Opinió

A fons

Els grans projectes passen de llarg de Catalunya

La megafactoria per fer vehicles elèctrics ha anat a parar a Sagunt i el projecte d’hidrogen verd s’ha quedat a Aragó
Catalunya no pot esperar les engrunes de l’Estat, i només haurà de confiar en el món privat i la inversió exterior

Els dar­rers temps, els grans pro­jec­tes econòmics o empre­sa­ri­als de l’Estat espa­nyol pas­sen de llarg de Cata­lu­nya, un fet que dècades enrere no era tan evi­dent. Pri­mer va ser la ins­tal·lació de la fàbrica de bate­ries per abas­tir els motors elèctrics de Volkswa­gen –Seat i Cupra a Mar­to­rell– i Ford –al País València–, i ara és Aragó que s’emporta el gran pro­jecte d’hidro­gen verd, gràcies al volum d’ener­gia gene­rada per l’eòlica i la solar a la comu­ni­tat veïna. Això supo­sarà una gran inversió que pro­ce­dirà de les aju­des dels fons euro­peus de recu­pe­ració a través del PERTE d’ener­gies reno­va­bles, hidro­gen reno­va­ble i emma­gat­ze­matge. Tots aquests pro­jec­tes arri­ben per la mà estesa de La Mon­cloa, ja que casu­al­ment el País Valencià i Aragó estan gover­na­des pel PSOE, i no es fixen en el pes econòmic català ni en les seves comu­ni­ca­ci­ons; al con­trari, si poden res­tar-li un xic de crei­xe­ment, encara millor. Davant d’això, l’estratègia cata­lana ha de ser la de sem­pre: no depen­dre de les engru­nes que puguin venir dels governs de l’Estat i con­fiar en la indústria, els ser­veis, la inversió estran­gera, les uni­ver­si­tats i la seva gent.

Després de la nego­ci­ació entre Volkswa­gen, la Gene­ra­li­tat valen­ci­ana i el govern de Pedro Sánchez, la mul­ti­na­ci­o­nal ale­ma­nya con­fir­mava fa uns mesos que la mega­fac­to­ria per a bate­ries de cot­xes elèctrics s’ins­tal·larà al Parc Sagunt II. Aquesta gran fac­to­ria supo­sarà una inversió d’uns 4.000 mili­ons d’euros que es tra­duirà en la cre­ació d’uns 3.500 llocs de feina direc­tes i al vol­tant de 12.000 d’indi­rec­tes. La fàbrica de bate­ries pro­veirà la planta de Seat a Mar­to­rell, la de Volkswa­gen a Navarra, la de Ford al País Valencià, la de Ste­llan­tis (Opel) a Sara­gossa i la de Renault a Valla­do­lid. Aquesta planta serà una de les sis que el con­sorci ale­many, on hi ha Seat i Cupra, té pre­vist que esti­guin en fun­ci­o­na­ment a par­tir del 2026.

L’altre gran pro­jecte deci­dit els dar­rers mesos l’ha cap­tat Aragó. És tracta d’una planta d’hidro­gen verd que pro­mou la cata­lana Naturgy con­jun­ta­ment amb Enagás, Fer­ti­be­ria i Ves­tas i a la qual, dar­re­ra­ment, s’ha afe­git la danesa Copen­ha­gen Infras­truc­ture Part­ners.

Es cal­cula que per­metrà la cre­ació de 5.000 llocs de feina i estal­viar l’emissió d’1 milió de tones de CO2 a l’any en una pri­mera fase. El pro­jecte, ano­me­nat Cata­la­lina, “con­nec­tarà els excel·lents recur­sos reno­va­bles” d’Aragó, segons els seus pro­mo­tors, amb els cen­tres de con­sum indus­trial d’hidro­gen verd del País Valencià. D’entrada sobta una mica que aquest pro­jecte, lide­rat per la cata­lana Naturgy i en el qual té un pes impor­tant Enagás, pre­si­dida pel català Antoni Llardén Car­ra­talà des del 2007, no hagin bata­llat més per por­tar-lo a casa nos­tra. Cal dir que Rep­sol estava molt interes­sada en la gene­ració de l’hidro­gen verd des de la petroquímica de Tar­ra­gona.

Cata­lu­nya tam­poc aco­llirà ni l’agència espa­cial ni l’agència de la intel·ligència arti­fi­cial espa­nyo­les. Així ho ha anun­ciat aquest dime­cres el govern espa­nyol, que ha enviat la pri­mera a Sevi­lla i la segona a la Coru­nya.

Veient l’èxit o les aju­des públi­ques que poden venir de la meseta, Cata­lu­nya haurà de seguir peda­lant com sem­pre ha fet. Així doncs, a l’eco­no­mia cata­lana només li queda con­fiar en l’acti­vi­tat pri­vada i la inversió estran­gera per seguir avançant. Cata­lu­nya va cap­tar el pri­mer semes­tre de l’any 1.690 mili­ons d’euros de l’exte­rior, una xifra que suposa una millora del 19,6% res­pecte als sis pri­mers mesos del 2021. En con­cret, es tracta de 277 mili­ons d’euros més en com­pa­ració amb un any abans (1.412 mili­ons). A més, l’incre­ment de l’interès estran­ger per fer nego­cis tec­nològics al Prin­ci­pat ja té xifres. Hi té ins­tal·lades 1.733 mul­ti­na­ci­o­nals dedi­ca­des a aquest àmbit, un 26% més que abans de la covid. Són, majo­ritària­ment, com­pa­nyies pro­ce­dents dels Estats Units, el Regne Unit, França, Ale­ma­nya i Itàlia, i que es dedi­quen sobre­tot a les TIC i a la trans­for­mació digi­tal de la indústria, però, també, a l’electrònica i a l’audi­o­vi­sual.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.