Opinió

A fons

LA MORAL DEL FUNCIONARI

Vostè acceptaria cobrar entre 54.000 i 140.000 euros de diner públic cada any per jaure al sofà?
Cal una reflexió a fons sobre el concepte de democràcia i de servidors públics

Recor­den el cas Toble­rone? L’any 2014, l’exvi­ce­pri­mera minis­tra sueca Mona Sha­lin va pagar com­pres per­so­nals amb una tar­geta de crèdit per als alts càrrecs polítics suecs. Dues tau­le­tes de xoco­lata Toble­rone i un ves­tit. En total, 35,12 euros que van com­por­tar la ful­mi­nant dimissió de la política i la ver­go­nya per al seu par­tit. Els suecs ho van tro­bar d’allò més nor­mal, que plegués, perquè un polític és un ser­vi­dor públic, no un mal­gas­ta­dor públic.

Igual que un fun­ci­o­nari. El polític acce­deix a aquesta con­dició per les urnes, o a dit a través dels par­tits, i el fun­ci­o­nari, per uns pro­ces­sos admi­nis­tra­tius reglats, però tots dos adqui­rei­xen el com­promís de ser­vir el ciu­tadà. Ara bé, Suècia no és Cata­lu­nya, ni Espa­nya. Seria impos­si­ble fer la llista dels casos en què polítics o fun­ci­o­na­ris hau­rien d’haver dei­xat el seu càrrec per no haver com­plert amb la seva funció de ser­vi­dors públics. Tan­ma­teix, el cas que ens ocupa té a veure amb la moral.

Vostè accep­ta­ria cobrar entre 54.000 i 140.000 euros de diner públic cada any durant cinc anys per anar al gimnàs, a dinar, a pas­se­jar o sim­ple­ment per jaure al sofà, perquè vostè va obte­nir un dia una plaça de fun­ci­o­nari al Par­la­ment i uns repre­sen­tants polítics van deci­dir des­ti­nar recur­sos de la cam­bra a la seva bona vida? Si la res­posta és afir­ma­tiva, vostè podria haver estat un dels fun­ci­o­na­ris “agra­ci­ats” amb una nòmina a compte de tots els cata­lans per gra­tar-se la panxa durant uns anys.

Evi­dent­ment, la qüestió no és només un nom­bre de fun­ci­o­na­ris de moral qüesti­o­na­ble, perquè, al cap­da­vall, si a un fun­ci­o­nari se li ofe­reix xuclar diner públic és perquè als qui manen els sem­bla també moral­ment cor­recte. I pel que sem­bla, la mora­li­tat està lli­gada a la bonança econòmica. “El con­text del 2008 no és el del 2022. Les coses han can­viat moltíssim”, ha dit l’ales­ho­res pre­si­dent del Par­la­ment, Ernest Benach, per jus­ti­fi­car que la mesa que ell pre­si­dia aprovés les llicències per edat. És a dir, si no hi ha crisi econòmica, és ètica­ment accep­ta­ble cre­mar diner públic per fer con­tents els amics? Val a dir que aquesta mora­li­tat vin­cu­lada a la con­jun­tura econòmica ha estat la tònica gene­ral a Espa­nya, i no només en el cas que ens ocupa. Els governs i ins­ti­tu­ci­ons de tota mena han ten­dit a dila­pi­dar recur­sos públics amb fina­li­tats elec­to­ra­lis­tes –l’AVE i els aero­ports fan­tasma espa­nyols en són el màxim expo­nent, però a casa nos­tra hi ha grans poli­es­por­tius en pobles petits, per exem­ple–, una pràctica que està direc­ta­ment rela­ci­o­nada amb el fet que els grans par­tits con­ti­nuen sent, en essència i amb mati­sos, agències de col·locació i de coop­tació de poder.  

Cal reconèixer que l’actual mesa del Par­la­ment –amb Junts, ERC, la CUP i el PSC– va aca­bar rec­ti­fi­cant les seves pròpies fili­gra­nes per con­ser­var aquests pri­vi­le­gis tot just fa un parell de mesos, i ara ha posat en marxa la maquinària per dei­xar de finançar l’oci de fun­ci­o­na­ris que no volen tre­ba­llar tot i estar en per­fec­tes con­di­ci­ons per fer-ho. Tris­ta­ment, però, fins que no ha sor­tit a la llum l’escàndol tot­hom qui ho sabia guar­dava silenci. Com és pos­si­ble que durant dotze anys s’hagi man­tin­gut ben pre­ser­vada aquesta degra­dació moral? I encara més, que alguns la jus­ti­fi­quin perquè el 2008 ens sor­tien els diners per les ore­lles i ara la pandèmia ens obliga a can­viar el con­cepte de democràcia perquè a l’eco­no­mia van mal dades i pot­ser ja no toca cre­mar diner públic?

Aquest epi­sodi és una mos­tra més que Cata­lu­nya con­ti­nua vivint, per volun­tat pròpia, amb les regles del joc de l’auto­no­misme espa­nyol. Lluny dels valors que des de fa anys pro­pugna una majo­ria social i política de justícia, igual­tat, repu­bli­ca­nisme i radi­ca­li­tat democràtica. Cal una reflexió a fons sobre el con­cepte de democràcia i de ser­vi­dors públics, i qui no s’hi trobi a gust, pot­ser faria bé de ple­gar. No cal ni que com­pri dues xoco­la­ti­nes i un ves­tit.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor