Opinió

Tribuna republicana

LA VERGONYA

Cap dels postulats de la taula de diàleg no s’ha realitzat i els que el portaveu d’ERC ha fet posteriorment (el blindatge de la llengua), encara menys
No hi ha cap calendari de negociacions perquè no hi ha negociacions

El Libro de los enxi­em­plos del conde Luca­nor et de Patro­nio, del segle XIV, escrit per l’infant Don Juan Manuel, inclou una cone­guda història sobre “el que va pas­sar a Saladí amb una dona, esposa d’un seu vas­sall”. Les arrels del conte es tro­ben a Les mil i una nits que, al seu torn, repro­du­eix l’epi­sodi bíblic del rei David i Bet­sabé, dona d’Uries l’hitita. En tots tres casos, el rei vol tenir una relació adúltera amb la dona del seu vas­sall. Tan­ma­teix, la versió de Don Juan Manuel intro­du­eix un ele­ment nou quant a la reacció de defensa de la dona. Aquesta li pro­met al rei cedir als seus libi­di­no­sos desit­jos si troba la res­posta a una pre­gunta: “Quina és la millor cosa que un home pot tenir i que és mare i cap de totes les bon­dats?” Després de molt bar­ri­nar-hi, con­sul­tar i pere­gri­nar, la res­posta resulta ser la ver­go­nya. I per ver­go­nya el sultà Saladí renun­cia al seu pro­jec­tat adul­teri.

Del ter­reny dels excel­sos exem­ples medi­e­vals, quan la gent deia que era millor morir que viure amb ignomínia, pas­sem a la crua rea­li­tat en què ens tro­bem immer­sos. Sense solució de con­tinuïtat, perquè els éssers humans som els matei­xos en temps del rei David, del sultà Saladí i de la taula del diàleg.

Doncs la taula del diàleg, columna ver­te­bral de la visió estratègica d’ERC, va pren­dre forma a les dar­re­ries del 2019. Era el símbol i la mate­ri­a­lit­zació alhora de l’èxit de la tàctica de col·labo­ració amb les esquer­res de la resta de l’Estat, sobre­tot les espa­nyo­les. Valia la pena col·labo­rar a l’esta­bi­li­tat política del gobi­erno pro­gres­sista d’esquer­res a Espa­nya perquè, a més a més, es pre­sen­tava amb una con­tra­par­tida tan­gi­ble. El por­ta­veu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ho va anun­ciar a Twit­ter amb el seu pecu­liar estil; calia per­me­tre un gobi­erno d’esquer­res perquè, a canvi, hi havia un com­promís con­cret, una taula de diàleg amb qua­tre potes: a) reco­nei­xe­ment d’un con­flicte polític entre Cata­lu­nya i l’Estat; b) es podrà par­lar de tot, fins i tot d’auto­de­ter­mi­nació; c) s’esta­bleix un calen­dari de nego­ci­a­ci­ons, i d) hi ha garan­ties de com­pli­ment d’acords.

Dos anys i mig més tard d’aquesta con­tun­dent decla­ració, el resul­tat de la dar­rera reunió de la taula del diàleg, el mes de juliol, ha estat que:

a) Ja no hi ha cap con­flicte polític per reconèixer, per la molt pode­rosa raó que no hi ha cap con­flicte polític. Segons el minis­tre Bolaños, ens hem retro­bat dins el marc de la Cons­ti­tució.

b) Tam­poc no es pot par­lar de tot. No es pot par­lar ni d’auto­de­ter­mi­nació ni de referèndum.

c) No hi ha cap calen­dari de nego­ci­a­ci­ons perquè no hi ha nego­ci­a­ci­ons. En dos anys i mig d’existència de la taula, no s’ha nego­ciat res, lle­vat d’un boirós com­promís en l’última reunió de des­ju­di­ci­a­lit­zar el con­flicte polític. Tan boirós que, el mateix dia que s’anun­ci­ava el com­promís, el Tri­bu­nal Supe­rior de Justícia de Cata­lu­nya obria judici oral a Laura Borràs en un dels casos més gro­lle­ra­ment evi­dents de per­se­cució i judi­ci­a­lit­zació de la política.

d) Quant a l’exigència de garan­tia de com­pli­ment d’acords, sona a música celes­tial. No hi ha hagut un sol acord en dos anys i mig i, en qual­se­vol cas, és gai­rebé impos­si­ble esbri­nar què podria con­si­de­rar-se una garan­tia de com­pli­ment.

De tor­nada al nos­tre tema, cal no tenir gens ni mica de ver­go­nya per pre­sen­tar les con­clu­si­ons de l’última tro­bada de la taula com un com­pli­ment de la decla­ració de Rufián. Cap dels seus postu­lats no s’ha rea­lit­zat i els que el por­ta­veu ha fet poste­ri­or­ment (el blin­datge de la llen­gua), encara menys.

El  molt hono­ra­ble pre­si­dent Ara­gonès, que no va assis­tir a la reunió de la taula per raons de pro­to­col, perquè el pre­si­dent Sánchez no hi ani­ria, manté un curiós diàleg en l’aire amb alguns resul­tats de la taula, fent-se pre­gun­tes o donant res­pos­tes de la seva collita, com glos­ses al marge. Com que no es pot par­lar d’auto­de­ter­mi­nació, ell pensa par­lar-ne fins a per­dre la veu. I quant a la idea que no hi ha con­flicte polític, tot el que ha de fer el pre­si­dent Sánchez és posar les urnes. Aquests d’ERC sem­pre dema­nen als altres posar les urnes. Tan­ma­teix, ara per ara, podien fer-ho ells. Són al govern.

Només per ver­go­nya.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor