Opinió

Tribuna Oberta

LA FORÇA DEL VOT

A casa nostra, l’equació no es redueix al binomi Feijóo-Sánchez, sinó que ERC, la CUP, Junts i el PDeCAT poden ser un mur de contenció eficaç per aturar l’extrema dreta
El 23J, tothom a votar. Després ja veurem com es gestiona el suport –o no suport– que es pugui donar

Som a una set­mana del 23J i encara hi ha sec­tors de l’inde­pen­den­tisme que dub­ten entre l’abs­tenció i el vot nul polític per mani­fes­tar així el seu des­con­ten­ta­ment amb les polítiques auto­no­mis­tes del govern de la Gene­ra­li­tat i del Par­la­ment de Cata­lu­nya. La direcció de l’ANC volia pro­moure’ls davant el supo­sat retraïment de Pere Ara­gonès cap a la inde­pendència: recor­den allò de “pre­si­dent, faci la inde­pendència” d’Eli­senda Palu­zie, en el dis­curs de la Diada del 2021, com si es tractés de bufar i fer ampo­lles? De fet, emu­lava la seva pre­de­ces­sora, Carme For­ca­dell, quan el 2014 recla­mava: “Pre­si­dent, posi les urnes”, tal com efec­ti­va­ment, a pesar de la repressió de les for­ces de segu­re­tat de l’Estat, es va fer tres anys després en la més con­tun­dent i ben orga­nit­zada demos­tració d’una gran part dels ciu­ta­dans de Cata­lu­nya de la seva volun­tat d’auto­go­vern i de deci­dir lliu­re­ment i en lli­ber­tat un futur repu­blicà en una Cata­lu­nya inde­pen­dent. Sens dubte, l’1-O és una gesta de la qual cal sen­tir-se orgu­llo­sos, tot i que encara falta camí per recórrer. En el cas de la direcció de l’ANC, s’ha vist obli­gada a rec­ti­fi­car la posició ini­cial, atès que només van par­ti­ci­par en la con­sulta menys d’un 10% dels socis que, de manera con­tun­dent (el 60%), es van mani­fes­tar a favor de reco­ma­nar votar el 23J. Fins i tot, hi ha sec­tors ins­tal·lats en aque­lla vella màxima del “com pit­jor, millor” que equi­pa­ren un govern del PSOE-Sumar (abans Pode­mos), amb tots els seus dèficits i man­can­ces, que són molts, a un govern PP-Vox amb l’argu­ment que per Cata­lu­nya tant és l’un com l’altre. Pot­ser sí que per a Cata­lu­nya com abs­tracció con­cep­tual és el mateix, però tan­ma­teix per al dia a dia dels ciu­ta­dans de Cata­lu­nya i per a la llen­gua i la cul­tura és més que dubtós. En defi­ni­tiva, totes les posi­ci­ons són legítimes, però algu­nes pro­ba­ble­ment no són gaire intel·ligents.

El PSOE va donar suport a l’apli­cació de l’arti­cle 155 i, d’alguna manera, es va con­ver­tir en còmplice de la repressió des­fer­mada pel govern de Mari­ano Rajoy i espe­ro­nada pel cap de l’Estat el 3 d’octu­bre. Després, en part obli­gat per una inter­mi­tent taula de diàleg, va con­ce­dir els indults (no l’amnis­tia que és el que cor­res­pon­dria perquè faci­li­tar el vot no pot ser mai un delicte) i va impul­sar una reforma del Codi Penal que abo­lia el delicte de sedició i modi­fi­cava el de mal­ver­sació, la qual cosa ha permès el retorn d’alguns dels polítics cata­lans exi­li­ats. Això, la dreta espa­nyola no l’hi per­dona, a Pedro Sánchez, tal com emfa­sit­zava Alberto Núñez Feijóo en el debat tele­vi­sat del dia 10, quan deia que una de les seves pri­me­res deci­si­ons seria res­tau­rar els delic­tes i les penes de sedició i mal­ver­sació.

El 7 de juliol, Vox publi­cava el seu pro­grama elec­to­ral, en què des­ta­ca­ven com a punts forts pro­moure un estat uni­tari; retor­nar a l’Estat les com­petències en edu­cació, sani­tat, justícia i segu­re­tat (dis­so­lució de l’Ert­zaintza i els Mos­sos d’Esqua­dra); garan­tir l’ús de l’espa­nyol a tot el ter­ri­tori; eli­mi­nar la legis­lació i les quo­tes de gènere i el Minis­teri d’Igual­tat; recu­pe­rar els delic­tes de referèndum il·legal, sedició, traïció i mal­ver­sació; visu­a­lit­zar la presència de l’admi­nis­tració civil i mili­tar de l’Estat a tot el ter­ri­tori; sus­pen­dre imme­di­a­ta­ment l’auto­no­mia en aque­lles comu­ni­tats en què els governs atemp­tin con­tra la uni­tat d’Espa­nya; il·lega­lit­zar els par­tits i les orga­nit­za­ci­ons que pro­mo­uen la des­trucció de la uni­tat ter­ri­to­rial de la nació i la seva sobi­ra­nia; dero­gar les lleis de memòria democràtica i LGTBI i, així, un llarg etcètera.

Es pot pen­sar que això és Vox, no el PP, però algu­nes d’aques­tes mesu­res ja han començat a apli­car-se en aquells ter­ri­to­ris on gover­nen con­jun­ta­ment o on Vox és neces­sari. Espe­ci­al­ment greu són les ame­na­ces con­tra la llen­gua cata­lana i el futur de la immersió lingüística al País Valencià i les illes Bale­ars. A Bor­ri­ana, la bibli­o­teca ha can­cel·lat les subs­crip­ci­ons a cinc revis­tes con­si­de­ra­des “sepa­ra­tis­tes” i a Bale­ars es pretén des­man­te­llar el sis­tema edu­ca­tiu en català.

Tot ple­gat no vol dir que s’hagi de caure en la dis­jun­tiva de Pedro Sánchez: o PSOE-Sumar o PP-Vox. Afor­tu­na­da­ment, a casa nos­tra –com a Euskadi– l’equació no es redu­eix al binomi Feijóo-Sánchez, sinó que ERC, la CUP i Junts –i àdhuc el PDe­CAT– també poden ser un mur de con­tenció eficaç per atu­rar l’extrema dreta, i resulta enco­rat­ja­dor que aques­tes for­ma­ci­ons polítiques facin un esforç per mobi­lit­zar el vot inde­pen­den­tista que en bona mesura es va que­dar a casa a les muni­ci­pals. El 23J tot­hom a votar. Després, caldrà veure com es ges­ti­ona el suport –o no suport– que es pugui donar a Madrid al govern espa­nyol i, pot­ser, ha arri­bat també el moment de fer una anàlisi en pro­fun­di­tat dels anys post-1 d’Octu­bre, de com cal enca­rar i refer-se de les con­seqüències del procés i si con­ve­nen cares i lide­rat­ges nous en la política cata­lana.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor