Opinió

Amb perspectiva

El castell del català

No hi ha millor defensa d’una llengua minoritzada que parlar-la i prioritzar-la sempre

El Baròmetre de les Llengües del Món, ela­bo­rat pel Minis­teri de Cul­tura francès, ha situat aquesta set­mana el català com la dot­zena llen­gua més influ­ent del pla­neta. És evi­dent que la influència de la llen­gua no es basa en el nom­bre de par­lants, perquè n’hi ha d’altres que en tenen molts més i que apa­rei­xen en posi­ci­ons infe­ri­ors a la que ocupa el català. La raó que explica aquesta posició, que millora nota­ble­ment en relació amb el dar­rer baròmetre de fa cinc anys, en què ocu­pava el lloc número 23, són un seguit de fac­tors que l’autor de l’estudi, desen­vo­lu­pat pel doc­tor en lingüística Louis-Jean Cal­vet, té en compte a l’hora d’ava­luar el pes o la influència que té cada llen­gua i que pon­de­ren qüesti­ons com l’entro­pia, la vehi­cu­la­ri­tat… i també l’esta­tus. El fet que l’esta­tus del català sigui des­fa­vo­ra­ble en relació amb les llengües ofi­ci­als dels estats fa que la influència del català sigui menor de la que podria ser, atès que és una llen­gua “coo­fi­cial o de segon rang” i, per tant, en infe­ri­o­ri­tat de con­di­ci­ons res­pecte de l’espa­nyol i el francès.

Aquesta notícia ha sorprès molta gent, perquè el cor­rent de fons dels dar­rers temps és el del declivi del català i la recu­lada a l’escola, al car­rer i als mit­jans de comu­ni­cació. Però mirada fre­da­ment, la notícia es cor­res­pon amb una rea­li­tat con­tun­dent: la resistència i la resiliència de la llen­gua cata­lana mal­grat les polítiques lingüici­des que han orga­nit­zat, i orga­nit­zen, els estats espa­nyol i francès. Una llen­gua que ha resis­tit segles de lleis, regla­ments i polítiques que l’han pro­hi­bit i l’han mar­gi­nat, és una llen­gua pode­rosa i influ­ent. Els seus par­lants són el seu cas­tell, i aquest cas­tell ha estat inex­pug­na­ble durant segles. Sense ser inge­nus ni pen­sar que d’aquesta manera tin­drem tots els pro­ble­mes resolts, tam­poc hem de caure en la inac­cep­ta­ble pèrdua de l’auto­es­tima ni de l’espe­rança que ha por­tat alguns cata­la­no­par­lants a aban­do­nar la llen­gua, a desar-la dins de casa –i gràcies!– i a adop­tar el cas­tellà per una como­di­tat malen­tesa.

No hi ha millor defensa d’una llen­gua mino­rit­zada que par­lar-la sem­pre i pri­o­rit­zar-la en les rela­ci­ons per­so­nals i pro­fes­si­o­nals. Ho sabem per experiència. Però cal insis­tir d’una manera molt ferma que amb això no n’hi ha prou, que les auto­ri­tats que han de pro­te­gir els drets dels cata­la­no­par­lants han de dei­xar de dis­cri­mi­nar i pena­lit­zar el català; que també es neces­si­ten lleis, regla­ments i polítiques per pro­te­gir-lo i nor­ma­lit­zar-lo.

Perquè altra­ment, en absència d’aquesta pro­tecció, els cata­la­no­par­lants estan con­dem­nats a ser mili­tants actius si volen exer­cir el dret a viure en la seva llen­gua. I mili­tar és can­sat, esgo­ta­dor i de vega­des des­a­gra­da­ble. Ho saben els lingüici­des dels estats, que dei­xen pas­sar els anys sense fer res en espera que un dia ens can­sa­rem i els dei­xa­rem de moles­tar amb una rei­vin­di­cació legítima que els inco­moda tan pro­fun­da­ment.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor