Opinió

Amb perspectiva

EFECTE ‘DOMINO’

El fet que els italians no hagin trobat interessant menjar pizza amb pinya de Domino’s obre l’esperança que no tot està perdut

Llegíem fa poc que una empresa ame­ri­cana valo­rada en uns 14.000 mili­ons de dòlars ha deci­dit reti­rar-se del mer­cat italià vist el fracàs de la seva pro­posta. No és gaire habi­tual que un gegant mun­dial es retiri d’un dels països que for­men el G7. Però si entrem a exa­mi­nar el cas, tro­ba­rem no només les raons, sinó que des­co­bri­rem que la glo­ba­lit­zació i la seva enorme potència colo­nit­za­dora tenen límits. A la mul­ti­na­ci­o­nal ame­ri­cana se li va ocórrer obrir una vin­tena d’esta­bli­ments a Itàlia. Fins aquí, tot nor­mal. El pro­blema és que la mul­ti­na­ci­o­nal és Domino’s i es dedica al negoci de les piz­zes, i, com tots sabem, de les mol­tes coses de què els ita­li­ans poden pre­su­mir la pizza és segu­ra­ment l’ele­ment més popu­lar i icònic. Obrir piz­ze­ries ame­ri­ca­nes al país que tot­hom reco­neix com a inven­tor de la pizza –una altra cosa és la dis­cussió sobre si això és així– és, com a mínim, una teme­ri­tat. Però és, sobre­tot, una bar­reja d’ignorància, pre­potència i menys­preu. M’ima­gino que, quan van pren­dre la decisió d’obrir esta­bli­ments a Itàlia, els exe­cu­tius de Domino’s segu­ra­ment pen­sa­ven en els mili­ons de turis­tes estran­gers que visi­ten el país medi­ter­rani: si com­pren una samar­reta en una botiga que és idèntica a Tòquio, Nova York o Milà, per què hau­ria de ser dife­rent en el cas de les piz­zes? Igno­rar el fet que una gran part d’aquests turis­tes espera tro­bar a Itàlia pre­ci­sa­ment les piz­zes autènti­ques i no les estan­dar­dit­za­des que tenen el mateix aspecte i gust a tot arreu ha pro­vat ser un error fatal.

El més interes­sant del fracàs de Domino’s a Itàlia és com s’ha produït. No hi ha hagut cap boi­cot, cap cam­pa­nya en con­tra; sen­zi­lla­ment, la gent s’ha dei­xat por­tar pel sen­tit comú. Els ita­li­ans han tro­bat absurd que, tenint piz­ze­ries autòcto­nes a cada can­to­nada, hagues­sin d’anar a encar­re­gar-ne a la mul­ti­na­ci­o­nal ame­ri­cana. És clar que les piz­ze­ries tra­di­ci­o­nals s’han adap­tat al des­a­fi­a­ment i han apro­fi­tat per com­pe­tir amb les matei­xes eines que ha fet pode­ro­ses les mul­ti­na­ci­o­nals de men­jar ràpid. Però el més interes­sant és la indi­ferència davant l’absur­di­tat. Els comen­ta­ris en línia dels ita­li­ans fan som­riure: “Domino? Qui és Domino?”, o “És com anar a ven­dre gel al pol nord”. I això és molt ins­pi­ra­dor: pot­ser ja és hora que mirem l’ori­gen dels pro­duc­tes que com­prem i que colo­nit­zen bona part dels super­mer­cats, i actuem amb sen­tit comú. La fruita dolça de Lleida és d’una qua­li­tat excep­ci­o­nal, la poma de l’Empordà és insu­pe­ra­ble, el mateix que l’ave­llana de les comar­ques tar­ra­go­ni­nes o de la comarca de la Selva, els vins i olis dels Països Cata­lans… Certa glo­ba­lit­zació tro­bava que les diferències cul­tu­rals eren una nosa i que calia igua­lar-ho gai­rebé tot, començant pel gust. El fet que els ita­li­ans no hagin tro­bat interes­sant men­jar piz­zes amb pinya de Domino’s obre l’espe­rança que no tot està per­dut i que, mal­grat els esforços perquè men­gem igual, ves­tim igual, mirem les matei­xes pel·lícules i ens agradi la mateixa música, l’auten­ti­ci­tat és un valor en què la civi­lit­zació es pot refu­giar i sobre­viure. Per això el pa amb tomata no serà mai el pam­tu­maca que alguns espa­vi­lats, com ara els de Domino’s, pre­te­nen estan­dar­dit­zar.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor