Opinió

Tribuna republicana

CONREANT ELS BÀRBARS

Espanya mostra manca d’educació cívica, pal de paller d’una democràcia
A Espanya no es fan grans coalicions perquè, a diferència d’Europa, el feixisme va guanyar la guerra

Han pas­sat de fer ser­vir el conte de Pere i el llop sense creure-se’l, a sen­tir el feréstec alè de la bèstia al cla­tell. I què fan per des­lliu­rar-se del perill? Bara­llar-se bizan­ti­na­ment sobre les raons de l’auge d’aquesta sinis­tra opció en lloc de pren­dre mesu­res que la farien ino­fen­siva. Perquè és fàcil. Mireu el que fan els altres països, per exem­ple, Ale­ma­nya o Àustria. Una gran coa­lició dels dos o tres par­tits mode­rats, una grosse koa­li­tion que no deixa espai per a l’extrema dreta. Però es tracta d’Europa, un con­ti­nent aliè a Espa­nya.

A Espa­nya no es fan grans coa­li­ci­ons per dues raons: una de caràcter històric, objec­tiu, i una altra de caràcter sub­jec­tiu. La històrica i objec­tiva és el fet que, a Europa, el fei­xisme va per­dre la guerra i l’ordre poste­rior es va bas­tir en clau democràtica, anti­fei­xista. A Espa­nya, el fei­xisme va gua­nyar la guerra i l’ordre poste­rior es va bas­tir en clau fei­xista, anti­de­mocràtica.

Més de vui­tanta anys després de la fi de la guerra, Espa­nya mos­tra una manca gai­rebé total d’edu­cació cívica, que per a Aristòtil ja era el pal de paller de la cons­ti­tució d’una soci­e­tat democràtica. Fins i tot el con­ser­va­dor Eco­no­mist s’ha vist forçat a negar a Espa­nya la qua­li­fi­cació de democràcia plena, inven­tant-se un ter­tius genus impos­si­ble de “democràcia defec­tu­osa”. Recor­deu, l’edu­cació cívica.

Els debats en seu par­la­mentària que hau­rien de ser lliçons d’infor­mació i espe­rit públic per als ciu­ta­dans són tan tos­cos i rudi­men­ta­ris que sem­blen bara­lles de bar. Fa uns dies, el dipu­tat d’ERC, Gabriel Rufián va exi­gir al pre­si­dent Sánchez que plan­tegés “polítiques d’esquer­res” i que acceptés seure a la tan famosa com etèria taula del diàleg sota pena de patir una mena de des­no­na­ment de La Mon­cloa.

El pre­si­dent li va con­tes­tar, al millor estil del chu­lapo madri­leny, que en uns dies serà el seu cin­quantè ani­ver­sari i que, per tant, ningú li pot donar cap lliçó sobre l’esquerra. El mateix pre­si­dent que ha reve­lat al món que el naci­o­na­lisme és una teo­ria dels segles XIX i XX i, per tant, no cal dir-ho, vella, inútil, car­rin­clona. Exac­ta­ment com el soci­a­lisme que el pre­si­dent diu pro­fes­sar. És impos­si­ble una ciu­ta­da­nia crítica, democràtica, quan els seus repre­sen­tants i els mit­jans de comu­ni­cació que se’n fan eco mos­tren una falta tan lamen­ta­ble d’edu­cació i de nivell.

La dreta no sap com defen­sar-se d’un movi­ment que pre­dica sense embuts la seva mateixa doc­trina, que l’està bui­dant de con­tin­gut i els roba elec­tors. La ultra­dreta ha estat sem­pre al PP. Ja a l’inici de la Tran­sició, els fran­quis­tes es van pre­sen­tar com “els set magnífics”, encapçalats per Fraga Iri­barne, el fun­da­dor del par­tit. Van per­dre les elec­ci­ons, però van absor­bir el par­tit cen­trista que Adolfo Suárez havia creat. El nucli fran­quista es va man­te­nir intacte, fins a asso­lir després dues vega­des la majo­ria abso­luta.

Ales­ho­res sem­bla que, a la vista de l’evi­dent incom­petència del líder actual de la dreta dinàstica, els hereus del nucli fran­quista hagin deci­dit fer amb el PP el que el PP va fer amb el par­tit de Suárez. La qüestió està oberta. La falta d’edu­cació democràtica dels popu­lars no els deixa veure que l’aliança amb la ultra­dreta, ni que sigui com a soci menor, és letal per a ells.

Quant a l’esquerra, la carència de pro­jecte per al seu país és escan­da­losa. El seu prag­ma­tisme de curt ter­mini no pot ama­gar que ha accep­tat els prin­ci­pis ideològics de la dreta espa­nyola pel que fa a la idea de la seva nació. Ho va fer en el temps de la Tran­sició, quan Car­ri­llo va impo­sar la ban­dera i l’himne borbònics, en lloc de la ban­dera ver­me­lla i la Inter­na­ci­o­nal. I el PSOE va rema­tar la feina decla­rant-se monàrquic i fan d’un oxímoron, la monar­quia repu­bli­cana, que neix tota armada de la Cons­ti­tució del 1978, com Pal·las del front de Zeus.

En cap altre assumpte es veu tan clara­ment la iden­ti­fi­cació de l’esquerra amb la dreta com en el con­flicte entre Espa­nya i Cata­lu­nya. Hem d’adme­tre, doncs, que tenen raó els que diuen que l’inde­pen­den­tisme ha des­per­tat la ultra­dreta espa­nyola. Només obli­den afe­gir que, pel que fa a Cata­lu­nya, tot l’arc par­la­men­tari espa­nyol és la ultra­dreta.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.