Opinió

Tribuna republicana

Allò que ens caurà al damunt

Les municipals estaran contaminades per la reculada d’expectatives generals de canvi i pel clima de conservadorisme institucional
El retorn a aquest neoautonomisme vergonyant dona capacitat política al PSC i a ERC

Tinc la cer­tesa que el marc neo­au­tonòmic en què es mou actu­al­ment la política cata­lana expli­carà molts dels pos­si­bles can­vis d’equi­li­bris en els resul­tats de les pro­pe­res elec­ci­ons muni­ci­pals. Al cap­da­vall, la decisió del vot ve deter­mi­nada, també, pel con­text en què s’ha de mani­fes­tar. I no és el mateix votar en el marc d’una expec­ta­tiva inde­pen­den­tista de canvi radi­cal que en un clima de resig­nació sobi­ra­nista per l’allu­nya­ment inde­fi­nit, ad kalen­das gra­e­cas, d’allò a què s’aspira.

És cert que la lògica elec­to­ral de les muni­ci­pals té carac­terísti­ques par­ti­cu­lars que van més enllà de les sigles dels par­tits –per cert, en molts casos emmas­ca­ra­des–, i que és molt impor­tant el per­fil per­so­nal dels alcal­da­bles. En ser unes elec­ci­ons de pro­xi­mi­tat, de quilòmetre zero que se’n diu ara, la presència directa i quo­ti­di­ana sol donar a l’alcalde una popu­la­ri­tat que en bona part explica aques­tes llarguíssi­mes con­tinuïtats en el càrrec.

Però, així i tot, hi ha la part de vot més pragmàtic, pre­sen­tat i per­ce­but com a vot “rea­lista”, menys lli­gat a la ide­o­lo­gia política o a les con­vic­ci­ons naci­o­nals, i que es deci­deix més en funció de l’oferta que no pas de la demanda i de la capa­ci­tat que s’atorga a aquesta oferta per aten­dre les seves pro­me­ses. Quan no hi ha uns vin­cles estrets amb el par­tit o una lle­ial­tat forta amb la ide­o­lo­gia, la decisió par­teix de l’obser­vació d’allò que hi ha a la lleixa de les ofer­tes, i si hi troba res d’interès, com­pra. I si no, s’absté. Una abs­tenció que també carac­te­rit­zarà aques­tes elec­ci­ons muni­ci­pals i, no cal dir-ho, les elec­ci­ons naci­o­nals del 2025.

Per tant, i més enllà dels pronòstics de les enques­tes, em sem­bla clar que aques­tes muni­ci­pals esta­ran con­ta­mi­na­des per l’actual recu­lada de les expec­ta­ti­ves gene­rals de canvi i pel clima de con­ser­va­do­risme ins­ti­tu­ci­o­nal que es pot cop­sar dia sí dia també en la infor­mació política. Fins i tot, crec que cer­tes decla­ra­ci­ons opor­tu­nis­tes d’infla­mació inde­pen­den­tista impos­tada, extem­porànies a la pràctica quo­ti­di­ana del govern i del Par­la­ment actu­als, seran con­tra­pro­du­ents. Pac­tar pres­su­pos­tos a Madrid, a qui després poses a parir per com inver­teix aquests pres­su­pos­tos en les pri­me­res elec­ci­ons que arri­ben, fa lleig. Fer-se el pinxo en ter­mes de pro­me­ses elec­to­rals de con­fron­tació amb l’Estat espa­nyol, a qui ara pre­sen­tes com el dolent de la pel·lícula quan saps que aca­baràs ple­gant veles a l’hora de pac­tar-hi el govern muni­ci­pal o la Dipu­tació, fa angúnia.

El retorn actual a aquest neo­au­to­no­misme ver­go­nyant –en el sen­tit que fins i tot fa ver­go­nya a qui el prac­tica i mira de dis­si­mu­lar-lo– torna a donar capa­ci­tat política a les opci­ons que apa­rei­xen com a més vin­cu­la­des al poder de Madrid. És a dir, al PSC, que és el par­tit que –si més no, apa­rent­ment– pot fer pro­me­ses més creïbles, sobre­tot si ens visi­ten tots els minis­tres soci­a­lis­tes per ava­lar-les. També fa més fort a qui ha accep­tat més dòcil­ment les noves –de fet, anti­gues– regles de joc, en nom de la gover­na­bi­li­tat a curt ter­mini. I, en aquesta pers­pec­tiva, és evi­dent que ERC ha subs­tituït l’antiga CiU. Entre­tant, el Junts més afer­rat a les grans expec­ta­ti­ves inde­pen­den­tis­tes de futur passa a ocu­par el lloc de l’ERC de l’època pujo­lista, perquè, al marge de la coherència del relat, allò que pro­met queda per a més enda­vant, per a molt més enda­vant.

Qui lle­geixi els resul­tats de les elec­ci­ons de diu­menge vinent –i molts ho faran– sense tenir pre­sent el con­text polític gene­ral de ren­dició a l’statu quo podrà dir que el rea­lisme cons­ti­tu­ci­o­nal espa­nyol s’ha impo­sat defi­ni­ti­va­ment. També haurà des­a­pa­re­gut aquell Ciu­ta­dans que tan útil va ser en l’excep­ci­o­na­li­tat d’una rup­tura amb l’Estat espa­nyol, però ara sense raó de ser. I l’ascens de Vox també serà una mos­tra del grau de neo­es­pa­nyo­lit­zació del tau­ler de joc català. I és pro­ba­ble que ningú n’assu­meixi cap res­pon­sa­bi­li­tat.

Venen temps atzi­acs per a la nació cata­lana.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor