Opinió

Tribuna oberta

Fontllonga

En moments d’incertesa com els actuals convé recuperar alguns episodis del passat per comprendre que ningú està fora de perill davant dels embats de la reacció

Font­llonga és un petit poble de la Noguera situat a 801 metres d’alti­tud, damunt del pantà de Cama­rasa, que té 13 habi­tants (Ides­cat), algu­nes dese­nes d’esti­ue­jants, resi­dents de caps de set­mana i visi­tants que s’hos­tat­gen a la casa rural de la loca­li­tat. La població ha anat a menys al llarg del segle XX per l’emi­gració cap als grans nuclis urbans indus­tri­als i els can­vis admi­nis­tra­tius, ja que anti­ga­ment incloïa els pobles de Figue­rola de Meià, Sant Oïsme, la Maçana i la case­ria de Sant Just al marge esquerre de la Noguera Palla­resa i l’Amet­lla de Mont­sec, qua­dra de Rúbies i els des­po­blats de Mon­tas­pre i Oro­ners al marge dret. La majo­ria d’aquests llocs van ser incor­po­rats a Font­llonga a mit­jan segle XIX (entre els cen­sos de 1857 i 1860). Així, el cens de 1860 li atorga 1.342 habi­tants, però a la divisió ter­ri­to­rial de Cata­lu­nya del 1937 són ja només 463, ni tan sols la cons­trucció els anys 1920 del pantà de Cama­rasa per La Cana­denca (Bar­ce­lona Trac­tion, Light and Power Com­pany Limi­ted) va cap­gi­rar la dava­llada demogràfica i el 1960 la població s’havia reduït a 287. El 1970 s’inte­gra al muni­cipi de Cama­rasa i Font­llonga. Al cen­tre del poble, hom troba l’església de Sant Miquel de Font­llonga i, a la part de dalt, les runes del cas­tell de Font­llonga, ambdós datats des del segle XI. En suma, un recés de tran­quil·litat apar­tat del bro­git de les grans ciu­tats situat al con­tra­fort occi­den­tal de la serra de Sant Mamet.

I, tan­ma­teix, aquest paratge idíl·lic i la conca de Meià van ser fa vui­tanta-cinc anys un dels esce­na­ris de la dar­rera esco­mesa fran­quista per ocu­par Cata­lu­nya. L’ofen­siva rebel de la pri­ma­vera del 1938 havia estat esfereïdora i humi­li­ant. Els fac­ci­o­sos dis­po­sa­ven de més avi­ons, més i millors armes, gràcies a Hit­ler i Mus­so­lini, i més sol­dats pro­fes­si­o­nals i van fer recu­lar l’exèrcit repu­blicà fins al marge esquerre del Segre i la Noguera Palla­resa con­so­li­dant diver­sos caps de pont a la riba ori­en­tal dels rius, entre els quals el de la Baro­nia de Sant Oïsme, quin extrem meri­di­o­nal era a tocar (uns 1.500 metres) de Font­llonga. El 3 d’abril del 1938 les tro­pes de Yagüe con­que­rien Lleida, que va ser objecte de saqueigs i una repressió bru­tal els dies poste­ri­ors igual que la resta dels pobles con­que­rits pels fei­xis­tes. El 5 d’abril, aquests dero­ga­ven l’Esta­tut de Cata­lu­nya i pro­hi­bien l’ús del català. La poste­rior der­rota repu­bli­cana en la bata­lla de l’Ebre (25 de juliol-16 de novem­bre) va fer ine­vi­ta­ble l’ocu­pació de Cata­lu­nya.

Entre la pri­ma­vera i el desem­bre del 1938, a pesar dels diver­sos intents repu­bli­cans el cap de pont de la Baro­nia no havia cedit i con­ti­nu­ava en mans dels fran­quis­tes, que havien ins­tal·lat peces d’arti­lle­ria a l’altra banda del riu per pro­te­gir-lo, dis­po­sa­ven de nius de metra­lla­do­res, estava envol­tat per tres xar­xes de fil­ferro de pues i comp­tava amb pro­tecció de l’avi­ació. Tot i el mal temps –feia dies que plo­via– i la petició papal de res­pec­tar una treva per Nadal, la nit del 22 de desem­bre comença un intens bom­bar­deig d’arti­lle­ria sobre les posi­ci­ons repu­bli­ca­nes. L’endemà, l’exèrcit fran­quista trenca la línia de front en direcció a Font­llonga i Figue­rola de Meià, que són ocu­pa­des. En dies suc­ces­sius tenen lloc com­bats afer­ris­sats i el dia de Nadal, les línies repu­bli­ca­nes havien recu­lat una vin­tena de quilòmetres a la Conca de Meià, que resis­tia millor que altres fronts. Això no obs­tant, no es va poder atu­rar l’ofen­siva i els fran­quis­tes ate­nyien els pas­sos fron­te­rers amb França el 10 de febrer del 1939, encara que alguns sol­dats repu­bli­cans no tra­ves­sa­ren la línia fins al 13 de febrer pel coll d’Ares. En parau­les d’Antoni Rovira i Vir­gili, per a Cata­lu­nya era la des­feta abso­luta, perquè “el cop no és sola­ment mili­tar, polític i admi­nis­tra­tiu. No va con­tra la clo­fo­lla de l’orga­nit­zació legal, sinó con­tra l’espe­rit, la idea, la cul­tura, la força i la vida de Cata­lu­nya. Es vol des­truir, no sols l’edi­fici polític, ans encara, l’ànima naci­o­nal. El cop va con­tra la Cata­lu­nya-nació, con­tra la civi­lit­zació cata­lana”.

En moments d’incer­tesa com els actu­als convé, man­lle­vant el títol del lli­bre de Ronald Fra­ser, Recorda-ho tu i recorda-ho als altres, recu­pe­rar alguns epi­so­dis del pas­sat per com­pren­dre que ningú està fora de perill davant dels embats de la reacció i per enten­dre per què la dreta i el neo­fei­xisme d’avui es neguen a con­dem­nar i reconèixer la dic­ta­dura fran­quista i res­ca­ba­lar les vícti­mes. El pri­mer que han fet a les Bale­ars i al País Valencià és anar con­tra el català, perquè forma part del seu ADN ultra­con­ser­va­dor negar les llengües mino­ritàries –inclòs l’astur­lleonès!–, abo­lir la legis­lació sobre la memòria històrica –per ama­gar que són els hereus ideològics dels assas­sins d’ahir–, i sobre la violència mas­clista, els drets LGTBI i tota mena de drets civils.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor