Opinió

Tribuna republicana

ELS DESASTRES DE LA DEPENDÈNCIA

Les catàstrofes s’obliden, les seqüeles romanen i els polítics que no van fer res per evitar-les, també
Pegasus, Rodalies... són producte de la letal vinculació de Catalunya amb Espanya

És fama que els des­as­tres mai venen sols, una experiència que rau en mites com les deu pla­gues d’Egipte o les desgràcies del pobre Job. I també en rea­li­tats com el seguit de pesta, guerra, fam que va asso­lar gran part de l’edat mit­jana, la guerra dels Cent Anys, per exem­ple. Una memòria que cris­tal·litzà en la imatge dels qua­tre genets de l’Apo­ca­lipsi, la pesta, la guerra, la fam i la mort com al famós gra­vat de Dürer del 1496.

En un pla més humil i de la vida ter­re­nal, hi ha epi­so­dis que esde­ve­nen catastròfics per a la gent i que són d’exclu­siva fac­tura humana, pro­ducte d’injustícies i dese­qui­li­bris que ningú no sem­bla capaç d’evi­tar. És el que passa a Cata­lu­nya.

El con­text social, polític i mediàtic d’aquests des­as­tres és sem­pre un enre­nou de decla­ra­ci­ons, retrets, com­pa­rei­xen­ces i pro­me­ses que s’acaba con­ver­tit en un tea­tre en què els dife­rents actors fan el seu paper amb l’únic cri­teri de fer-se veure i sen­tir i que­dar bé a tot arreu. Men­tres­tant, qui dia passa, any empeny. Les catàstro­fes s’obli­den, les seqüeles roma­nen i els polítics que no van fer res per evi­tar-les, també.

Per decret de l’OMS, ens hem tret de damunt la male­dicció de la covid, una plaga bíblica que ha tri­gat tres anys i que ha can­viat molt l’orga­nit­zació social del tre­ball i, per con­següent, la interacció humana. Tot ple­gat, la reacció de les auto­ri­tats (el sou de les quals ens costa un ull de la cara) ha oscil·lat entre la incom­petència en el cas de Cata­lu­nya i el pre­sump­ta­ment delic­tiu en el de Madrid.

Amb prou fei­nes ens havien tret les mas­ca­re­tes quan va escla­tar el cas Pega­sus, un escàndol que hau­ria sac­se­jat la fun­dació de qual­se­vol estat de dret, tret, natu­ral­ment, de l’espa­nyol, els fona­ments del qual es van posar entre el 1936 i el 1939. La famosa comissió par­la­mentària, que va arri­bar a Madrid a la recerca d’infor­mació del govern espa­nyol, es va tro­bar amb la porta deli­ca­da­ment tan­cada amb excu­ses diplomàtiques i, després, va apro­var un informe en què, en comp­tes de pro­hi­bir les inter­ferències de les comu­ni­ca­ci­ons, només demana que es regu­lin, atès que Espa­nya dis­posa d’un poder judi­cial inde­pen­dent. Aquesta òbvia men­tida està sig­nada per la con­se­llera Merit­xell Ser­ret, que reco­neix la sub­or­di­nació de la Gene­ra­li­tat a una raó d’estat que vul­nera drets fona­men­tals dels seus ciu­ta­dans.

La polèmica per l’espi­o­natge als inde­pen­den­tis­tes ha escla­tat al bell mig d’una sequera que també té una flaire bíblica. Aquí es tracta d’una catàstrofe natu­ral agreu­jada, no cal dir-ho, per l’acció humana. La decisió del govern de tan­car el canal d’Urgell pot sem­blar un cop d’auto­ri­tat (sem­pre es fan sobre els més febles), però con­trasta amb la seva dei­xa­desa a l’hora de res­trin­gir l’ús espor­tiu de l’aigua, als camps de golf, per exem­ple, o d’atu­rar les innom­bra­bles vies de pèrdua d’aigua a tot arreu. I això sí, ningú no recorda el fet que les empre­ses hidroelèctri­ques van bui­dar els pan­tans per motius espe­cu­la­tius.

Per escal­far els ànims durant la sequera, les opo­si­ci­ons d’esta­bi­lit­zació de la Gene­ra­li­tat han estat un des­as­tre de dimen­si­ons històriques, encara per cali­brar-se. I les reac­ci­ons de les auto­ri­tats autonòmiques, una bar­reja d’auto­ri­ta­risme (fora­gi­tant una direc­tora gene­ral nou­vin­guda) i incom­petència afe­gida amb unes mesu­res que no seran prac­ti­ca­bles i que s’arros­se­ga­ran durant molt de temps.

L’enèsima ava­ria a Roda­lies, palesa una situ­ació límit d’un ser­vei públic en estat cala­mitós per un per­ma­nent infra­fi­nançament. És l’evidència d’un tracte colo­nial. No n’hi ha prou amb dema­nar una acti­tud més con­tun­dent del govern a l’hora d’exi­gir el traspàs de Roda­lies. S’ha de recor­dar que hi ha una opo­sició fron­tal dels dos sin­di­cats espa­nyols a qual­se­vol trans­ferència. Tre­ba­lla­dors con­tra tre­ba­lla­dors. La soli­da­ri­tat dels tre­ba­lla­dors cata­lans amb els espa­nyols no rep cap reci­pro­ci­tat.

En totes aques­tes catàstro­fes hi ha un ele­ment comú que explica per què es pro­du­ei­xen i no es poden resol­dre: la carència d’un estat propi, la falta d’inde­pendència. Cap dels des­as­tres esmen­tats i els que vul­guin venir, pro­ducte de la letal vin­cu­lació de Cata­lu­nya amb Espa­nya, tindrà solució men­tre no hi hagi inde­pendència. El des­as­tre super­la­tiu és la dependència.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.