Opinió

Tribuna republicana

ELS PARTITS I LA GENT

Els partits independentistes no van presentar-se a les eleccions només prometent la bona gestió del dia a dia
Decebuda i indignada, la gent respon si és cridada. I ho fa amb l’esperit unitari que els partits no tenen

L’esquerda entre la gent i la par­ti­tocràcia cata­lana és cada cop més gran. Molts dels elec­tors que van fer pos­si­ble el 52% de vot social inde­pen­den­tista en les dar­re­res elec­ci­ons se sen­ten defrau­dats per un govern de coa­lició que, en sis mesos d’acti­vi­tat, no ha estat capaç de fer res digne de menció que ens dugui cap a la inde­pendència. Segons ERC, par­tit hegemònic dins l’inde­pen­den­tisme, en lloc de postu­lar ide­als “hiper­ven­ti­lats”, com una impos­si­ble uni­la­te­ra­li­tat, almenys aquí i ara, el que cal és tenir cura de la gestió de la quo­ti­di­a­ni­tat autonòmica. Dis­po­sar de pres­su­pos­tos i fer-los ser­vir amb eficàcia. Menys llu­minàries vaga­ro­ses i més rea­li­tat ter­re­nal del dia a dia que afecta la gent.

Per a aquesta tasca, les línies pro­gramàtiques que pro­posa ERC com una forma de sacre tetra­grama del prag­ma­tisme són qua­tre: la social, la femi­nista, l’eco­lo­gista i la democràtica. És una visió omni­com­pren­siva. No deixa fora res que tin­gui alguna rellevància per al debat públic. Són tots llocs comuns. Fora només queda la inde­pendència. El mis­satge és clar: progrés social i mate­rial a canvi del somni de la inde­pendència.

Tan­ma­teix, els par­tits inde­pen­den­tis­tes no van pre­sen­tar-se a les elec­ci­ons només pro­me­tent la bona gestió del dia a dia autonòmic, sinó que van fer pro­me­ses fefa­ents de gover­nar per “cul­mi­nar” la inde­pendència. És impos­si­ble cul­mi­nar el que ni tan sols es va començar. Cap dels tres par­tits va ser gaire precís quant a la forma con­creta de rea­lit­zar aques­tes pro­me­ses. Juntsx­Cat és el que més va insis­tir en la uni­la­te­ra­li­tat en com­pli­ment del man­dat de l’1-O, un tret típic d’“hiper­ven­ti­lació”. Però, com que el seu secre­tari gene­ral, Jordi Sànchez, va dir que l’1-O no era més que una mena d’expe­ri­ment, d’assaig, la pro­posta no és con­sis­tent. Un expe­ri­ment no és un man­dat.

ERC va més enllà, declara que no hi ha cap man­dat de l’1-O, que no se sap per què volem la inde­pendència, que, en qual­se­vol cas, de l’uni­corn ja par­la­rem al vol­tant del 2050 i que men­tres­tant, cal ges­ti­o­nar el dia a dia fent feliç rea­li­tat el tetra­grama en diàleg i nego­ci­ació per­ma­nent amb l’Estat. És una forma poli­ti­copoètica de reba­te­jar la lla­vors bes­can­tada política pujo­li­ana del “peix al cove”. Amb l’incon­ve­ni­ent que, per raons que tot­hom coneix i són part d’un espec­ta­cle tea­tral al Congrés, el diàleg és de sords i la nego­ci­ació, un fracàs. O sigui, ni uni­la­te­ra­li­tat, ni peix, ni cove. O, com es diu a l’aspre Cas­ti­lla: “Ni se muere padre, ni cena­mos.”

Quant a la CUP, el seu ímpetu ultracrític, cuit en règim assem­ble­ari, impre­vi­si­ble i radi­cal, manté l’ombra del dubte sobre la con­sistència de les seves pro­pos­tes. Recla­mar un nou referèndum sense ter­mini ni cap altra con­dició que no repe­tir el referèndum de l’1-O és no recla­mar res, encara que es faci amb soroll anti­sis­tema.

Amb aquests ante­ce­dents, s’ha escam­pat una onada de frus­tració per la renúncia ver­go­nyosa a la inde­pendència. Una decepció bar­re­jada d’indig­nació cap a uns polítics incapaços de com­plir les seves pro­me­ses elec­to­rals, però into­le­rants amb les crítiques a la seva inca­pa­ci­tat. El con­cert de Lluís Llach el dia 18, amb la seva acu­sació que els par­tits esta­ven des­mo­bi­lit­zant la gent, va pro­vo­car una rabi­osa reacció dels mili­tants i votants, sobre­tot d’ERC. Una cam­pa­nya d’insults i difa­ma­ci­ons, per raons polítiques, a banda de la qüestió de la covid, que és opi­na­ble. Un odi tan des­me­su­rat que només s’explica perquè l’acu­sació cou.

Tan­ma­teix, la gent encara hi és. Dece­buda i indig­nada, la gent res­pon si és cri­dada, com en la mani­fes­tació en pro de la immersió. I ho fa amb l’espe­rit uni­tari que els par­tits no tenen. I no només segueix les con­vo­catòries sinó que, fins i tot, pren la ini­ci­a­tiva, d’acord amb l’objec­tiu estratègic de la inde­pendència i, en con­seqüència, asse­nyala el camí a les auto­ri­tats. Pre­ce­deix, en comp­tes de seguir. Les decla­ra­ci­ons d’insub­missió d’alguns cen­tres edu­ca­tius del Gironès inter­pel·len el govern i el posen davant la incòmoda qüestió de si donarà suport i defen­sarà la lluita de la soci­e­tat civil per la llen­gua i cap a la inde­pendència. Si estarà a l’altura de la cir­cumstància.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor