Opinió

A fons

El fre al corredor del mediterrani

El corredor mediterrani faria incrementar la competitivitat, crearia 15.000 llocs de feina i reduiria milers de tones de CO2
Madrid sembla més interessada a entorpir el creixement econòmic català

El cor­re­dor medi­ter­rani, un eix fer­ro­vi­ari de mer­ca­de­ries que va d’Alge­si­res fins a les prin­ci­pals ciu­tats del cen­tre i el nord d’Europa, acu­mula dues dècades de retard. No només la Gene­ra­li­tat cata­lana i valen­ci­ana pres­si­o­nen el govern de l’Estat espa­nyol per aca­bar-lo una vegada per totes, sinó que la Unió Euro­pea també insis­teix que l’obra fun­ci­oni al més aviat pos­si­ble per afa­vo­rir l’eco­no­mia, la sos­te­ni­bi­li­tat i l’ocu­pació de tota la cor­nisa medi­terrània.

Els retards i entre­bancs a l’eix medi­ter­rani són un dels màxims expo­nents del dèficit d’inversió de l’Estat en les infra­es­truc­tu­res que recor­ren Cata­lu­nya. Entre els múlti­ples incom­pli­ments, el govern català asse­nyala la falta d’exe­cució dels nous acces­sos via­ris i fer­ro­vi­a­ris al port de Bar­ce­lona, l’absència d’alta velo­ci­tat a la línia Tar­ra­gona-València o el retard en la con­nexió fer­roviària amb la T1 de l’aero­port del Prat. Són rei­vin­di­ca­ci­ons que fa massa temps que duren i, men­tres­tant, els recur­sos econòmics per a la seva exe­cució arri­ben amb comp­ta­go­tes.

Un estudi de l’asso­ci­ació euro­pea Ferr­med ha situat l’eix logístic Bar­ce­lona-Tar­ra­gona com el ter­cer més impor­tant de la UE per la den­si­tat del tràfic de mer­ca­de­ries, només al dar­rere de la conca del Ruhr, a Ale­ma­nya, i la regió de Milà. Aquest estudi, que es pre­sen­tarà la set­mana vinent a Brus­sel·les, reco­mana a la UE con­cen­trar les inver­si­ons pre­vis­tes a Europa als hubs logístics prin­ci­pals i als apro­xi­ma­da­ment 18.000 quilòmetres on es pro­du­eix el 65% del tràfic de mer­ca­de­ries de la Unió. A l’Estat, només el cor­re­dor medi­ter­rani i l’eix Irun-Madrid for­ma­rien part d’aquests quilòmetres pri­o­ri­ta­ris.

Diver­sos infor­mes con­clo­uen que a Europa només el 18% del trans­port es fa en tren. Aquest per­cen­tatge encara és més agreu­jat a l’Estat espa­nyol, on les mer­ca­de­ries trans­por­ta­des en fer­ro­car­ril no arri­ben ni al 10%. Brus­sel·les insis­teix que amb la posada en marxa d’aquesta gran infra­es­truc­tura, que pas­sa­ria per ciu­tats tan impor­tants com Màlaga, Car­ta­gena, Ala­cant, València, Tar­ra­gona i Bar­ce­lona, fins la fron­tera fran­cesa, per seguir con­ti­nent amunt, les expor­ta­ci­ons es dobla­rien. I davant d’aques­tes afir­ma­ci­ons, diver­sos col·lec­tius vin­cu­lats amb el món empre­sa­rial no paren d’insis­tir a dema­nar que s’acce­le­rin les obres. El movi­ment Qui­ero Cor­re­dor, impul­sat pe l’Asso­ci­ació Valen­ci­ana d’Empre­sa­ris (AVE), ja fa sis anys que orga­nitza actes amb l’objec­tiu que es vagi més ràpid en les exe­cu­ci­ons pen­dents d’aquesta obra blo­que­jada per tra­ves burocràtiques, falta de dotació pres­su­postària i poca volun­tat política. I és que els governs de l’Estat, tin­guin el color que tin­guin, no veuen amb bons ulls el crei­xe­ment des­me­su­rat de l’eco­no­mia cata­lana i valen­ci­ana gràcies a aquesta infra­es­truc­tura que en un futur podria encon­gir Madrid, molt orgu­llosa d’haver acon­se­guit fer el sor­passo a Cata­lu­nya en el lide­ratge del pro­ducte inte­rior brut.

Cal tenir pre­sent que les regi­ons medi­terrànies ja apor­ten el 51% de les expor­ta­ci­ons i el 50% del turisme euro­peu. Un cop fina­lit­za­des les obres, el cor­re­dor supo­sa­ria, a més, la cre­ació d’uns 15.000 llocs de feina direc­tes, així com el nai­xe­ment de cen­te­nars d’empre­ses de sec­tors estratègics com ara l’ali­men­tació, el turisme, la indústria, la logística i el trans­port.

Des del punt de vista medi­am­bi­en­tal, els estu­dis han pre­vist que poder aca­bar aquesta gran obra fer­roviària repre­sen­ta­ria l’eli­mi­nació de 900.000 tones de CO2 a l’any, equi­va­lents a 130.000 cot­xes fent tombs pel món.

Davant l’alen­ti­ment de la infra­es­truc­tura és l’hora de pre­gun­tar-nos per què costa tant aca­bar aques­tes vies que acu­mu­len tan­tes dècades de demora. Si aquesta loca­lit­zació afectés direc­ta­ment l’entorn de la capi­tal de l’Estat ja faria temps que esta­ria fina­lit­zada, entre altres coses, perquè a Cata­lu­nya, per exem­ple, l’exe­cució pres­su­postària no sol pas­sar d’un 65% en cada exer­cici, men­tre que a Madrid gai­rebé mai es queda per sota del 120%. Només hi ha una pri­o­ri­tat, i és que Madrid passi a ser encara més gran, pode­rosa i com­pe­ti­tiva del que ja ho és ara.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.