Opinió

Escala de grisos

LA PARADOXA DEL MIGRANT SA

La població migrada suposa una càrrega sanitària inferior a la que es podria pensar

Els migrants que arri­ben als països rics tenen menys pro­ba­bi­li­tats de patir càncer que la població autòctona, espe­ci­al­ment en el cas dels homes. És el que es coneix com a “para­doxa del migrant sa”, ja que a pri­mera vista pot sem­blar incon­gru­ent que un col·lec­tiu que –en ter­mes gene­rals– viu en pit­jors con­di­ci­ons i fa pit­jors fei­nes, tin­gui una millor salut a llarg ter­mini. Ja fa temps que la lite­ra­tura científica parla d’aquest feno­men obser­vat en molts països occi­den­tals. Recent­ment s’ha publi­cat a l’Euro­pean Jour­nal of Public Health un estudi fet des de la Uni­ver­si­tat de Màlaga, però amb dades de tot l’Estat espa­nyol, en què es torna a fer palesa aquesta rea­li­tat. Cre­uant i ana­lit­zant dades que van del 2012 al 2015 de més de 2 mili­ons de per­so­nes –un 93,6% població autòctona i un 6,4% població migrant– s’ha vist que, efec­ti­va­ment, les taxes són dife­rents. Pel que fa als homes, les morts pre­ma­tu­res són de 130 per cada 100.000 habi­tants en el cas dels autòctons, men­tre que la dels migrants només pugen a 78. La prin­ci­pal causa (48% i 40% dels casos, res­pec­ti­va­ment) és el càncer. Pel que fa a les dones, la diferència no és tan exa­ge­rada, però també n’hi ha.

Per ori­gen, la mor­ta­li­tat va ser menor entre la població lla­ti­no­a­me­ri­cana (homes amb un 81% menys de risc, dones amb un 54%). Els home pro­ce­dents d’Europa de l’Est van pre­sen­tar un risc un 56% menor, els pro­ce­dents d’Europa i d’altres països desen­vo­lu­pats un risc un 73% menor i els del Magrib, un 74% menor. Tot i això, els migrants asiàtics i sub­sa­ha­ri­ans no van mos­trar diferències sig­ni­fi­ca­ti­ves. En el cas de les dones, només les migrants pro­ce­dents de l’Amèrica Lla­tina i el Carib tenien menys pro­ba­bi­li­tats de morir de càncer que les nati­ves.

Les cau­ses d’aquest feno­men no que­den clares, i segons els inves­ti­ga­dors en salut pública es poden atri­buir a diver­sos fac­tors. D’una banda, la migració podria ser el resul­tat d’una selecció posi­tiva: les per­so­nes amb més bona salut són les que més mar­xen dels seus països. D’altra banda, sem­bla que la població migrant manté uns hàbits de vida més salu­da­bles que la dels països rics, encara que hi vis­quin. Final­ment, també hi podria influir –tot i que no queda tan clar– la pos­si­bi­li­tat que les per­so­nes que estan malal­tes tor­nin al seu país. En qual­se­vol cas, estu­dis com aquest demos­tren que la població migrada suposa una càrrega sanitària infe­rior a la que es podria pen­sar. En una soci­e­tat com la nos­tra, en què la majo­ria de les deci­si­ons es pre­nen a par­tir del cost i el ren­di­ment, pot ser­vir d’argu­ment per defen­sar la immi­gració. És trist que hagi de ser així, però les mani­pu­la­ci­ons i les fal­se­dats que s’escam­pen des de par­tits d’extrema dreta pot­ser s’hau­ran de començar a reba­tre amb dades a la mà. Per molt que alguns els demo­nit­zin, és evi­dent que els migrants són i seran neces­sa­ris per a la crisi demogràfica que viurà una Europa extre­ma­da­ment enve­llida en les pròximes dècades. Pot­ser no els ser­veix l’argu­ment de l’enri­qui­ment cul­tu­ral i no cre­uen que val­gui la pensa apos­tar per l’apro­pa­ment i la com­prensió mútua, però si més no hau­rien d’enten­dre que econòmica­ment la immi­gració és ren­di­ble.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor