Opinió

Tribuna republicana

LA IMATGE DE LA GENERALITAT

Tot el relat del viatge del president té una aroma espanyola subtil, la de la mare pàtria que ens agermana
També desmereix que Aragonès vagi acompanyat de l’ambaixador del país del qual desitja separar-se

La Gene­ra­li­tat té un pro­blema d’imatge. Més aviat, el té el seu pre­si­dent, però, lògica­ment, per extensió cap avall, el té la ins­ti­tució. És una de les con­clu­si­ons que es des­pre­nen del peri­ple del MHP Ara­gonès per ter­res de l’Amèrica hispànica que, a hores d’ara ja deu anar per l’equa­dor o, si més no, pel tròpic. S’ha venut com un viatge d’estat per països amics, fins i tot fra­terns. I tant! Són països on es parla cas­tellà o espa­nyol, la llen­gua en què ens ente­nem tots, oi?

Aquest viatge del pre­si­dent, però, segueix fil per randa l’iti­ne­rari d’un d’ante­rior, fa un mes o dos, de l’altre pre­si­dent, el del seu par­tit. Hi haurà qui recordi com Joan Bap­tista anava anun­ci­ant la vin­guda de Jesús, però no crec que sigui el cas; al con­trari, la suc­cessió no ajuda, ni de bon tros, a dotar el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat d’un per­fil propi.

També des­me­reix una mica que vagi sem­pre acom­pa­nyat de l’ambai­xa­dor d’Espa­nya, país del qual el pre­si­dent Ara­gonès desitja sepa­rar-se. L’ambai­xa­dor, el senyor de Aríste­gui, va ser número dos d’una guin­gueta esta­tal espa­nyola, España Glo­bal, dedi­cada a com­ba­tre la lle­genda negra i el sepa­ra­tisme català. Un pedigrí que empre­nya la Gene­ra­li­tat que, en un atac de gelo­sia infan­til, ha publi­cat ofi­ci­al­ment dues fotos de dues tro­ba­des dife­rents, tallant, fent fora, la imatge de l’ambai­xa­dor, igual que quan els bol­xe­vics feien fora de les fotos col·lec­ti­ves el cama­rada Trotski.

Mal­grat l’ambai­xa­dor, el pre­si­dent Ara­gonès no va ser rebut pel de la República de Colòmbia en un pri­mer moment, com estava pre­vist. Per matar el temps va visi­tar una ONG als mem­bres de la qual va expli­car que, a par­tir del 2030, la Gene­ra­li­tat des­ti­narà el 0,7% del PIB a l’ajuda al desen­vo­lu­pa­ment. Així, com sona, amb el dring de les dades con­cre­tes. L’ONU va adop­tar el com­promís del 0,7% el 1970, fa sei­xanta anys; Ara­gonès no havia nas­cut. Fa uns mesos, el pre­si­dent Sánchez va anun­ciar que el com­promís espa­nyol del 0,7% s’ajor­nava al 2030. És a dir, la Gene­ra­li­tat fa el que diu el govern espa­nyol. Aquesta és la seva imatge. El que queda clar és que el pre­si­dent pensa com­plir el com­promís el 2030. Ell, per­so­nal­ment.

En un altre moment del viatge, Ara­gonès va acla­rir a la ràdio el seu pro­jecte d’acord de clare­dat; el mateix que el Par­la­ment va rebut­jar fa uns mesos, encara que pro­ba­ble­ment això no ho va esmen­tar; per cert, era a Ràdio Cara­col, pro­pi­e­tat del grup PRISA.

Tot el relat del mai­den voyage del pre­si­dent té una aroma espa­nyola sub­til, la de la mare pàtria que ens ager­mana. També a la Gene­ra­li­tat. A la foto ofi­cial d’una de les tro­ba­des es veu una senyera petita al cos­tat d’una ban­dera espa­nyola més gran, com un pollet i una gallina. A la foto de la Gene­ra­li­tat amb­dues ban­de­res han des­a­pa­re­gut, s’han esvaït, com Trotski o l’ambai­xa­dor. Però, com que per les xar­xes cir­cu­len les dues imat­ges, la de la Gene­ra­li­tat és lamen­ta­ble.

L’arrel espa­nyola més tra­di­ci­o­nal es veu en l’epi­sodi de Santa Coloma de Gra­me­net, on el dipu­tat i can­di­dat a la bat­llia, Gabriel Rufián, va pro­me­tre que es cons­trui­ria una residència de gent gran si ERC era deter­mi­nant en el resul­tat; o sigui, si el vota­ven. Ho va fer en presència del con­se­ller de Drets Soci­als, Car­les Cam­pu­zano, com a garan­tia, com qui es fa acom­pa­nyar per un notari. I l’esbomba ERC. Arrel secu­lar, el caci­quisme. La com­pra­venda de vots. Si això no és espa­nyol, tam­poc ho són els braus. Cam­pu­zano com­pa­rei­xerà al Par­la­ment, diu, a petició pròpia, però sota demanda de tots els grups par­la­men­ta­ris tret del seu, que hi ha votat en con­tra. Els meus, amb raó o sense.

És el cri­teri, també pro­fun­da­ment espa­nyol, que segueix la mesa del Par­la­ment amb si mateixa i amb els seus fun­ci­o­na­ris, als quals pro­te­geix en una cleda dau­rada, amb un trac­ta­ment exqui­sit pel que fa als diners. Diners públics. Tot ple­gat, sem­bla una con­xorxa de pri­vi­le­gis que poden ser legals, però que són deci­di­da­ment immo­rals i vore­gen la cor­rupció, si no ho són de ple. Està fora de tota lògica i raó que una fun­cionària cobri gai­rebé 1milió d’euros per no anar a tre­ba­llar durant qua­tre anys. La imatge del Par­la­ment, com la de la Gene­ra­li­tat, està sota mínims.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor