Opinió

Tribuna republicana

EL DRET A SER

És el moment d’esbrinar per a què vol la independència ERC i fins i tot si la vol
Catalunya existeix com a colònia de l’Estat espanyol i per això li cal la independència

Sem­bla que sí, que el par­tit ERC anirà enda­vant amb el debat anun­ciat per Raül Romeva: “Per a què volem la inde­pendència?” Es pre­senta com un procés democràtic d’adopció de deci­si­ons col·lec­ti­ves. Els mili­tants cele­bra­ran reu­ni­ons de debats al vol­tant d’un docu­ment, com els antics cris­ti­ans al vol­tant de la doc­trina; faran les esme­nes que vul­guin, i, a la fi, una con­ferència naci­o­nal del par­tit adop­tarà la decisió defi­ni­tiva que reve­larà al món exac­ta­ment per a què vol la inde­pendència ERC.

És una pre­gunta sor­pre­nent per a un par­tit que, fun­dat el 1931, té com a objec­tiu a l’arti­cle segon dels seus esta­tuts “la inde­pendència dels Països Cata­lans i l’Aran”. S’ha d’enten­dre, doncs, que el par­tit no sap per a què vol l’objec­tiu que ell mateix es va fixar fa 90 anys? No ho ha sabut mai o és una ignorància sobre­vin­guda? Pot­ser és el moment d’esbri­nar per a què es vol la inde­pendència i fins i tot si es vol en pri­mer lloc. Si deba­tent democràtica­ment s’arribés a la con­clusió que la inde­pendència no es vol per a res (una pos­si­bi­li­tat), el par­tit hau­ria per­dut la seva raó de ser i li esta­ria bé dis­sol­dre’s.

El pro­jecte d’ERC ha encès una reacció molt nega­tiva a les xar­xes soci­als, sin­gu­lar­ment a Twit­ter. Un breu incís sobre aquesta qüestió de Twit­ter i el seu impacte en la comu­ni­cació social, no només en la política. Twit­ter és un fòrum obert, una àgora pública lliure i la més extensa en per­so­nes i ter­ri­to­ris. Avui, l’esfera pública per excel·lència on tot­hom pot dir la seva, sense més limi­tació que el Codi Penal i on ningú no pot cen­su­rar o vetar ningú. És l’àmbit de la lli­ber­tat d’expressió, enfor­tida gràcies al web 2.0, que per­met la interacció entre el públic, l’audiència, els recep­tors i els emis­sors (polítics, peri­o­dis­tes, publi­cis­tes, etc.) i trenca el mono­poli i la impu­ni­tat dels opi­nion makers, sot­me­sos avui a un escru­tini del seu públic al qual no esta­ven acos­tu­mats. Quina altra pot ser la raó per la qual la bat­llessa Colau ha aban­do­nat Twit­ter si no és perquè no vol rebre crítiques i no pot impe­dir-les mobi­lit­zant els seus cli­ents com feien els tri­buns romans en els actes públics?

Aquí rau el rebuig del peri­o­disme con­ven­ci­o­nal a les xar­xes, atès que són aques­tes les que exer­cei­xen el con­trol dels poders polítics que ningú no fa. Amb l’inso­lent afe­git que també gosen con­tro­lar la tasca dels peri­o­dis­tes més o menys ins­ti­tu­ci­o­nals, als quals acu­sen de for­mar una aliança non sancta amb els poders que hau­rien de con­tro­lar. Les xar­xes, Twit­ter, són una amenaça a una forma de peri­o­disme ins­ti­tu­ci­o­nal, par­ti­dista, venal. Per això, si aquest peri­o­disme con­xor­xat amb els poders pogués, les tan­ca­ria, espe­ci­al­ment Twit­ter. Poc més o menys com a la Xina o Corea del Nord.

La recepció del pro­jecte d’ERC a la cibe­res­fera ha estat efec­ti­va­ment molt nega­tiva. S’ha inter­pre­tat com la con­fir­mació pública d’una traïdoria llar­ga­ment anun­ci­ada. Pot sem­blar massa categòric, però encara són recents les afir­ma­ci­ons públi­ques d’inde­pen­den­tisme radi­cal i sense embuts d’ERC que han resul­tat fal­se­dats amb fina­li­tats elec­to­ra­lis­tes; encara sona el “Doneu-me 68 dipu­tats i pro­clamo la inde­pendència”, reduït ales­ho­res a “Tinc 72 dipu­tats i demano res­pec­tu­o­sa­ment que Net­flix dobli en català”. Sí, efec­ti­va­ment les xar­xes i Twit­ter són una veri­ta­ble nosa per al pseu­doin­de­pen­den­tisme. Fa qua­tre mesos que, sor­tint de la presó, el mateix Romeva va decla­rar que la inde­pendència és “irre­ver­si­ble”. Volia dir “ine­vi­ta­ble”, perquè és impos­si­ble rever­tir el que encara no és. I, si la con­si­dera ine­vi­ta­ble, quin és el sen­tit de pre­gun­tar per a què es vol?

Tan­ma­teix, la pre­gunta té una res­posta molt sen­zi­lla, però una que no encaixa en els plans dels que volen subs­ti­tuir la inde­pendència per l’hege­mo­nia del seu par­tit. Volem la inde­pendència per exer­cir el nos­tre dret a ser. Encara que no se’ls hagi acu­dit als ideòlegs d’ERC, ser no s’esgota en exis­tir, com ja sabien els exis­ten­ci­a­lis­tes. Cata­lu­nya exis­teix com a colònia de l’Estat espa­nyol, no com a ella mateixa. I per això li cal la inde­pendència, per ser ella mateixa sense resig­nar-se a una existència vicària.

Pre­gun­tar-se per a què es vol ser és renun­ciar a ser.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor