Opinió

Tribuna republicana

El mite de les dues Espanyes

El delicte de desordres públics agreujats criminalitza la llibertat d’expressió en públic amb formulacions boiroses que deixen un marge temerari d’interpretació a un estament judicial que és guàrdia pretoriana de l’Espanya una i negra des de fa segles

La tea­tra­lit­zació del con­flicte cons­ti­tu­ci­o­nal de l’Estat, el xoc entre el poder legis­la­tiu i el judi­cial, sem­bla que ha estat un èxit per al segon i una des­feta per al pri­mer. La dreta política cele­bra la victòria de la democràcia i l’estat de dret de bra­cet de la seva divisió judi­cial, amb un espe­rit fut­bolístic. Parla de fracàs del cop del govern i, en un una osten­tació d’ori­gi­na­li­tat, demana elec­ci­ons anti­ci­pa­des.

L’esquerra acota el cap trista, lamenta el cop dels jut­ges, acata sense com­par­tir, cri­tica el par­ti­disme de la justícia i fa valer expres­si­ons grui­xu­des, com delicte o pre­va­ri­cació per par­lar del cap­te­ni­ment dels magis­trats. Fins i tot revifa el fan­tasma de les dues Espa­nyes, lamen­tació per­ma­nent de l’esquerra, des de Larra fins a Chicho Fer­lo­sio, pas­sant per Figuei­redo i Mac­hado; la lluita caïnita entre la lli­ber­tat i les cade­nes, una faula que s’arros­sega al llarg de la melancòlica història del país.

Els més patriòtics de l’esquerra, els neo­co­mu­nis­tes d’UP, dema­nen sor­tir al car­rer a defen­sar la democràcia davant l’Espa­nya negra. Tot el bloc de la inves­ti­dura de Pedro Sánchez recu­pera la seva uni­tat i empenta. És un toc de xafar­ranxo per defen­sar l’Espa­nya pro­gres­sista con­tra l’Espa­nya naci­o­nal­catòlica, un Sturm und Drang de la lli­ber­tat. Cal fre­nar a la dreta. Som demòcra­tes abans que cap altra cosa. Un qua­dre romàntic per­fecte. Massa per­fecte. Com el de l’afu­se­lla­ment de Tor­ri­jos. Aquí hi ha d’haver algun parany sadu­ceu.

La lluita con­tra el God­zi­lla judi­cial és molt espec­ta­cu­lar, però sen­zi­lla de resol­dre. Sem­bla una qüestió de prin­ci­pis, però es pot trac­tar pragmàtica­ment si el govern posa en marxa la mateixa pro­po­sició per la via ordinària. Si ha pogut espe­rar cinc anys, podrà espe­rar cinc mesos.

Aquesta és la qüestió. Els grans esca­ra­falls ins­ti­tu­ci­o­nals i mediàtics; els crits d’“Espa­nya es trenca!”, siguin d’indig­nació o d’ale­gria; els pro­nun­ci­a­ments com­ba­tius d’una banda i de l’altra sobre grans con­cep­tes, com ara democràcia, sepa­ració de poders, invi­o­la­bi­li­tat, recurs previ, abús de poder, drets civils de tota mena; tot això, amb les tertúlies, les decla­ra­ci­ons i les con­tra­de­cla­ra­ci­ons; els dos galls cara a cara, és una tem­pes­tat en una safata.

El gran tea­tre de les dues Espa­nyes. Una bom­bo­lla d’andròmines ideològiques per ama­gar alguna altra cosa. Pura cor­tina de fum.

El fet deci­siu es juga en un altre camp, que el Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal ha dei­xat expe­dit: la reforma del Codi Penal pel que fa als desor­dres públics agreu­jats. El Tri­bu­nal només parla del que l’afecta; la resta no és de la seva incumbència. La resta és can­viar el vell delicte feu­dal de la sedició per fer-lo més repres­siu. El nom des­a­pa­reix, però la cosa resta, i amb més deter­mi­nació. És una llei mor­dassa (sí, aque­lla que volien dero­gar fa qua­tre anys i que han dei­xat intacta) refi­nada, sobre­tot pen­sant en els rebels cata­lans; feta, com diuen els fran­ce­sos, à la tête du cli­ent, per arri­bar a aquell resul­tat que també se cele­bra en  francès, molt abans del nai­xe­ment de Lam­pe­dusa: plus ça change, plus c’est la la même chose.

El mite de les dues Espa­nyes és això, un mite. D’Espa­nya, només n’hi ha una; si és gran i lliure és una altra qüestió. I aquesta Espa­nya única es troba avui a si mateixa al Senat. El delicte de desor­dres públics agreu­jats, de fet, cri­mi­na­litza la lli­ber­tat d’expressió en públic amb for­mu­la­ci­ons boi­ro­ses que dei­xen un marge teme­rari d’inter­pre­tació a un esta­ment judi­cial que és guàrdia pre­to­ri­ana de l’Espa­nya una i negra des de fa segles. La pro­po­sició porta la sig­na­tura del PSOE, d’UP i d’ERC i se n’hi afe­gi­ran mol­tes altres. El fet que UP i ERC esti­guin d’acord a cri­mi­na­lit­zar les for­mes d’acció de la tra­dició del 25-M i l’inde­pen­den­tisme que diuen repre­sen­tar només es pot enten­dre com un pro­blema greu de dis­sonància cog­ni­tiva. Si no és així, es tracta de mala fe.

Final­ment, un prec als d’esquer­res que defen­sen aquesta inter­pre­tació del delicte amb argu­ments espe­ci­o­sos: poseu-vos a la pell d’un inde­pen­den­tista que vul­gui cri­dar l’atenció de les auto­ri­tats al fet que Cata­lu­nya és una nació sense drets. Qui­nes són les seves pos­si­bi­li­tats d’expressió amb el vos­tre Codi Penal a la mà? Comen­tar el seu greuge amb la família?

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor