Opinió

A fons

el turisme estranger torna

El nombre de vols i creuers fan preveure un 2023 igual o superior al 2019, que va marcar un rècord pel que fa a l’arribada de turistes
La massificació de visitants reobre el debat per redefinir el model turístic català

El turisme estran­ger ha tor­nat per que­dar-se. Diver­sos indi­ca­dors i experts asse­nya­len que aquest estiu Cata­lu­nya tor­narà a rebre riua­des de turis­tes d’altres països i que, fins i tot, es podria superar el rècord del 2019, amb 19,4 mili­ons de per­so­nes vin­gu­des de més enllà dels Piri­neus.

Mal­grat algu­nes incer­te­ses com la inflació o la guerra d’Ucraïna, que amenaçaven amb virulència a començament d’any, ara, els preus s’estan mode­rant, i la soci­e­tat ja ha entès que el con­flicte bèl·lic es dis­sipa perquè va per llarg. Aquesta dis­tensió, amb totes les pre­cau­ci­ons que vul­guem, obre la via a dei­xar-se empor­tar per una de les experiències que més agrada a mili­ons de per­so­nes: viat­jar. I Cata­lu­nya és un destí atrac­tiu arreu del món per la seva plu­ra­li­tat d’oferta.

L’any pas­sat, es va tan­car amb la recepció de 14,8 mili­ons de turis­tes estran­gers al Prin­ci­pat, una xifra que repre­sen­tava un 155% més que el 2021, segons l’Ins­ti­tut Naci­o­nal d’Estadística. Tot i així, aques­tes dades encara no han asso­lit els nivells pre­vis a la pandèmia, perquè es van que­dar en un 23,7% menys que les del 2019. No obs­tant això, tant la con­jun­tura inter­na­ci­o­nal com la des­a­pa­rició gai­rebé total de la covid, que va tren­car l’evo­lució del sec­tor –ja es parla de treure les mas­ca­re­tes fins i tot de les farmàcies i residències–, augu­ren un 2023 igual o supe­rior al millor any turístic de la història de Cata­lu­nya.

I què fa pen­sar en aquesta pos­si­bi­li­tat? Doncs diver­sos fac­tors. Pri­mer, que per Set­mana Santa l’ocu­pació es va situar a l’entorn del 90% a Cata­lu­nya i, segon, que les pre­vi­si­ons de vols i fins i tot d’arri­bada de cre­uers també se situen en la mateixa línia posi­tiva, o més, que abans de la irrupció del coro­na­vi­rus. La pro­gra­mació de vols a escala mun­dial per abans de l’estiu mos­tra una recu­pe­ració d’entre el 94 i el 96% dels pro­gra­mats abans de la pandèmia. En aquest moment, 65 com­pa­nyies ope­ren des de l’aero­port de Bar­ce­lona i volen a 155 des­ti­na­ci­ons, de les quals 37 són inter­na­ci­o­nals. A més, ja s’han pre­vist noves rutes com les de Uni­ted Air­li­nes, que con­nec­tarà amb Chi­cago, o Avi­anca, que volarà des de Bar­ce­lona fins a Cali i Medellín, a Colòmbia. L’escan­di­nava Norwe­gian també avança els seus plans i tor­narà a ofe­rir vols des de la capi­tal cata­lana aquest mateix mes de maig, després de sus­pen­dre’ls durant la pandèmia. Quant a la con­trac­tació de vols, el seg­ment dels nego­cis és el que està més enso­pit. Això és perquè el món empre­sa­rial ha subs­tituït, de moment, molts des­plaçaments físics per les reu­ni­ons telemàtiques.

Per la seva part, l’Obser­va­tori del Turisme a Bar­ce­lona, afirma que aquest any el Port de Bar­ce­lona ha pro­gra­mat l’arri­bada de 850 cre­uers, més dels que van arri­bar el 2019 i l’any pas­sat. Els mesos estre­lla seran el maig i l’octu­bre, amb l’arri­bada d’un cen­te­nar cada mes. Sigui com sigui, a final d’any se sabrà del cert tot allò que afecta les xifres i les estadísti­ques. El cert és que Cata­lu­nya ofe­reix diver­si­tat de cara als visi­tants, que podran esco­llir entre sol i platja, amb el lide­ratge de la Costa Brava i la Costa Dau­rada; el turisme urbà, amb Bar­ce­lona, Girona o Tar­ra­gona com a punta de llança, però també els pai­sat­ges més tran­quils de l’inte­rior del país, amb mera­ve­lles com les que ofe­reix el Piri­neu. Tam­poc es pot obli­dar la vari­ada oferta cul­tu­ral ni gas­tronòmica que brin­den, sense dis­tinció, bona part de les comar­ques cata­la­nes.

I tot aquest allau de visi­tants –que per a uns és molt ben­vin­gut i per a d’altres, un pro­blema– obre el debat sobre quin model de turisme neces­sita Cata­lu­nya de cara al futur. Segu­ra­ment, una de les solu­ci­ons seria espon­jar les zones més con­cor­re­gu­des per tras­lla­dar part de la munió de gent a altres des­ti­na­ci­ons. Tot i així, aquesta alter­na­tiva se sol posar damunt la taula sovint, però la solució màgica mai s’acaba de tro­bar. Entre altres motius, perquè quan un cre­uer deixa 5.000 per­so­nes en un punt deter­mi­nat durant qua­tre o cinc hores, el marge de temps per conèixer el ter­ri­tori més llunyà és escàs. El sec­tor i l’admi­nis­tració són els que han de defi­nir el futur turístic de Cata­lu­nya, que és un pun­tal clau per a la seva eco­no­mia.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor