Opinió

Amb perspectiva

L’EXEMPLE DE PAU CASALS

Pocs catalans universals poden reunir tantes coses en la seva biografia com Pau Casals

Enguany es com­me­mora el 50è ani­ver­sari de la mort del gran músic català Pau Casals, que va ser reco­ne­gut com el millor vio­lon­cel·lista del món i que avui con­ti­nua ins­pi­rant les noves gene­ra­ci­ons d’intèrprets. Però el record del mes­tre Casals, que és un record que es manté viu inter­na­ci­o­nal­ment, va més enllà de la seva indis­cu­tida excel·lència musi­cal; el recor­da­rem, també, pel seu com­promís insu­bor­na­ble amb Cata­lu­nya, amb la democràcia i amb la pau. Pocs cata­lans uni­ver­sals poden reu­nir tan­tes coses en la seva bio­gra­fia com Pau Casals, i tanta coherència fins al final de la seva vida. Per això el record amb motiu del 50è ani­ver­sari és una expressió de l’home­natge per­ma­nent que el país deu a aquest geni nas­cut al Ven­drell, que va viure i morir a l’exili i que sem­pre, fins al dar­rer moment, va fer ser­vir la seva influència i el seu ascen­dent per remar­car la seva cata­la­ni­tat insu­bor­na­ble.

Pot­ser per aquesta raó, la figura de Casals molesta i inco­moda els qui vol­drien que la història del cata­la­nisme fos la crònica d’una mera diferència política, com si l’ele­ment naci­o­nal en fos pres­cin­di­ble. Ben al con­trari, Pau Casals no va tenir cap com­plex a pro­cla­mar davant de l’Assem­blea Gene­ral de les Naci­ons Uni­des que ell era català. Hi ha un detall en la bio­gra­fia del mes­tre Casals que molts cata­lans nas­cuts sota l’època de Franco poden enten­dre. Després de l’adve­ni­ment de la Segona República i l’apro­vació de l’Esta­tut de Cata­lu­nya, en el qual es reco­nei­xia l’ofi­ci­a­li­tat de la llen­gua cata­lana, Pau Casals va poder nor­ma­lit­zar el seu nom de pila i dei­xar de dir-se “Pablo” ofi­ci­al­ment. Aquell fet no era menor, i va cri­dar l’atenció de la premsa estran­gera de l’època. Així, el diari belga Le Soir reco­llia en una nota publi­cada a la por­tada d’aquell dia la decisió del canvi de nom, amb una certa sor­presa. “Pau Casals: així es dirà a par­tir d’ara el cèlebre vio­lon­cel·lista Pablo Casals. Aquest canvi de nom, força rar en un artista que ha arri­bat al pic de la seva glòria, és degut sim­ple­ment al fet que Casals és català i no vol con­ti­nuar por­tant un nom espa­nyol. I Pablo en català es diu Pau…”

Altres grans músics cata­lans han man­tin­gut el mateix cri­teri i s’han uni­ver­sa­lit­zat amb el seu nom català. L’ino­bli­da­ble Xavier Cugat, nas­cut a Girona i que va emi­grar de ben jove a fer les Amèriques, mai no va voler espa­nyo­lit­zar el seu nom, per bé que musi­cal­ment va moure’s de manera bri­llant en la música lla­tina. I què dir del gran Jordi Savall, reco­ne­gut mun­di­al­ment pel seu talent musi­cal però també pels seus valors i estima a Cata­lu­nya.

Per això en el 50è ani­ver­sari del mes­tre Casals cal recor­dar l’exem­ple ins­pi­ra­dor d’un home que va posar el talent musi­cal i la seva figura pública també al ser­vei de Cata­lu­nya.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.