Opinió

Tribuna oberta

ON SÓN?

A pesar de l’enorme feina dels darrers anys, queden multitud de fosses de soldats escampades pel territori
Falta de sensibilitat i lleis tardanes. S’ha trigat massa a rescabalar les víctimes

Han pas­sat massa anys des que va aca­bar la Guerra Civil, i dese­nes de milers de famílies no han pogut con­su­mar el dol ni plo­rar els seus morts, que ni tan sols saben on són soter­rats, d’ací el títol, On són?, de l’expo­sició comis­sa­ri­ada per la his­to­ri­a­dora Que­ralt Solé i Bar­jau, en què s’explica la feina feta pel govern de Cata­lu­nya en la gestió de les fos­ses comu­nes de la Guerra Civil i la dic­ta­dura (Palau Robert de Bar­ce­lona). El terme fos­ses comu­nes es refe­reix al fet de des­conèixer –o no poder iden­ti­fi­car– on són els cos­sos de les vícti­mes de la repressió o dels sol­dats morts en acci­ons de guerra.

En el cas de la repressió repu­bli­cana, el total de vícti­mes el quan­ti­fica Joan Villar­roya en 8.352. A par­tir del maig del 1937, el Depar­ta­ment de Justícia de la Gene­ra­li­tat, diri­git per Pere Bosch i el jutge Josep Maria Ber­tran de Quin­tana, s’encar­regà d’exhu­mar 2.073 res­tes de fos­ses dels deno­mi­nats “cemen­ti­ris clan­des­tins”. També va per­se­guir els vic­ti­ma­ris, en pro­cessà 175 i n’empre­sonà 128. Val a dir, però, que a mesura que les res­pon­sa­bi­li­tats dels assas­si­nats de l’estiu del 1936 apun­ta­ven cap a diri­gents d’esquer­res es van atu­rar les actu­a­ci­ons. Després de la guerra, les auto­ri­tats fran­quis­tes van exhu­mar la resta de fos­ses i van entre­gar les des­pu­lles a les famílies, no sem­pre amb una veri­fi­cació rigo­rosa de les iden­ti­tats, de tal manera que gai­rebé totes les vícti­mes de la repressió repu­bli­cana havien estat loca­lit­za­des i exhu­ma­des.

En el cas de la repressió fran­quista no es va dur a terme cap acció simi­lar, a pesar de les peti­ci­ons de les famílies que, en oca­si­ons, fins i tot ho van sol·lici­tar al dic­ta­dor. En va, perquè l’Espa­nya de Franco dis­cri­mi­nava entre ven­ce­dors i vençuts, tal com va etzi­bar el desem­bre del 2007 el bo de José Anto­nio Labor­deta diri­gint-se a la ban­cada del PP quan al Congrés dels Dipu­tats es deba­tia la llei de la memòria històrica: “Durant anys havia exis­tit una dife­ren­ci­ació ofen­siva entre els cava­llers muti­lats del bàndol ven­ce­dor i els putos coi­xos dels vençuts.” El mateix succeïa amb les vícti­mes de la repressió. De les més de 66.000 per­so­nes sot­me­ses a con­sells de guerra, 3.395 van ser exe­cu­ta­des (Josep M. Solé i Sabaté) i la majo­ria enter­ra­des als fos­sars dels cemen­ti­ris de les qua­tre capi­tals, que era on tenien lloc els con­sells de guerra. Avui, els fos­sars estan dig­ni­fi­cats i hi figu­ren els nom de les vícti­mes.

Les fos­ses dels sol­dats morts al front són les més nom­bro­ses. Cor­res­po­nen als dar­rers mesos de la guerra, des de l’arri­bada dels fran­quis­tes a Cata­lu­nya (març i abril del 1938) fins a la bata­lla de l’Ebre (25 de juliol - 16 de novem­bre), amb un balanç esti­mat d’entre 100.000 i 130.000 bai­xes entre morts, ferits, pre­so­ners i deser­tors dels dos exèrcits i, a par­tir del 23 de desem­bre, l’ofen­siva final de l’exèrcit fran­quista que ocupà tot el Prin­ci­pat en cin­quanta dies i no es va atu­rar ni davant la petició d’una treva per Nadal del papa Pius XI, a qui Franco va res­pon­dre que les tregües només ser­vien perquè qui anava per­dent es reor­ga­nitzés. El ràpid avenç dels rebels obli­gava a enter­rar els sol­dats repu­bli­cans pre­ci­pi­ta­da­ment o a dei­xar-los sobre el ter­reny, perquè fos la població dels pobles qui els enterrés en fos­ses comu­nes sense cap iden­ti­fi­cació. Els rebels, en canvi, por­ta­ven els morts a la rere­guarda i, tot i que també usa­ven fos­ses comu­nes, els iden­ti­fi­ca­ven. Així doncs, a pesar de l’enorme feina d’aquests dar­rers anys, que­den mul­ti­tud de fos­ses de sol­dats escam­pa­des pel ter­ri­tori, sense comp­tar les més de 30.000 des­pu­lles tras­lla­da­des al Valle de los Caídos.

En defi­ni­tiva, s’ha tri­gat massa a res­ca­ba­lar les vícti­mes de la Guerra Civil. L’opo­sició dels hereus del fran­quisme, la por de les esquer­res i la indi­ferència d’altres han ajor­nat massa temps l’apro­vació d’una legis­lació repa­ra­dora amb les vícti­mes i amb el dret de les famílies a enter­rar els seus morts. Falta de sen­si­bi­li­tat, oblit vol­gut, com donen compte dels pocs recur­sos des­ti­nats a loca­lit­zar i exhu­mar fos­ses i les lleis tar­da­nes apro­va­des en l’àmbit esta­tal i de comu­ni­cats autònomes (Fran­cisco Etxe­ber­ria i Que­ralt Solé, 2019: Astúries i el País Basc (2003), esta­tal (2007), Galícia (2008-2018), Cata­lu­nya (2009), Navarra (2013), illes Bale­ars (2016), Anda­lu­sia, La Rioja i València (2017), Aragó, illes Canàries, Cantàbria i Cas­tellà i Lleó (2018), Cas­te­lla- la Manxa (2019). Un estat que no és capaç d’afron­tar amb dig­ni­tat i valen­tia el seu pas­sat i repa­rar simbòlica­ment i mate­ri­al­ment les atro­ci­tats come­ses durant una Guerra Civil no gau­deix d’una bona salut democràtica i menysté l’estat de dret.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor