A fons
Un 2022 ple d’incògnites
Quan s’entra en una nova onada de la covid, i ja és l’enèsima, salta el debat de si cal defensar més l’economia o la salut. I, ara que estem en un dels punts àlgids de la pandèmia, molts pensem que l’anhelada recuperació encara haurà d’esperar uns mesos més. Per què? Doncs per les restriccions, per les baixes laborals que dificulten el funcionament de les empreses o per les conseqüències globals derivades del coronavirus, que aviat farà dos anys que està capgirant la vida de milions de persones.
Quan comença el nou any sempre hi ha la temptació de voler fer una previsió de com seran, en l’àmbit econòmic, els propers 365 dies. Però segurament mai havia estat tan complex confeccionar una prospectiva perquè les noves variants que poden venir de la pandèmia ningú sap, de ciència certa, les devastadores conseqüències que poden comportar. Tot i així, sí que es poden descriure alguns punts negatius que marcaran, de ben segur, l’evolució de l’activitat i, per altra banda, també es pot destacar alguns estímuls que podrien compensar l’ensopiment del producte interior brut.
El darrer trimestre de l’any passat es preveia força bo però amb l’arribada de la sisena onada molts sectors s’han vist amenaçats i les expectatives han estat altre cop decebedores. Encara que la previsió del govern català segueix sent tancar el 2021 amb un creixement del 6,4% del PIB, l’economia catalana només va créixer fins al tercer trimestre de l’any el 4,1% interanual. Cal ser pacient fins a tenir les dades tancades per saber la realitat. Aquesta conjuntura no ha ajudat gens a començar el nou any estant ben situats per aconseguir arribar a l’estiu amb els indicadors econòmics a nivells similars als de l’any 2019.
En la part negativa de la balança hi ha un paquet de sectors –alguns dels quals molt emprenyats amb el govern– que no poden fer l’horari en llibertat per les restriccions. Un dels més afectats és el de l’oci nocturn o el de la restauració, al qual també li han limitat les darreres hores de la jornada. A més, cal recordar que tota l’activitat relacionada amb el turisme, sobretot l’internacional, ja fa 22 mesos que està sota mínims, amb tot el que comporta per als hotels, restaurants, transports, comerç o museus.
A més, de forma indirecta, la covid també és la responsable de la manca d’alguns productes d’importació, com ara els microxips, o de l’elevat preu de les matèries primeres. Si a més hi afegim l’alt preu de la llum, que tant està colpejant les pimes catalanes, ens trobem en una galopant pujada de la inflació, que té moltíssims efectes nefastos, com és el cas de la pèrdua de poder adquisitiu per als treballadors. Així, en la costa de gener, que cada any representa un fre per a l’economia, aquesta vegada es podria assistir a una disminució del consum encara més exagerada. Això voldrà dir, doncs, que la recuperació econòmica encara trigarà més.
En la banda dels estímuls, destaquen els fons europeus, que de ben segur serviran per reactivar l’economia. A tall d’exemple, el pressupost català presenta una despesa rècord gràcies a la inclusió de 2.140 milions d’euros provinents dels Next Generation. Enguany també serà un any de celebració de grans salons a Fira de Barcelona, com és el cas d’Alimentaria, l’ISE i el Mobile World Congress, on ja han confirmat l’assistència de grans multinacionals com ara Samsung, Google, Intel, Huawei, IBM i Microsoft. Cal recordar que la darrera firma ja va anunciar fa uns mesos que aquest any posarà en marxa a Barcelona un centre d’R+D a escala mundial centrat en el model d’intel·ligència artificial. I Pepsico també va explicar que enguany desenvoluparia un hub digital a la capital catalana. A més, caldria ressaltar el boom de compravendes d’habitatges a Catalunya els darrers mesos. La inversió en oficines a Barcelona ha atret més de 1.500 milions d’euros, el doble que a Madrid.
L’any 2022 s’obre amb moltes incògnites però quan es pugui doblegar el virus la recuperació, a part d’esperada, serà força ascendent.