Opinió

A fons

La realitat de la setmana de quatre dies feiners

Les proves que es fan amb jornades laborals de quatre dies setmanals tenen èxit, però si comporten reduccions salarials, salten pels aires
L’aplicació de la reducció de dies feiners només la podrien fer alguns sectors

La firma pio­nera en la modi­fi­cació de la jor­nada labo­ral va ser Per­pe­tual Guar­dian, de Nova Zelanda, de 240 tre­ba­lla­dors, que va esta­blir qua­tre dies labo­ra­bles i tres dies fes­tius a la set­mana. La con­clusió: una victòria per a tot­hom. En aquell cas, no es va tocar el salari i el resul­tat final va ser que vuit hores menys de feina no van fer tron­to­llar els bene­fi­cis de l’empresa durant els dos mesos de pri­ma­vera que va durar l’expe­ri­ment. El que es va notar més va ser, tal com expli­cava la seva direcció, que l’empleat va ren­dir més del que era habi­tual i sobre­tot que es va reduir l’absen­tisme. També es va mani­fes­tar un incre­ment de satis­facció labo­ral i una millora de la salut. Una con­clusió que es desprèn és que en mol­tes empre­ses pot­ser s’escalfa massa la cadira...

Més recent­ment, un pla pilot impul­sat per Four Day Week Foun­da­tion, que con­necta les uni­ver­si­tats de Bos­ton, Cam­bridge i Dublín per estu­diar el com­por­ta­ment d’una tren­tena d’empre­ses voluntàries amb un miler de tre­ba­lla­dors, ha obtin­gut la con­clusió següent: la set­mana labo­ral de qua­tre dies millora els ingres­sos i la pro­duc­ti­vi­tat de l’empresa, a més del benes­tar dels seus emple­ats.

Davant d’això, s’obre el debat de si cal modi­fi­car o no l’estruc­tura labo­ral a què estem tan acos­tu­mats, que con­sis­teix a des­ti­nar vuit hores a tre­ba­llar, vuit a des­can­sar i vuit a estar en família o a gau­dir de l’oci i les com­pres. Aquest esquema dels tres vuits que repar­tia les hores d’una jor­nada va tenir el seu ori­gen el 1817, quan l’empre­sari gal·lès Robert Owen –un soci­a­lista utòpic– el va implan­tar a la seva fàbrica New Lanark pri­mer i a les colònies de New Har­mony, als EUA, el 1825.

Ara bé, si fem un salt cap a l’actu­a­li­tat a l’Estat espa­nyol, què se’n pensa? El Minis­teri d’Indústria, Comerç i Turisme ha anun­ciat ajuts de fins a 150.000 euros a aque­lles pimes que posin en marxa la set­mana labo­ral de qua­tre dies. El pro­jecte, que es finançarà amb una par­tida de 10 mili­ons pro­vi­nents dels pres­su­pos­tos gene­rals de l’Estat del 2023 i tindrà una durada mínima de vint-i-qua­tre mesos ofe­rirà aquests ajuts per dur a terme deter­mi­nats pro­ces­sos orga­nit­za­tius en les empre­ses. També reforça aquesta opció que la com­pa­nyia holan­desa de recur­sos humans Rands­tad defensés al Fòrum Econòmic de Davos la set­mana de qua­tre dies sem­pre que sigui fle­xi­ble i con­sen­su­ada entre l’empleat i l’empresa.

Tan­ma­teix, no és tan sen­zill perquè davant d’aquest con­sens hi ha molts paràmetres que poden fer cap­gi­rar total­ment la pro­posta de recon­ver­tir els hora­ris actu­als per evo­lu­ci­o­nar cap a un marc amb tres dies de cap de set­mana. La con­ci­li­ació, la fle­xi­bi­li­tat i la reducció de jor­nada són des de fa temps valors a l’alça a les empre­ses per com­ba­tre les renúncies labo­rals, però des del moment que es qüesti­ona que davant una reducció d’horari labo­ral també hi hagi la rebaixa pro­por­ci­o­nal del salari, la pro­posta salta pels aires. A més, hi ha un altre fac­tor essen­cial, que és la desi­gual­tat de gènere i la diver­si­tat de sec­tors d’acti­vi­tat. En alguns casos en què s’ha pro­vat de forma expe­ri­men­tal la jor­nada de qua­tre dies, com ara als Països Bai­xos, s’ha evi­den­ciat que la majo­ria de dones escu­llen els qua­tre dies de feina, men­tre que els homes pre­fe­rei­xen fer-ne cinc per seguir cobrant el mateix. Lla­vors passa que el gènere femení, amb menys recur­sos, es veu obli­gat a fer les fei­nes de casa perquè té més temps lliure i la seva pare­lla passa més estona a la feina. L’altre aspecte com­plex és que a les empre­ses de ser­veis pràcti­ca­ment els és impos­si­ble fer qua­tre dies de feina i tres de festa perquè el con­su­mi­dor, si només depengués d’ell, vol­dria els esta­bli­ments oberts les vint-i-qua­tre hores cada dia de la set­mana.

L’èxit d’aquesta pro­posta només arri­barà si la reducció d’hora­ris no afecta el sou i, tal com estan les coses, a hores d’ara sem­bla impos­si­ble seguir aquest camí. En les experiències fetes els dar­rers anys als països nòrdics, a Nova Zelanda, al Japó o al Bene­lux, només es pren com a objec­tiu fer la prova durant uns mesos i sense reduir el salari, però el dia que l’horitzó sigui per un període de temps llarg i afecti real­ment la car­tera, l’invent caurà pel seu propi pes.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor