Opinió

A fons

INVENTARI (PROBABLE) DE COMPLICITATS

Com és sabut les independències no s’improvisen, llevat, és clar, de la nostra
Caldria elaborar un inventari (probable) de complicitats per quan calgui, de debò, la complicitat exterior

Com és sabut, les inde­pendències no s’impro­vi­sen, lle­vat, és clar, de la nos­tra. I, tot i que el pano­rama actual no con­vidi a l’opti­misme, cal no obli­dar que hi ha fei­nes que s’han de fer des d’ara, com a inversió impres­cin­di­ble per quan vin­guin temps millors. En tot procés d’eman­ci­pació naci­o­nal hi ha dues àrees bàsiques, estratègiques, com són Inte­rior i Exte­ri­ors, en les quals han de domi­nar el conei­xe­ment de la matèria, la intel·ligència, la dis­creció i, com és lògic, un ele­men­tal sen­tit d’estat. En l’àmbit exte­rior, ara mateix, hi inci­dei­xen la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya (amb 15 dele­ga­ci­ons del govern, més 40 ofi­ci­nes de comerç exte­rior i inver­si­ons i l’Ins­ti­tut Ramon Llull), el Con­sell per la República, l’ANC, Òmnium Cul­tu­ral i, final­ment, 106 casals cata­lans actius, enti­tats aques­tes amb per­so­na­li­tat jurídica pròpia als països on estan esta­bler­tes. Mal­grat coe­xis­tir en un mateix ter­ri­tori, no totes tenen, exac­ta­ment, les matei­xes fun­ci­ons, atesa la natu­ra­lesa i els objec­tius ini­ci­als que van fer pos­si­ble el nai­xe­ment de cadas­cun dels agents cata­lans a l’exte­rior. Tal com estan les coses, qui pot tenir menys marge de mani­o­bra en l’àmbit inter­na­ci­o­nal és, para­do­xal­ment, la Gene­ra­li­tat, ja que té al damunt, per­ma­nent­ment, tots els ulls de l’Estat fits en ella, en cada movi­ment que faci i en cada cèntim d’euro que bellu­gui. Tot i això, el seu paper ins­ti­tu­ci­o­nal és insubs­tituïble, fora del país, però, sobre­tot, a l’inte­rior, amb una relació regu­lar, ele­gant, cui­dada i eficaç amb el cos con­su­lar, pen­sada per ser duta amb la deli­ca­desa màxima.

Mai no es pro­duirà cap reco­nei­xe­ment inter­na­ci­o­nal d’un sub­jecte polític català si el món i cadas­cun dels estats que l’inte­gren no en conei­xen abans, mínima­ment, l’existència. Per reconèixer, abans s’ha de conèixer. Per això cal poten­ciar la pro­moció i la difusió de tots aquells ele­ments que gene­rin sim­pa­tia, pres­tigi i atracció cap al nos­tre país i la seva causa de lli­ber­tat naci­o­nal. Alhora, cal anar pre­pa­rant el ter­reny a l’avançada per quan cal­gui, de debò, la com­pli­ci­tat exte­rior capaç de forçar des de les dife­rents soci­e­tats civils que els seus estats res­pec­tius es moguin en el ter­reny de la diplomàcia i la pressió inter­na­ci­o­nal directe i a través dels orga­nis­mes repre­sen­ta­tius, regi­o­nals, con­ti­nen­tals o mun­di­als. Amb l’objec­tiu que, quan el dia arribi, no haguem de tor­nar a impro­vi­sar i hàgim de córrer amb una sabata i una espar­de­nya, s’ha d’haver fet abans la feina necessària de saber qui són o poden arri­bar a ser els nos­tres, els amics de Cata­lu­nya. És amb aquesta fina­li­tat que cal­dria ela­bo­rar un inven­tari (pro­ba­ble) de com­pli­ci­tats (IPC), amb noms i cognoms de les mol­tes per­so­nes que, en cada país, són sus­cep­ti­bles de ser ficats a la llista.

Aquest IPC hau­ria d’incloure premsa, ràdio, tele­visió i mit­jans digi­tals, començant pels de tarannà més democràtic i pro­gres­sista, més sus­cep­ti­bles de ser sen­si­bles a una causa alli­be­ra­dora i democràtica com la nos­tra. Hem de saber, arreu on tin­guem pos­si­bi­li­tats de conèixer-ho, qui­nes podrien ser aques­tes per­so­nes, algu­nes de les quals segur que ja van mani­fes­tar-se d’alguna manera en els moments més àlgids de l’acció pacífica i democràtica del poble català, amb la con­següent reacció vio­lenta i anti­de­mocràtica de l’auto­ri­tat espa­nyola. El mateix podríem dir d’uni­ver­si­tats, col·legis d’edu­cació supe­rior, acadèmies, cen­tres d’estudi i recerca, pel que fa als seus mem­bres i cos docent. Cal­dria detec­tar la pos­si­ble posició dels noms més popu­lars o amb ascendència més gran en cada indret, siguin escrip­tors, espor­tis­tes, científics, artis­tes, actors o músics, a propòsit de Cata­lu­nya. Alguns d’aquests noms ja han pres posició pública i cal­dria fer-nos-en més ressò per poten­ciar el seu com­promís i lli­gam amb nosal­tres. Alhora, sobre­tot a l’Amèrica Lla­tina, no es pot obli­dar que hi ha fills i des­cen­dents d’exi­li­ats repu­bli­cans o d’ante­ri­ors emi­grants econòmics que han arri­bat a tenir un esta­tus des­ta­cat en la soci­e­tat, en el món de la cul­tura, l’esport, la política o l’empresa. A Mèxic, uns quants minis­tres i, fins fa no res, el minis­tre d’Exte­ri­ors d’un impor­tant país d’Amèrica del Sud i, ara mateix, fins i tot un pre­si­dent. També han de tenir un lloc a l’IPC tots els guar­do­nats amb el Premi Inter­na­ci­o­nal Cata­lu­nya o els nom­bro­sos doc­tors hono­ris causa dis­tin­gits per les dife­rents uni­ver­si­tats cata­la­nes o escrip­tors de renom uni­ver­sal que tenen obra edi­tada en català. Tant a aquests, com als altres de qui s’hagin detec­tat sim­pa­ties pro­ca­ta­la­nes, cal tenir-los regu­lar­ment infor­mats de l’evo­lució de la situ­ació, dels nos­tres avenços i fites, així com de la repressió judi­cial, política i poli­cial espa­nyola i de l’obs­trucció per­ma­nent a qual­se­vol ini­ci­a­tiva cata­lana, per mínima que sigui. I serà bo de conèixer quins cata­lans són cone­guts i comp­ten amb una certa sim­pa­tia als dife­rents països (espor­tis­tes, can­tants, escrip­tors, intel·lec­tu­als, empre­sa­ris, actors, actrius, dra­ma­turgs, músics, etc.), rela­ci­o­nar-los amb el nos­tre procés eman­ci­pa­dor quan així sigui pos­si­ble i con­tri­buir a fer-ho saber en les soci­e­tats res­pec­ti­ves.

Un IPC d’aques­tes carac­terísti­ques reque­reix dedi­cació i conei­xe­ment del lloc i mai no serà el resul­tat d’una acció feta de pressa i cor­rents, sinó con­seqüència d’una tasca seri­osa i dis­creta que algú hau­ria de coor­di­nar, amb la mateixa dis­creció i eficàcia exi­gi­ble als que l’ela­bo­ra­ran. Els dife­rents agents exte­ri­ors cata­lans, coin­ci­dents en un mateix punt geogràfic, han de coor­di­nar-se, sabent que, si bé tenen fun­ci­ons dife­rents, com­par­tei­xen un mateix objec­tiu: crear les con­di­ci­ons perquè quan el dia arribi es pugui acti­var la res­posta civil i política més ade­quada de suport a la decisió cata­lana de voler ser estat. Les acci­ons a fer, en aquell moment, en l’àmbit inter­na­ci­o­nal poden adqui­rir una mag­ni­tud tan gran que, per sen­tit comú i per no actuar a la cata­lana expli­cant sem­pre què fem i com als nos­tres ene­mics, no deta­lla­rem ara i aquí. Però no hi haurà més pas­sos sense el pri­mer pas.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.