Opinió

Tribuna oberta

EL MAPA DE LA MORT

La població respon amb dolor i ràbia a una catàstrofe agreujada per la desídia d’Erdogan
Darrere de les deficiències hi ha una trama de corrupció que implica l’Estat

La superfície afec­tada pel ter­ratrèmol de mag­ni­tud 7,8 que el 6 de febrer sac­sejà Tur­quia i Síria abasta 600 quilòmetres de Tars a Diyar­bakir i 900 de Hala­biyah a Ocak (https://​www.​google.​com/​maps/@​38.​7770275,37.0395569,7z/data=!4m2!21m1!1s%2Fg%2F11shww_tpt). Una àrea enorme amb ciu­tats de 2 mili­ons d’habi­tants com Alep (Síria), Adana, Gazi­an­tep, San­liurfa i la kurda Diyar­bakir (Tur­quia). També hi ha llocs amb un impor­tant pas­sat històric i arqueològic com Anti­o­quia, fun­dada al segle IV aC per un gene­ral d’Ale­xan­dre Magne, que fou capi­tal de l’Imperi selèucida, de la província romana de Síria i del Prin­ci­pat croat d’Anti­o­quia, víctima d’un altre ter­ratrèmol el 20 de febrer. I, si a les ciu­tats les con­seqüències foren devas­ta­do­res, a les zones rurals, com reco­llia en aques­tes pàgines el 18 de febrer l’entre­vista d’Anna Mon­tra­veta Riu, la manca de recur­sos, d’assistència ofi­cial i d’atenció mediàtica agreu­java els efec­tes mortífers del sisme pro­vo­cat per la con­fluència de les pla­ques d’Anatòlia i d’Euràsia. En total, més de 50.000 vícti­mes.

A Tur­quia, el tema de les res­pon­sa­bi­li­tats li escla­tava a Recep Tayyip Erdo­gan tres mesos abans de les elec­ci­ons i després de vint-i-un anys al poder. Als països amb menys recur­sos, les efec­tes letals dels des­as­tres natu­rals són més greus que als països més rics. Però, aquest no és el cas de Tur­quia, amb un PIB per capita simi­lar al de Croàcia, Eslovàquia i Letònia, supe­rior al de Roma­nia, Grècia i Rússia i només un 18% infe­rior al de la UE. Per tant, hi ha imprudències dels cons­truc­tors, que no usen ni els mate­ri­als ni les tècni­ques adi­ents per a una regió amb una forta acti­vi­tat sísmica. I també del govern, per la falta d’una nor­ma­tiva de pre­venció ade­quada. És més, dar­rere de les deficiències hi ha una trama de cor­rupció que implica direc­ta­ment l’Estat i les auto­ri­tats polítiques. Erdo­gan intenta ama­gar la seva cul­pa­bi­li­tat: empre­sona i acusa de negligència empre­sa­ris de la cons­trucció, deté peri­o­dis­tes i ciu­ta­dans que denun­cien la manca de pre­visió, repri­meix les mani­fes­ta­ci­ons i blo­queja l’accés a Twit­ter, per on cir­cu­len vídeos amb les pro­tes­tes i les crítiques al govern, tot i que així també emmu­deix la veu de per­so­nes soter­ra­des que usa­ven la xarxa per donar a conèixer la seva ubi­cació. Un des­as­tre de gestió política. En suma, la catàstrofe posa al des­co­bert les res­pon­sa­bi­li­tats polítiques d’unes auto­ri­tats (esta­tals i locals), que reben com­pen­sa­ci­ons per no exi­gir els requi­sits mínims con­tra sis­mes en les edi­fi­ca­ci­ons, men­tre que l’impost per la pre­venció dels matei­xos, esta­blert després del ter­ratrèmol del 1999, porta recap­tats 4.600 mili­ons de dòlars. I ací és on li dol a Erdo­gan, que tem que la cor­rupció i el ter­ratrèmol li difi­cul­tin la ree­lecció.

La població, segons l’escrip­tora turca Ece Temelku­ran, res­pon amb dolor i ràbia a una catàstrofe natu­ral agreu­jada per la desídia d’Erdo­gan, que ha igno­rat durant anys les advertències de sismòlegs i engi­nyers, que exi­gien un pla per fer front a una situ­ació com aquesta. Els edi­fi­cis s’han enfon­sat com si fos­sin de paper i les car­re­te­res i els aero­ports han que­dat des­truïts, la qual cosa ha difi­cul­tat l’accés a les zones afec­ta­des. I, en fi, les orga­nit­za­ci­ons d’ajuda tur­ques han resul­tat ser una peça més d’un entra­mat de cor­rupció amb l’epi­cen­tre al govern.

A Síria, a Latakia i a Alep, arribà molt aviat l’ajuda de les Naci­ons Uni­des i de països musul­mans. Un esce­nari més dan­tesc al nord d’Alep, a la regió d’Idlib, amb dotze anys de guerra i de resistència de les For­ces Democràtiques Siri­a­nes (SDF) i d’un con­glo­me­rat de petits grups. Bas­har al-Assad, amb ajuda russa, intenta con­tro­lar aquest encla­va­ment d’ori­gen kurd on l’exèrcit turc també fa incur­si­ons, men­tre les Uni­tats de Pro­tecció Popu­lar kur­des (Yekîneyên Paras­tina Gel, YPG), que tenen el suport de Was­hing­ton, patru­llen la fron­tera entre Tur­quia i Síria, s’enfron­ten a grups resi­du­als de l’Estat Islàmic (EI), ges­ti­o­nen el camp de con­cen­tració d’Al-Hawl (nord-est de Síria), on hi ha reclo­ses les famílies vin­cu­la­des a l’EI, i viuen sota l’amenaça de les bom­bes i una pos­si­ble invasió turca. Aquí, la situ­ació de con­flicte ha fet gai­rebé impos­si­ble l’arri­bada d’auxili com denun­ci­a­ven els Cas­cos Blancs –cre­ats durant la guerra civil per assis­tir les vícti­mes–. O, com es pla­nyia un veí: “Ara que ens havíem acos­tu­mat a pro­te­gir-nos dels bom­bar­deigs [rus­sos], ens tro­bem inde­fen­sos davant els efec­tes del ter­ratrèmol.” Trist epíleg d’una situ­ació en què la guerra i la política resul­ten encara més des­truc­ti­ves que les for­ces de la natu­ra­lesa.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.