Opinió

Tribuna republicana

Les eleccions i la investidura

La idea d’ERC d’un preu comú és una fal·làcia, atès que ja l’ha investit de franc
frase 1 2 3 4

Un anunci de pro­pa­ganda de la Gene­ra­li­tat informa que el govern està expli­cant la renda bàsica uni­ver­sal al Mar­roc. No pas el con­cepte teòric de la renda bàsica sinó la rea­li­tat pràctica i tan­gi­ble, aquí, a Cata­lu­nya i ara, en els temps de la mul­ti­cul­tu­ra­li­tat. Els hagiògrafs del règim tin­dran un arse­nal d’argu­ments per expli­car per què pre­ci­sa­ment el Mar­roc i com aquest encert és un pas gegantí en el camí d’una soci­e­tat més oberta, inclu­siva i plu­ral.

Els crítics amb la política d’ERC, sobre­tot la migratòria, con­cen­trats a les xar­xes, han escla­tat en un foc d’indig­nació més abra­sa­dor que l’incendi del Hin­den­burg. Només els ha fal­tat tit­llar el MHP Ara­gonès de comte Don Julián, l’home que va entre­gar el regne visigòtic als àrabs.

Arran de les elec­ci­ons, amb 400.000 vots, sis escons i un munt de diners menys, el cap de llista d’ERC, Gabriel Rufián, va fer una com­pa­rei­xença tri­om­fal en què va par­lar de l’avanç de l’inde­pen­den­tisme i, en comp­tes de dimi­tir, com es fa en les podri­des democràcies bur­ge­ses, va repre­sen­tar el seu sovin­te­jat paper de miles glo­ri­o­sus o sol­dat fan­farró, el que més li escau. El resul­tat (700.000 vots inde­pen­den­tis­tes per­duts) ha estat una vali­dació de l’estratègia d’ERC i l’engresca a con­ti­nuar pel mateix camí d’èxits.

L’endemà de les elec­ci­ons, el MHP Ara­gonès va pro­po­sar un front comú a Madrid amb la bèstia negra de la dreta tres­per­cen­tista. Però, com que el front és massa boirós (no se sap qui mana) i recorda els fronts popu­lars, pro­posa com a tasca esti­uenca la revi­fada de la taula de diàleg que ja ha asso­lit la con­sistència i eficàcia de la taula rodona del rei Artús.

Tor­nar, però, als temps de Came­lot i con­fon­dre la inde­pendència amb el sant greal no ens porta enlloc, ja que els estra­tegs del govern i ERC han can­viat el com­bat sin­gu­lar de la cava­lle­ria per l’espe­rit assem­ble­ari de la democràcia de base: con­vo­quen una con­sulta als mili­tants sobre la inde­pendència. Hi ha una mica de tea­tre de l’absurd en el fet que una direcció ofi­ci­al­ment inde­pen­den­tista demani a la militància que teòrica­ment repre­senta si n’és, d’inde­pen­den­tista.

La qüestió que es debat és la del preu de la inves­ti­dura del pre­si­dent Sánchez. La idea d’ERC d’un preu comú de l’inde­pen­den­tisme és una fal·làcia, atès que ja l’ha inves­tit de franc un parell de vega­des. El que importa, doncs, no és el que diguin els repu­bli­cans, sinó el que diguin els de Junts per Cata­lu­nya. La clau de la gover­na­bi­li­tat d’Espa­nya no és l’inde­pen­den­tisme de les homi­lies d’ERC, sinó la posició dels hereus dels con­ver­gents.

Hereus que poden començar tren­cant la creença ordinària que la presència de Vox és una línia ver­me­lla. Es tracta d’inves­tir un pre­si­dent de govern d’Espa­nya i se suposa que un diri­gent inde­pen­den­tista estarà dis­po­sat a nego­ciar amb Satanàs en interès de Cata­lu­nya. També cal no obli­dar la savi­esa tra­di­ci­o­nal de la terra que, pel que fa a Cata­lu­nya, no hi ha diferència entre l’esquerra i la dreta espa­nyo­les.

Amb el pacte del Majes­tic, Cata­lu­nya va acon­se­guir més que mai i, rela­ti­va­ment par­lant, més que després. Un Majes­tic II supo­sa­ria l’amnis­tia i un referèndum d’auto­de­ter­mi­nació vin­cu­lant amb prou lli­ber­tat, garan­ties i segu­re­tat jurídica. A aquest res­pecte, Junts hau­ria d’acla­rir si el referèndum que demana és un de nou o si es tracta de revi­far el de l’1-O i apli­car-ne el resul­tat. Si el PP/Vox accep­tes­sin la pro­posta, s’hau­ria resolt el con­flicte entre Espa­nya i Cata­lu­nya. El més pro­ba­ble, però, serà una nega­tiva tan­cada de la dreta.

Les matei­xes peti­ci­ons es poden pre­sen­tar al can­di­dat Sánchez i el resul­tat, sense con­sul­tar l’ora­cle de Del­fos, serà també nega­tiu. Però Junts haurà com­plert el seu deure dins el marc cons­ti­tu­ci­o­nal espa­nyol: par­lar amb els dos can­di­dats pos­si­bles. Ales­ho­res, només li resta com­pa­rar les con­tra­pro­pos­tes i deci­dir en con­seqüència.

Sense obli­dar que els par­tits dinàstics dis­po­sen de dues opci­ons que fan la posició de Junts per­fec­ta­ment irre­lle­vant: que governi la llista més votada o un  govern de con­cen­tració naci­o­nal PP/PSOE.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor