Opinió

A fons

L’exportació i la inversió estrangera, els salvavides

Les exportacions catalanes van marcar un nou rècord l’any passat i van sumar 94.926 milions d’euros, un 17,9% més que el 2021
Les filials estrangeres establertes a Catalunya s’han disparat un 60% respecte al 2014

Tant l’eco­no­mia cata­lana com la de l’Estat espa­nyol han superat amb nota l’any de la crisi de preus en situar el crei­xe­ment del pro­ducte inte­rior brut en el 5,5% l’any 2022. Ni la inflació, ni els ele­vats preus dels pro­duc­tes energètics, que tan afec­ten les pimes, ni els efec­tes de la guerra d’Ucraïna han estat capaços de fre­nar l’eco­no­mia, que s’ha situat a poques dècimes de com estava abans de la pandèmia. Cata­lu­nya ha superat els núvols gràcies al bon com­por­ta­ment de les expor­ta­ci­ons, la nor­ma­lit­zació del turisme i la inversió estran­gera. Una altra cosa és com evo­lu­ci­o­narà enguany.

Les expor­ta­ci­ons cata­la­nes van mar­car un nou rècord històric l’any pas­sat i van sumar 94.926 mili­ons d’euros, xifra que repre­senta un crei­xe­ment del 17,9%, res­pecte a l’exer­cici del 2021. Així, el Prin­ci­pat torna a lide­rar el rànquing de ter­ri­to­ris amb més ven­des més enllà de les fron­te­res, de tot l’Estat espa­nyol, situ­ant el pes català en el 24,4% del total. Fins i tot l’aug­ment ha resul­tat supe­rior a la pre­visió que havia pro­nos­ti­cat el govern d’Ara­gonès. L’esforç de les empre­ses cata­la­nes per inter­na­ci­o­na­lit­zar-se fa que el crei­xe­ment de les ven­des a l’exte­rior hagi estat ben ele­vat i que fins i tot s’hagi ampliat. De fet, el 2022 es van regis­trar 17.469 empre­ses cata­la­nes expor­ta­do­res regu­lars, xifra que es con­ver­teix en la més alta de la sèrie històrica i en un 2,2% més que l’any ante­rior.

Un altre aspecte cab­dal de la bona con­jun­tura de l’exer­cici pas­sat va ser la inversió estran­gera a casa nos­tra. El Finan­cial Times posi­ci­ona Cata­lu­nya com la regió d’Europa amb millor estratègia per cap­tar inver­si­ons estran­ge­res. El rota­tiu britànic la situa en la pri­mera posició del rànquing, jun­ta­ment amb l’Illa de França, i al davant de ter­ri­to­ris com Flan­des, Escòcia i la Llom­bar­dia. Cal recor­dar que aquest és un dels rànquing més pres­ti­gi­o­sos a escala mun­dial i que és uti­lit­zat per les mul­ti­na­ci­o­nals per estu­diar futurs pro­jec­tes d’inversió empre­sa­rial. Cal afe­gir, a més, que la publi­cació també situa Bar­ce­lona en la pri­mera posició en la seva cate­go­ria de ciu­tats euro­pees. Com a exem­ple d’aquesta acti­vi­tat, el rota­tiu des­taca el pro­jecte de la core­ana Iljin Mate­ri­als, empresa fabri­cant de com­po­nents de bate­ries, que inver­tirà 600 mili­ons d’euros i crearà 500 llocs de feina, per obrir la seva pri­mera fàbrica a Europa, con­cre­ta­ment a Mont-Roig del Camp. Aquesta és la inversió indus­trial de nova implan­tació al Prin­ci­pat més impor­tant en dues dècades.

Cata­lu­nya suma més de 9.155 com­pa­nyies inter­na­ci­o­nals, un 2,8% més que abans de la pandèmia. Aquesta dada és la més alta de la sèrie històrica de mul­ti­na­ci­o­nals amb presència al nos­tre país, segons dades d’ACCIÓ, l’Agència per a la Com­pe­ti­ti­vi­tat de l’Empresa del Depar­ta­ment d’Empresa i Tre­ball. L’informe, pre­sen­tat fa uns mesos, des­criu que el 23% d’aques­tes plan­tes s’han creat fa menys d’un lus­tre i que les fili­als estran­ge­res esta­bler­tes a Cata­lu­nya s’han dis­pa­rat un 60% res­pecte al 2014.

Ara cal que aquesta bonança vis­cuda l’any pas­sat per­duri i es con­so­lidi enguany, perquè la majo­ria de pre­vi­si­ons d’orga­nis­mes inter­na­ci­o­nals pro­nos­ti­quen més núvols per als pro­pers mesos i, per tant, menys crei­xe­ment. També cal subrat­llar que tant la inversió estran­gera, com la major afluència de turisme forà –que ajuda molt l’eco­no­mia– sol pas­sar de llarg del dia a dia de la pime, molt tocada pels efec­tes de l’incre­ment de la llum, el gas o els car­bu­rants que tant col­pe­gen els seus pro­ces­sos pro­duc­tius.

Tot i així, hi ha dos esde­ve­ni­ments econòmics a la Fira de Bar­ce­lona que si més no poden aju­dar a com­ba­tre el fred durant aquest pri­mer tri­mes­tre. Un ha estat l’ISE Bar­ce­lona, el congrés més gran del món del sec­tor de l’audi­o­vi­sual, que va supo­sar l’assistència de 68.000 per­so­nes i un impacte econòmic d’uns 300 mili­ons d’euros. I l’altre, és la 17 edició del Mobile World Con­gress, esde­vin­guda aquesta set­mana, que amb 88.000 par­ti­ci­pats dona un bon pes­sic d’opti­misme, gràcies als 350 mili­ons d’euros d’impacte econòmic. Per a l’edició d’aquest any, el govern de la Gene­ra­li­tat ha donat suport a més de 330 empre­ses cata­la­nes, un 20% més que el 2022, repar­ti­des entre el MWC i el 4 Years From Now, l’esde­ve­ni­ment enfo­cat a les start-ups i a l’eco­sis­tema empre­ne­dor digi­tal.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor