Opinió

Tribuna oberta

I ara què?

Hi ha hagut un desplaçament temporal de vot republicà cap al PSC, amb qui ERC té frontera electoral

Fa anys es creia que l’elec­to­rat català tenia un com­por­ta­ment dual; votava PSC en les elec­ci­ons espa­nyo­les (pri­mera força entre el 1977 i el 2008), donava majo­ries a CiU al Par­la­ment (1980 i 1999), men­tre que en les muni­ci­pals el PSC gua­nyava en vots (àrea metro­po­li­tana de Bar­ce­lona) i CiU en regi­dors i alcal­des. La resta eren mino­ries necessàries en un sis­tema polític domi­nat pels dos eixos de la política cata­lana: el naci­o­nal (Cata­lu­nya-Espa­nya), i l’ideològic (esquerra-dreta).

Arran del pri­mer tri­par­tit (el PP acusa el PSOE d’aliar-se amb els inde­pen­den­tis­tes, que equi­pa­ren a ter­ro­ris­tes, per tren­car Espa­nya), de la pro­posta d’un nou model de finançament i de l’apro­vació de l’Esta­tut del 2006, el PP fa una cam­pa­nya de boi­cot dels pro­duc­tes cata­lans i pre­senta davant del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal (TC) –qua­tre mem­bres cadu­cats, un de recu­sat i una vacant per defunció– un recurs d’incons­ti­tu­ci­o­na­li­tat con­tra l’Esta­tut. A Cata­lu­nya, la sen­sació que l’Estat espa­nyol no reco­nei­xerà mai ni el fet dife­ren­cial ni la plu­ra­li­tat cul­tu­ral, naci­o­nal i lingüística va pre­nent cos i genera una crei­xent des­a­fecció res­pecte a la política espa­nyola. Ho adver­tia en una con­ferència a Madrid el pre­si­dent José Mon­ti­lla el novem­bre del 2007 i denun­ci­ava la desa­tenció inver­sora de l’Estat a Cata­lu­nya i els que ati­a­ven la idea d’una Cata­lu­nya inso­lidària o que apel·laven a una guerra de llengües ine­xis­tent. La publi­cació de la sentència el 28 de juny i la mas­siva mani­fes­tació del 10 de juliol del 2010 dei­xen sense recor­re­gut la via esta­tutària i sense sen­tit el com­por­ta­ment dual. És el tren­ca­ment sen­ti­men­tal amb Espa­nya de molts ciu­ta­dans: havien inten­tat millo­rar l’encaix de Cata­lu­nya a Espa­nya i aquesta no els accep­tava tal com eren. S’ini­ci­ava una nova etapa basada en el dret a deci­dir que cul­mina en “l’acte de deso­bediència democràtica pacífica més mas­siu dels que s’han produït a Europa des de la fi de la Segona Guerra Mun­dial” (Enric Marín i Joan M. Tres­ser­ras): l’1-O. Els fets poste­ri­ors (repressió, exili, sentències, pre­sos polítics, indults, supressió de la sedició...) expli­quen, en part, els resul­tats del 23-J.

Diu­menge pas­sat la par­ti­ci­pació a Cata­lu­nya (65,4%) cau prop de set punts res­pecte al novem­bre del 2019, els par­tits d’obediència cata­lana per­den 700.000 vots i dava­llen fins al 28% del total, un resul­tat que no es veia des del 2008, molt lluny del 43% del 2019 i del mític 52% de les elec­ci­ons cata­la­nes del 2021. Segons Roger Tugas, l’abs­tenció puja més (11 punts) als llocs amb majo­ria inde­pen­den­tista el 2019, men­tre que una cin­quena part del vot inde­pen­den­tista opta per par­tits d’àmbit esta­tal.

Dife­rents raons –con­tra­dictòries i alhora com­ple­mentàries– expli­quen el retrocés del vot inde­pen­den­tista. En pri­mer lloc, es per­cep una fatiga del procés sense veure resul­tats tan­gi­bles i sí, en canvi, els efec­tes nega­tius de la repressió. L’afir­mació de Sánchez, “Cata­lu­nya està millor avui que el 2017”, ha fet forat. En segon lloc, l’intent de fre­nar Vox ha pro­pi­ciat un vot útil favo­ra­ble als soci­a­lis­tes. No s’ha tin­gut en compte la pressió –insu­fi­ci­ent– feta sobre el PSOE per forçar-lo a fer polítiques soci­als o per resol­dre el con­flicte polític. En suma, hi ha hagut un des­plaçament tem­po­ral de vot repu­blicà cap al PSC, amb qui ERC té fron­tera elec­to­ral. És un vot líquid, menys ideològic, que con­si­dera les opci­ons segons les cir­cumstàncies. Això no val per a les muni­ci­pals, en què l’inde­pen­den­tisme també va viure una sotra­gada elec­to­ral. Per últim, hi ha un crei­xent can­sa­ment de les cri­des a la uni­tat estratègica a Madrid i la rea­li­tat dels retrets entre uns par­tits enfron­tats pel lide­ratge de l’inde­pen­den­tisme. No es pot cri­ti­car els acords amb el PSC per gover­nar les dipu­ta­ci­ons i al mateix temps obli­dar que s’ha fet el mateix quan s’ha tin­gut l’opor­tu­ni­tat. També el PSC: impe­deix ele­gir un alcalde inde­pen­den­tista a Bar­ce­lona pac­tant amb la dreta (2019 i 2023), però vol el suport inde­pen­den­tista per gover­nar Espa­nya. En defi­ni­tiva, més enllà de la retòrica, tot­hom pacta amb tot­hom quan li convé i això pro­voca des­con­cert i irri­tació en la ciu­ta­da­nia i con­tri­bu­eix al descrèdit polític.

I ara què s’espera de l’inde­pen­den­tisme amb una reduïda, tot i que deci­siva, presència a Madrid? Inten­tar un front comú en defensa dels interes­sos de Cata­lu­nya, que pas­sen per nego­ciar un referèndum acor­dat, per posar fi a la repressió, per tras­pas­sar Roda­lies i el finançament, per desac­ti­var la per­se­cució judi­cial –el dia en què es coneix la sentència de reti­rada de la immu­ni­tat al MHP Car­les Puig­de­mont i a Toni Comín i que Sánchez sap que neces­si­tarà Junts per ser esco­llit, la fis­ca­lia del Tri­bu­nal Suprem demana al jutge Pablo Lla­rena que dicti una ordre de recerca, cap­tura i ingrés a presó del pre­si­dent i de l’excon­se­ller–. Quan s’ado­narà el PSOE que el pro­blema no és l’inde­pen­den­tisme sinó el cop d’estat ins­ti­tu­ci­o­nal ini­ciat pel deep state des de fa temps?

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor