Opinió

A fons

NI INVERSIONS, NI NOU SISTEMA DE FINANÇAMENT

Foment denuncia que Catalunya té un dèficit de 35.000 milions en inversions en grans obres
Fins ara, cap model de finançament autonòmic ha resolt el dèficit fiscal català

Fa anys i panys que Cata­lu­nya reclama un sis­tema de finançament autonòmic just –fins que no siguem un nou estat dins la Unió Euro­pea– i unes par­ti­des d’inversió pública per a infra­es­truc­tu­res ade­qua­des al nos­tre país. Des que ha començat el segle, hi ha hagut moments de bonança econòmica, de crisi i recessió duríssi­mes, però pas­sen els anys i el poder de l’Estat mai escolta –o no vol escol­tar– les rei­vin­di­ca­ci­ons de Cata­lu­nya.

Sem­bla que el govern que lidera el PSOE vol actu­a­lit­zar el sis­tema de finançament, que està en vigor des del 2009 i pen­dent de reno­var-se des del 2014. Per a qual­se­vol pro­posta que es posi sobre la taula, però, sem­pre hi haurà un gra­pat de comu­ni­tats autònomes que hi esta­ran en con­tra.

Fa pocs dies, la Gene­ra­li­tat ha reac­ci­o­nat amb fre­dor a la pro­posta ini­cial del Minis­teri d’Hisenda, que està deter­mi­nat a man­te­nir com a base del nou sis­tema el que ells ano­me­nen població ajus­tada. El govern català ja ha dit que la pro­posta de Madrid no satisfà les neces­si­tats del Prin­ci­pat i, sobre­tot, que no té en compte, per exem­ple, el cost de la vida. Sigui com sigui, la Con­se­lle­ria d’Eco­no­mia ja ha donat a enten­dre que si no es plan­teja un nou model que tin­gui en compte la població real i els ingres­sos que s’apor­ten a la caixa comuna –que són un dis­ba­rat perquè són molts com­pa­rats amb allò que es rep al final– no es resoldrà l’infra­fi­nançament ni el dèficit amb Cata­lu­nya.

Encara no ha començat la nego­ci­ació com a tal, però recor­dant els ante­ce­dents i la hiper­ven­ti­lació d’algu­nes comu­ni­tats com la de Madrid, tot far pen­sar que el resul­tat final del nou sis­tema de finançament, si és que s’aprova en aquesta legis­la­tura, tam­poc serà l’ade­quat per als ciu­ta­dans cata­lans.

Al marge de com acabi tot ple­gat, ens hauríem de fer una reflexió: com podem pen­sar que el finançament serà just per a nosal­tres si no són capaços ni tan sols d’enviar les inver­si­ons en infra­es­truc­tu­res d’acord amb allò que deter­mina la llei? Les dar­re­res xifres encara se situen per sota del pes econòmic de Cata­lu­nya en el PIB de l’Estat, que és el 19%, indi­ca­dor de referència que es pre­veu a la dis­po­sició addi­ci­o­nal ter­cera de l’Esta­tut d’Auto­no­mia i que tenia com a objec­tiu cor­re­gir el dèficit d’infra­es­truc­tu­res a casa nos­tra.

Pre­ci­sa­ment, aquesta set­mana Foment del Tre­ball ha denun­ciat que Cata­lu­nya té un dèficit de 35.000 mili­ons d’euros acu­mu­lat en inver­si­ons en infra­es­truc­tu­res per part de totes les admi­nis­tra­ci­ons en els últims dotze anys. La patro­nal cri­tica que la inversió és insu­fi­ci­ent i que, a més, l’exe­cució no arriba mai a la quan­ti­tat pro­mesa. En els últims anys, la xifra d’inver­si­ons pen­dents s’ha dis­pa­rat 7.000 mili­ons més, ja que en el dar­rer informe es cal­cu­lava que el dèficit era de 28.000 mili­ons.

Davant d’aquests incom­pli­ments, la patro­nal ha recla­mat als governs espa­nyol i català que apro­vin inver­si­ons recur­rents de 5.000 mili­ons anu­als, la qual cosa repre­senta el 2,2% del PIB, per com­pen­sar la cai­guda de la lici­tació pública durant l’última dècada. En els comp­tes gene­rals de l’Estat per al 2022, la dotació pres­su­pos­tada per a inver­si­ons a Cata­lu­nya és de 2.230,74 mili­ons d’euros, el 17,2% del total de les inver­si­ons que es poden regi­o­na­lit­zar. Aquesta xifra suposa un incre­ment de l’11,6% res­pecte als pres­su­pos­tos del 2021 i situa Cata­lu­nya com a segona comu­ni­tat amb més pes sobre el total d’inver­si­ons pres­su­pos­ta­des, després d’Anda­lu­sia.

El vice­pre­si­dent de Foment i pre­si­dent de la Cam­bra Ofi­cial de Con­trac­tis­tes d’Obres de Cata­lu­nya (CCOC), Joa­quim Llansó, ha denun­ciat que “la repe­tició de les obres de manera recur­rent altera i dis­tor­si­ona els matei­xos pres­su­pos­tos”. En el cas de la vari­ant de l’N-340, la inversió final ha vore­jat els 170 mili­ons, men­tre que les dife­rents dota­ci­ons pres­su­postàries que han apa­re­gut als comp­tes espa­nyols en els últims anys sumen més de 900 mili­ons.

Amb tants incom­pli­ments només es pot dema­nar a la classe política seri­o­si­tat, rigor i exigència amb les obli­ga­ci­ons que l’Estat té amb Cata­lu­nya, perquè el dèficit fis­cal –entre 16.000 i 19.000 mili­ons d’euros anu­als– és, sen­zi­lla­ment, escan­dalós.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor