Opinió

Tribuna republicana

El gir copernicà de l’independentisme

Cinc anys de governs independentistes han substituït la independència per les baralles de partit
Un quinquenni parlant de “partits independentistes” als mitjans. Tot un teatre

Encara se sent par­lar dels “par­tits inde­pen­den­tis­tes” als mit­jans de comu­ni­cació. Sem­bla una mena de con­signa per embo­li­car-ho tot, per con­ti­nuar enta­ba­nant el per­so­nal amb una con­tumàcia de pre­di­ca­dor.

Cap dels tres par­tits ha fet res subs­tan­tiu per la inde­pendència, tret de l’1-O, i aquest és més obra de la gent. Ho han demos­trat al llarg dels cinc anys de governs inde­pen­den­tis­tes. S’han acu­mu­lat les parau­les sense fets. O els fets con­tra­ris a les parau­les. S’ha subs­tituït la inde­pendència per les bara­lles de par­tit. D’un cos­tat, dis­cus­si­ons bizan­ti­nes; de l’altre, bara­lles de pati de veïns.

Aquest enfron­ta­ment té arrels pre­go­nes que cal repas­sar per com­pren­dre el sen­tit del gir coper­nicà de l’inde­pen­den­tisme. Als seus orígens, ERC es va defi­nir en l’eix dreta-esquerra com l’ene­mic a mort, la nèmesi del cata­la­nisme con­ser­va­dor de la Lliga. Classe con­tra classe. Quan la bur­ge­sia aban­donà el cata­la­nisme als anys trenta, ERC va cre­uar el Rubicó i es va fer inde­pen­den­tista, encara que amb l’inde­pen­den­tisme boirós del pre­si­dent Com­panys, de l’Estat català dins la República Fede­ral Espa­nyola, una fórmula que avui repe­teix Joan Tardà, par­lant d’una república cata­lana dins una boi­rosa con­fe­de­ració de pobles ibèrics.

Després de la guerra i els 40 anys de post­guerra es va repro­duir l’esce­nari dels anys trenta, per bé que amb els rols can­vi­ats: en el govern de la Gene­ra­li­tat, la dreta hereva de la Lliga; en l’opo­sició, ERC. De nou, dreta con­tra esquerra. I, com que la dreta con­ver­gent no era inde­pen­den­tista, l’esquerra va apro­fi­tar per afe­gir al seu pro­grama social la rei­vin­di­cació naci­o­nal. L’inde­pen­den­tisme boirós de sem­pre; però, com que era l’únic que es venia al mer­cat, pas­sava per inde­pen­den­tisme sense més ni més. La con­fron­tació ofi­cial era dreta cata­lana uni­o­nista con­tra esquerra cata­lana inde­pen­den­tista.

Vet aquí que, arran del cop d’estat del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal el 2010, es va pro­duir un ter­ra­bas­tall en la política cata­lana. La nació es mani­festà al car­rer i la dreta va començar a girar cap a l’inde­pen­den­tisme. Apro­fi­tant la ini­ci­a­tiva d’Arenys de Munt i, per les raons que siguin, el pre­si­dent Mas encetà el camí uni­la­te­ral del referèndum que va cul­mi­nar després el pre­si­dent Puig­de­mont en la jor­nada de l’1-O.

La bur­ge­sia cata­lana va fer un gir coper­nicà cap a la inde­pendència. Aquesta ha estat sem­pre una con­dició de la història occi­den­tal: les revo­lu­ci­ons les fa la bur­ge­sia. Ales­ho­res, es podria pen­sar que, amb aquest canvi, l’inde­pen­den­tisme es faria inter­clas­sista, seria tant de dreta com d’esquerra i que el con­flicte de classe s’ajor­na­ria fins al donec per­fi­ciam.

No, de cap manera. El gir coper­nicà de la dreta es va tro­bar amb un gir coper­nicà en sen­tit con­trari de l’esquerra. És veri­tat que ho va fer d’ama­gat. Al cap i a la fi, dir-se inde­pen­den­tista sense ser-ho no cos­tava res i gua­nyava vots. La situ­ació es man­te­nia en stand by gràcies al mono­poli dels mit­jans de comu­ni­cació que con­ti­nu­a­ven par­lant de “par­tits inde­pen­den­tis­tes”.

El miratge no pot ser més al·luci­nant: més d’un quin­quenni de bizan­ti­nis­mes d’uns governs amb majo­ries par­la­mentàries abso­lu­tes i que, tan­ma­teix, no han fet res per la inde­pendència. Ans al con­trari, hi han fet en con­tra. Més d’un quin­quenni par­lant de “par­tits inde­pen­den­tis­tes” als mit­jans. Tot un tea­tre.

Gai­rebé un vode­vil al vol­tant de la dar­rera crisi de govern. Amb l’entrada dels tres con­se­llers no inde­pen­den­tis­tes, se suposa, cris­tal·litza la dèria del pre­si­dent Ara­gonès de gover­nar per a la Cata­lu­nya sen­cera; és a dir, la Cata­lu­nya inde­pen­den­tista, repre­sen­tada per un par­tit, ERC, que no és inde­pen­den­tista, i la Cata­lu­nya no inde­pen­den­tista, repre­sen­tada pels tres dipu­tats que no repre­sen­ten ningú.

Aquesta comèdia de les simu­la­ci­ons, en què res no és el que sem­bla, s’embo­lica més quan, amb motiu del cas Dal­ma­ses, que és el cas Borràs, com sap tot­hom, JxC sem­bla replan­te­jar el sen­tit del seu gir i can­tar la palinòdia. Hi ha una crisi en el si del par­tit que pot aca­bar amb la renúncia de Junts al gir coper­nicà i la tor­nada al sa regi­o­na­lisme, en què es tro­barà amb els seus socis repu­bli­cans, per cele­brar l’epi­fa­nia de la uni­tat inde­pen­den­tista.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor