Opinió

A fons

La indústria, l’esperança de la reactivació econòmica

La mala notícia és que la balança fiscal amb l’Estat el 2019 ja se situa en 20.196 milions
L’objectiu del pacte és que la indústria tingui un pes del 25% en l’economia l’any 2030

Amb el setem­bre comença un nou curs esco­lar, polític i també econòmic. I el cert és que ho fa amb força incer­tesa. Tal com ja havíem escrit en aques­tes matei­xes pàgines, el segon semes­tre de l’any no pinta gaire bé, econòmica­ment par­lant, per les con­seqüències que suposa la guerra a Ucraïna, l’aug­ment de la inflació i la pre­visió d’una pos­si­ble revi­fada de la covid aquest hivern.

Avui ens cen­tra­rem en el paper que pot jugar la indústria a casa nos­tra perquè, mal­grat cer­tes con­jun­tu­res, aquest sec­tor pot aju­dar a man­te­nir una situ­ació econòmica esta­ble i dura­dora en el temps. No obs­tant això, ara per ara la indústria cata­lana té com­por­ta­ments favo­ra­bles i d’altres que no ho són tant. Quant a la creu de la moneda, les dades de la pro­ducció cor­res­po­nents al juliol bai­xen d’un 2,3% en ter­mes intera­nu­als, tal com ha publi­cat l’Ides­cat el dar­rers dies, i cauen d’un 3% si ens cen­trem en la manu­fac­tura. I pit­jor encara: nou epígrafs dels dotze en què es divi­deix l’índex de pro­ducció indus­trial (IPI) pre­sen­ten un crei­xe­ment en números ver­mells, sobre­tot el tèxtil i, més encara, l’auto­moció (-11%).

També cal posar èmfasi en les ven­des exte­ri­ors, on fins al juny el crei­xe­ment s’ha alen­tit. Filant més prim, s’ha pas­sat d’un aug­ment del 28% el 2021 a un del 16,6% enguany. Es con­ti­nua en números verds, però la tendència a la desac­ce­le­ració és clara. I aquí ja no intervé tant la pro­blemàtica de la pro­ducció com la demanda dels nos­tres prin­ci­pals cli­ents exte­ri­ors, que també viuen hores bai­xes. I la situ­ació dels socis euro­peus encara s’encon­girà més si el pre­si­dent Putin manté tan­cada l’aixeta del gas als països on les con­di­ci­ons cli­ma­tològiques seran més dures en els pro­pers mesos, la qual cosa farà que molts esforços d’aquells estats es des­ti­nin al finançament de la cale­facció. Per tant, la pre­visió és que cai­gui la taxa de demanda, que de ben segur reper­cu­tirà nega­ti­va­ment en les expor­ta­ci­ons cata­la­nes.

Aquesta incer­tesa s’agreuja en saber-se les noves dades d’inflació. L’agost es va tan­car amb el 10,2% a Cata­lu­nya segons l’Ins­ti­tuto Naci­o­nal de Estadística (INE), tres dècimes menys que en el con­junt de l’Estat. Es tracta d’una dècima menys que al juliol i la segona pujada més alta des que es tenen regis­tres per comu­ni­tats autònomes  (2002). L’incre­ment ha con­ti­nuat impul­sat, sobre­tot, per l’elec­tri­ci­tat, el gas i els com­bus­ti­bles i els ali­ments.

A la cara de la moneda que comentàvem més amunt, hi ha un fet posi­tiu que pot donar un impuls a la indústria. Fa una set­mana, el govern de la Gene­ra­li­tat va sig­nar el nou Pacte Naci­o­nal per la Indústria (PNI) amb els prin­ci­pals agents soci­als. Per al període 2022-2025, aquest acord pre­veu 152 actu­a­ci­ons amb un pres­su­post d’entre 2.817 i 3.270 mili­ons d’euros, que supo­sen entre un 53 i un 77% més que l’ante­rior PNI, que va estar vigent del 2017 al 2020. Tot i així, aquesta diferència de 453 mili­ons d’euros dependrà de si arri­ben els desit­jats fons euro­peus Next Gene­ra­tion. Un dels mèrits de l’acord, lide­rat per la Con­se­lle­ria d’Empresa del govern, és la repre­sen­tació de tot el ter­ri­tori, que s’ha plas­mat en la par­ti­ci­pació de Foment del Tre­ball, Pimec, Comis­si­ons Obre­res i la UGT. Al docu­ment s’acorda llui­tar con­jun­ta­ment pels objec­tius d’incre­men­tar el pes de la indústria cata­lana fins al 22% del valor afe­git brut (VAB) el 2025, en línia amb l’objec­tiu d’asso­lir un 25% el 2030. També es pretén cap­tar inver­sors estran­gers i con­ver­tir Cata­lu­nya en un hub tec­nològic. Així mateix, es vol impul­sar el sec­tor de l’auto­moció.

Tot i les ini­ci­a­ti­ves públi­ques cata­la­nes sem­pre serà difícil tirar enda­vant amb solvència si des del govern de l’Estat no arri­ben deci­si­ons jus­tes per reac­ti­var l’eco­no­mia cata­lana. De fet, la Gene­ra­li­tat va pre­sen­tar fa uns dies que l’any 2019 la balança fis­cal de Cata­lu­nya amb el sec­tor públic de l’Estat s’hau­ria situat en els 20.196 mili­ons d’euros, l’equi­va­lent al 8,5% del PIB català, segons la meto­do­lo­gia del flux mone­tari, la que té en compte on es fa efec­ti­va­ment cada des­pesa. Amb dades com aquesta i la poca inversió en infra­es­truc­tu­res i en altres camps, l’esforç català mai es veurà com­pen­sat ade­qua­da­ment, perquè és com cami­nar amb dues saba­tes de ferro de 10 qui­los cada una.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor