Opinió

Tribuna republicana

ELS RELLEUS

Els que venien a culminar la independència no han estat capaços d’articular una defensa jurídica de la immersió
Ha arribat el moment de la renovació o, si cal, de la refundació de les ofertes electorals

Ter­ra­bas­tall al si de l’inde­pen­den­tisme ins­ti­tu­ci­o­nal arran de l’ordre del TSJC d’apli­car la sentència del 25% de cas­tellà gai­rebé ipso facto, en quinze dies. Els diri­gents que venien a “cul­mi­nar la inde­pendència” es tro­ben amb les ver­go­nyes a l’aire i sense saber ben bé què fer. Com que es cre­ien les seves men­ti­des elec­to­ra­lis­tes, no han estat capaços d’arti­cu­lar una defensa jurídica de la immersió lingüística davant l’atac per la via pri­vada. I encara menys una de política. “El català està blin­dat a l’escola”, piu­lava el por­ta­veu par­la­men­tari Gabriel Rufián fet un mil­ho­mes. Un temps després, resulta que l’únic blin­dat a l’escola és el cas­tellà, la llen­gua en què piula Rufián.

Aquesta nova frus­tració curu­lla un clima de decepció al si de l’inde­pen­den­tisme social que, després d’haver votat qua­tre vega­des inde­pendència per majo­ria abso­luta, es des­co­breix en una situ­ació de desori, només entre­tin­guda per les bara­lles entre els diri­gents, aspres i esquer­pes. Hi ha una indig­nació amb la per­for­mance dels par­tits, i sovin­te­gen els acu­dits sobre la manca d’acti­vi­tat efec­tiva en relació amb els sous que cobren els que hau­rien de fer alguna cosa. Una ràbia que demana abs­tenció, vot nul, vot de càstig i que espe­cula amb la pos­si­bi­li­tat d’una llista de país, per sobre dels par­tits polítics

És un clima perillós per a la super­vivència de la par­ti­tocràcia cata­lana. Sem­bla que la gent ha entès que, si vota els matei­xos par­tits, el resul­tat serà el mateix. Així doncs, és arri­bat el moment de la reno­vació, fins i tot de la refun­dació de les ofer­tes elec­to­rals, si cal. No podem con­ti­nuar amb el dis­curs mis­ti­fi­ca­dor d’una inde­pendència pac­tada amb l’Estat. La gent ja no s’empassa aquesta qui­mera. Vol veure fets.

Juntsx­Cat obre el camí de l’aggi­or­na­mento amb els pre­pa­ra­tius del seu congrés al juliol. Tan­ma­teix, l’espe­rit par­ti­tocràtic ha pre­val­gut, i si a l’inici hi havia dues can­di­da­tu­res, les de Laura Borràs i Jordi Turull, la por al lliure debat de les idees les ha fusi­o­nat en una de sola. El par­tit és com un exèrcit, que no pot triar entre dos gene­rals; s’ha d’impo­sar una sola opció, una amal­gama de com­promís entre posi­ci­ons antagòniques. O sigui, més del mateix que no volia ser el mateix.

És cert que sem­bla que pren cos la idea de sot­me­tre a judici de la militància els pac­tes de Juntsx­Cat a tot arreu, des del govern fins als muni­ci­pis, pas­sant per la DIBA. És una decisió valenta, però tenint en compte que només votarà la militància, no està clar quin serà el resul­tat.

De la part d’ERC i la CUP no arriba cap senyal de reno­vació de l’oferta. Tot s’ha fet força bé. No hi ha res a revi­sar. Si alguna cosa ha anat mala­ment, la culpa és sem­pre dels altres. Oriol Jun­que­ras deixa clar que no aban­do­na­ran la ine­xis­tent taula de diàleg que ens durà a la inde­pendència al vol­tant del 2050 (mirada llarga) amb la mateixa segu­re­tat que l’arri­bada del mes­sies. El MHP Ara­gonès, la seva caixa de res­sonància, rebla el clau en solemne seu par­la­mentària i adver­teix el  gobi­erno que man­tin­dran la seva lle­ial col·labo­ració sem­pre que no con­tinuïn les mali­fe­tes. No sé com es pot man­te­nir la mirada llarga quan s’acota el cap.

Fins l’ANC, també sac­se­jada per la crisi de con­fiança, s’ha ado­nat de sobte que hi ha un gran des­encís amb els par­tits polítics. S’albira la con­veniència d’arti­cu­lar una quarta oferta, una mena de llista de país per sobre dels par­tits, i es veu l’ANC interes­sada a apa­dri­nar aquest pro­jecte. La qüestió és si l’orga­nit­zació social té marge real d’auto­no­mia davant la par­ti­tocràcia i la seva fabu­losa capa­ci­tat de repro­ducció.

Aquesta tasca d’una can­di­da­tura per sobre dels par­tits era la que s’havia autoim­po­sat el Con­sell per la República, però la doble militància del seu pre­si­dent no la feia creïble. També era la fina­li­tat de La Crida que, tan­ma­teix, es va per­dre a dins de Juntsx­Cat per rea­parèixer com un  think tank que serà l’admi­ració del món.

La neces­si­tat d’una can­di­da­tura inde­pen­den­tista unitària és òbvia. El pro­blema és com fer-la, si apro­fi­tant algun tipus d’estruc­tura ins­ti­tu­ci­o­nal o orga­nit­zant-la des de la base. Tinc l’espe­rança que les dife­rents opci­ons inde­pen­den­tis­tes extra­par­la­mentàries es posa­ran d’acord per for­mar una llista de país. I li caldrà un líder.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.