Opinió

A fons

L’exportació i la inversió estrangera, els salvavides

Les exportacions catalanes van marcar un nou rècord l’any passat i van sumar 94.926 milions d’euros, un 17,9% més que el 2021
Les filials estrangeres establertes a Catalunya s’han disparat un 60% respecte al 2014

Tant l’economia catalana com la de l’Estat espanyol han superat amb nota l’any de la crisi de preus en situar el creixement del producte interior brut en el 5,5% l’any 2022. Ni la inflació, ni els elevats preus dels productes energètics, que tan afecten les pimes, ni els efectes de la guerra d’Ucraïna han estat capaços de frenar l’economia, que s’ha situat a poques dècimes de com estava abans de la pandèmia. Catalunya ha superat els núvols gràcies al bon comportament de les exportacions, la normalització del turisme i la inversió estrangera. Una altra cosa és com evolucionarà enguany.

Les exportacions catalanes van marcar un nou rècord històric l’any passat i van sumar 94.926 milions d’euros, xifra que representa un creixement del 17,9%, respecte a l’exercici del 2021. Així, el Principat torna a liderar el rànquing de territoris amb més vendes més enllà de les fronteres, de tot l’Estat espanyol, situant el pes català en el 24,4% del total. Fins i tot l’augment ha resultat superior a la previsió que havia pronosticat el govern d’Aragonès. L’esforç de les empreses catalanes per internacionalitzar-se fa que el creixement de les vendes a l’exterior hagi estat ben elevat i que fins i tot s’hagi ampliat. De fet, el 2022 es van registrar 17.469 empreses catalanes exportadores regulars, xifra que es converteix en la més alta de la sèrie històrica i en un 2,2% més que l’any anterior.

Un altre aspecte cabdal de la bona conjuntura de l’exercici passat va ser la inversió estrangera a casa nostra. El Financial Times posiciona Catalunya com la regió d’Europa amb millor estratègia per captar inversions estrangeres. El rotatiu britànic la situa en la primera posició del rànquing, juntament amb l’Illa de França, i al davant de territoris com Flandes, Escòcia i la Llombardia. Cal recordar que aquest és un dels rànquing més prestigiosos a escala mundial i que és utilitzat per les multinacionals per estudiar futurs projectes d’inversió empresarial. Cal afegir, a més, que la publicació també situa Barcelona en la primera posició en la seva categoria de ciutats europees. Com a exemple d’aquesta activitat, el rotatiu destaca el projecte de la coreana Iljin Materials, empresa fabricant de components de bateries, que invertirà 600 milions d’euros i crearà 500 llocs de feina, per obrir la seva primera fàbrica a Europa, concretament a Mont-Roig del Camp. Aquesta és la inversió industrial de nova implantació al Principat més important en dues dècades.

Catalunya suma més de 9.155 companyies internacionals, un 2,8% més que abans de la pandèmia. Aquesta dada és la més alta de la sèrie històrica de multinacionals amb presència al nostre país, segons dades d’ACCIÓ, l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa del Departament d’Empresa i Treball. L’informe, presentat fa uns mesos, descriu que el 23% d’aquestes plantes s’han creat fa menys d’un lustre i que les filials estrangeres establertes a Catalunya s’han disparat un 60% respecte al 2014.

Ara cal que aquesta bonança viscuda l’any passat perduri i es consolidi enguany, perquè la majoria de previsions d’organismes internacionals pronostiquen més núvols per als propers mesos i, per tant, menys creixement. També cal subratllar que tant la inversió estrangera, com la major afluència de turisme forà –que ajuda molt l’economia– sol passar de llarg del dia a dia de la pime, molt tocada pels efectes de l’increment de la llum, el gas o els carburants que tant colpegen els seus processos productius.

Tot i així, hi ha dos esdeveniments econòmics a la Fira de Barcelona que si més no poden ajudar a combatre el fred durant aquest primer trimestre. Un ha estat l’ISE Barcelona, el congrés més gran del món del sector de l’audiovisual, que va suposar l’assistència de 68.000 persones i un impacte econòmic d’uns 300 milions d’euros. I l’altre, és la 17 edició del Mobile World Congress, esdevinguda aquesta setmana, que amb 88.000 participats dona un bon pessic d’optimisme, gràcies als 350 milions d’euros d’impacte econòmic. Per a l’edició d’aquest any, el govern de la Generalitat ha donat suport a més de 330 empreses catalanes, un 20% més que el 2022, repartides entre el MWC i el 4 Years From Now, l’esdeveniment enfocat a les start-ups i a l’ecosistema emprenedor digital.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor