Opinió

Tribuna republicana

Les tres cares de la cimera

La de França, amb una vaga general; la d’Espanya, amb unes eleccions generals, i la de Catalunya, amb la revifada de l’independentisme
La missió d’Aragonès, amfitrió perfectament prescindible, va donar la raó als que protestaven contra la cimera, perquè recorda la posició injusta de submissió que pateix Catalunya

La cimera his­pa­no­fran­cesa és com un tetra­e­dre amb tres cares: la de França, amb una vaga gene­ral; la d’Espa­nya, amb unes elec­ci­ons gene­rals, i la de Cata­lu­nya, amb la revi­fada de l’inde­pen­den­tisme.

La cara fran­cesa és un mirall d’Europa, afe­geix el toc euro­peu a l’esde­ve­ni­ment, cosa que mai fa Espa­nya. I no només el toc euro­peu, sinó occi­den­tal. És un vell cos­tum francès par­lar en nom de la huma­ni­tat, sobre­tot en moments tumul­tu­a­ris. La seva decla­ració dels drets de l’home i el ciu­tadà no es volia uni­ver­sal? El que passa pels car­rers de tot França és la dar­rera bata­lla de la tra­dició soci­a­lista del con­ti­nent con­tra el neo­li­be­ra­lisme de matriu anglo­sa­xona. La qüestió de l’endar­re­ri­ment de l’edat de jubi­lació té prou poten­cial explo­siu per fer ser­vir la penúltima arma del movi­ment obrer, la vaga gene­ral. És un epi­sodi més de la lluita final entre les res­tes de l’eco­no­mia social de mer­cat i l’eco­no­mia des­re­gu­lada, empesa per la revo­lució tec­nològica com l’altra ho va ser per la revo­lució indus­trial.

El pla espa­nyol redu­eix les seves dimen­si­ons i té un caire pura­ment poli­ti­co­e­lec­to­ral. Sens dubte, ha estat una tro­bada bila­te­ral de màxima importància i ha pro­jec­tat una imatge euro­pea del pre­si­dent espa­nyol, però amb un rere­fons que li és aliè, que le pilla lejos. Sánchez, al cap­da­vant d’un govern d’unió de l’esquerra no té gran cosa a dir sobre un con­flicte de l’esquerra fran­cesa unida con­tra el seu govern.

La fina­li­tat espa­nyola és pura pro­pa­ganda. Es tracta de pre­sen­tar el pre­si­dent com l’home que, per fi, ha resolt l’antic con­tenciós català, sense cedir en res i amb una pers­pec­tiva d’acon­se­guir l’objec­tiu de por­tar el pre­si­dent Puig­de­mont davant la justícia espa­nyola. Això es cul­mi­na­ria amb la pre­sidència de torn d’Espa­nya al Con­sell de la UE, moment de mag­ni­ficència per con­vo­car elec­ci­ons gene­rals amb múscul per tal de vèncer el mons­tre de la dreta amb els seus cent braços als mit­jans de comu­ni­cació. Tan­ma­teix, a l’esquerra li calen els vots d’ERC que, nor­mal­ment, acon­se­gueix de franc, encara que aquesta aliança la faci víctima de l’arti­lle­ria pesant naci­o­nal espa­nyola ex aequo amb el que rep l’esquerra radi­cal en les seves con­ventícoles en què, com sem­pre, està bara­llant-se.

La cara cata­lana s’arros­sega per les gira­gon­ses d’una relació quasi neuròtica dels par­tits entre si i amb si matei­xos. La missió del MHP Ara­gonès, amfi­trió per­fec­ta­ment pres­cin­di­ble, decla­rant pom­po­sa­ment a la Gene­ra­li­tat el que no li van dei­xar dir a la cimera (i que tam­poc era res més que l’habi­tual mumbo jumbo de rep­tes i volun­tats), irònica­ment, va donar la raó als que pro­tes­ta­ven con­tra la cimera, perquè és el recor­da­tori de la posició d’injusta sub­missió que pateix Cata­lu­nya.

El par­tit del pre­si­dent es mani­fes­tava al car­rer en con­tra de la cimera de la qual el pre­si­dent era amfi­trió. Sem­bla un mala­ba­risme i, si es recorda que Jun­que­ras va avi­sar que ell no es mani­fes­ta­ria con­tra la cimera, sinó a favor de les rei­vin­di­ca­ci­ons del seu par­tit, el mala­ba­risme se sublima, com cor­res­pon al caràcter semimístic del per­so­natge. Si, a més, resulta que l’home va haver d’aban­do­nar la mani­fes­tació, a la qual va acu­dir lite­ral­ment blin­dat per escor­tes i guar­da­es­pat­lles, xiu­lat i escri­das­sat i envol­tat dels seus incon­di­ci­o­nals, és com­pren per què els místics sovint són maso­quis­tes.

El mis­satge és clar: estem a tot arreu, en l’auto­no­mia i en la inde­pendència; gover­nem aquí i ara i volem gover­nar l’esde­ve­ni­dor. A Cata­lu­nya la lluita és per l’hege­mo­nia al si de l’inde­pen­den­tisme. I, com que és un com­bat pel títol de la inde­pendència, a l’altre cos­tat del ring com­pa­reix l’altre con­trin­cant que, mal­grat el seu nom, Junts, es pre­senta amb l’ànima divi­dida entre un sec­tor pos­si­bi­lista i a prop del cosí repu­blicà i un altre d’ultra­ista que no defensa el que és, però sí el que serà.

Tot ple­gat és un con­flicte neuròtic perquè cap de les parts el reco­neix com un con­flicte, sinó com una uni­tat amb retrets. Una uni­tat inde­pen­den­tista, ani­mal mitològic bar­reja d’au i brau.

I sense obli­dar la base mateixa del tetra­e­dre, la coin­cidència amb la cimera de Davos, gràcies a la qual, pro­ba­ble­ment, s’està tan­cant el forat de la capa d’ozó.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.