant pels mit­jans públics de comu­ni­cació. La doc­trina rei­te­rada en innom­bra­bles tertúlies i debats, insis­teix que la taula de diàleg no és de diàleg, sinó de “nego­ci­ació”, encara que no hi hagi un acord mínim sobre el seu con­tin­gut. Se non è vero, è ben tro­vato. De la mateixa manera, cal evi­tar afe­blir la força nego­ci­a­dora cata­lana, posant en qüestió la taula. Els diri­gents d’ERC tre­uen foc pels quei­xals amb l’escep­ti­cisme dels pesos pesants de Juntsx­Cat.

La pers­pec­tiva de la Gene­ra­li­tat té dos punts de fuga. El pri­mer és en el futur i és el límit del 2030 que, en el fons, no és cap altra cosa que una renúncia a la inde­pendència. El segon és a Madrid, clau de tota la política d’ERC i lloc on con­ver­geix tot l’interès polític repu­blicà, on cris­tal·litza la tasca nego­ci­a­dora del dipu­tat i por­ta­veu no inde­pen­den­tista, Gabriel Rufián, que, segons els seus admi­ra­dors, és el que porta la llum a la fos­cor, com un nou Pro­me­teu. Tinc la impressió que el culte hiperbòlic a la per­so­na­li­tat de gent sense cap per­so­na­li­tat però amb molt poder orgànic dins del par­tit no té res a enve­jar al culte a la per­so­na­li­tat de l’esta­li­nisme, i és tan car­rincló i ridícul com aquest. A l’estel de tra­mun­tana li cal una llum per anar a tro­bar-se amb la Pac­ha­mama de la pàtria, avui a l’exili suís.

De l’altra banda, la pers­pec­tiva de La Mon­cloa és molt clara. El dis­curs d’ober­tura de l’any polític del pre­si­dent Sánchez s’ha cen­trat en els aspec­tes soci­als, que pro­met abor­dar amb un reno­vat espe­rit d’esquerra. S’ha limi­tat a esmen­tar Cata­lu­nya de pas­sada, i no ha fet cap menció a la taula de diàleg que, per a ell, és un tema menor.

El govern espa­nyol no acla­reix si el pre­si­dent Sánchez serà a la sessió pre­vista de la taula. Està esce­ni­fi­cant un thri­ller jugant amb la des­es­pe­rada situ­ació del MHP Ara­gonès. Les ame­na­ces sobre l’esta­bi­li­tat del govern de l’Estat no sem­bla que pre­o­cu­pin el pre­si­dent Sánchez, que es troba en una posició par­la­mentària molt sòlida. La dreta, radi­ca­lit­zada, és molt mino­ritària i no té marge de mani­o­bra, i el pre­si­dent dis­posa d’un jardí de flors vari­a­des on triar suports, des de naci­o­na­lis­tes i regi­o­na­lis­tes de tots colors fins a uns mori­bunds Ciu­da­da­nos.

La pers­pec­tiva del govern espa­nyol no té punt de fuga perquè és una com­po­sició plana a la manera bizan­tina, on el que mana ocupa tot el qua­dre. Cata­lu­nya no exis­teix en la política espa­nyola. Ni tan sols figura al qua­dre de la política de l’Estat. Tan­ma­teix, la taula de diàleg asso­lirà el seu veri­ta­ble objec­tiu, que no és cul­mi­nar res, sinó endar­re­rir dos anys la decisió i, després, sot­me­tre el punt de fuga de la inde­pendència a l’arbi­tra­ri­e­tat de Madrid.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor