Opinió

A fons

Els primers màrtirs

Als Països catalans, l’arribada de les idees luteranes té lloc en un àmbit reduït, atès, entre altres raons, un elevadíssim analfabetisme
Fa 500 anys que el cristianisme sortit de la Reforma va enviar a la foguera tres monjos i un escriptor

El 2017, la com­me­mo­ració dels 500 anys de l’inici de la Reforma pro­tes­tant pel monjo agustí ale­many Martí Luter a Wit­ten­berg, el 31 d’octu­bre del 1517, va tenir un ressò extra­or­di­nari a tot el món occi­den­tal, amb tota mena d’actes, con­ferències, sim­po­sis, col·loquis, publi­ca­ci­ons, monogràfics a la premsa, pro­gra­mes espe­ci­als a la tele­visió i la ràdio, edició de segells postals, etc. Enguany, però, ha pas­sat des­a­per­ce­but que fa també cinc segles que el cris­ti­a­nisme sor­git de la Reforma va conèixer els pri­mers màrtirs a causa de la seva fe. Em refe­reixo a les morts a la foguera que van pro­duir-se entre el juliol i el desem­bre del 1523 a Flan­des, França i els Països Cata­lans.

Efec­ti­va­ment, l’1 de juliol del 1523, Jan van Essc­hen i Hen­drik Vos van ser cre­mats vius a Brus­sel·les, acu­sats de ser lute­rans pel con­cili de Bra­bant. Com el mateix Luter, Essc­hen i Vos eren també mon­jos de l’Orde de Sant Agustí i per­ta­nyien al mones­tir de la ciu­tat portuària d’Anvers, lla­vors a la Flan­des sota dependència de la corona espa­nyola. L’any ante­rior a la seva exe­cució i tor­tura, tots els mem­bres de la comu­ni­tat monàstica fla­menca van adhe­rir-se públi­ca­ment a les tesis de la Reforma, motiu pel qual el bisbe de Cam­brai n’ordenà la detenció i l’empre­so­na­ment a Vil­vo­orde, la mateixa ciu­tat on la Inqui­sició espa­nyola cre­marà viu el pro­tes­tant anglès William Tyn­dale, el 6 d’octu­bre del 1536, acu­sat de ser l’autor de la pri­mera tra­ducció de la Bíblia a l’anglès.

Aquells mon­jos fla­mencs van assu­mir la supre­ma­cia de les escrip­tu­res per sobre del papa i la tra­dició de l’Església, denun­ci­a­ren el poder polític i econòmic ter­re­nal dels bis­bes, al qual dedi­ca­ven mol­tes més ener­gies que a la seva tasca espi­ri­tual, i con­dem­na­ren la venda d’indulgències com a pràctica estric­ta­ment mer­can­til al marge de la fe cris­ti­ana. Després de com­parèixer davant l’inqui­si­dor, el domi­nic Jacob van Hoogs­tra­ten, tots van retrac­tar-se’n, cons­ta­tat el perill de ser cre­mats vius a la foguera cas de negar-s’hi, lle­vat d’Essc­hen, Vos i Lam­per­tus Thorn que es nega­ren a fer-ho. Aquest dar­rer demanà uns dies per refle­xi­o­nar amb l’estudi de la Bíblia i això el salvà de la mort imme­di­ata si bé acabà un temps reclòs a la presó, cinc anys després. Els mon­jos retrac­tats, mal­grat que van ser posats en lli­ber­tat, no van poder tor­nar al seu mones­tir, ja que aquest es con­si­derà un edi­fici pro­fa­nat i cor­rom­put per les noves idees cris­ti­a­nes, motiu pel qual acabà sent ender­ro­cat. Essc­hen i Vos van ser inter­ro­gats nova­ment pel tri­bu­nal de la Inqui­sició, amb l’assistència de teòlegs acre­di­tats de la Uni­ver­si­tat de Lovaina, però nova­ment van refer­mar-se en les seves con­vic­ci­ons i no se’n retrac­ta­ren. Lliu­rats al tri­bu­nal secu­lar, aquest els con­demnà a mort, però, excep­ci­o­nal­ment, per tal de no fer pro­pa­ganda de les tesis lute­ra­nes amb una lec­tura pública de les acu­sa­ci­ons, foren duts a la foguera sense haver-se’n lle­git amb veu alta els motius de l’acu­sació i del mar­tiri.

Els dos pri­mers màrtirs de la Reforma, enmig de la sofrença per les fla­mes que ana­ren con­su­mint el seu cos cri­da­ren: “Mori­rem com a cris­ti­ans i per la veri­tat de l’Evan­geli” i es veie­ren encara amb cor de reci­tar el Credo i ento­nar el Te Deum. Sem­bla que Thorn acabà refer­mant-se en la seva fe refor­mada i el mateix va fer algun altre mem­bre de l’antiga comu­ni­tat d’Anvers, com Jaco­bus Prost. En una carta a Thorn, Luter con­fes­sava que ells havien estat “un gran con­sol per a mi, un gust dolç per a tota la cris­ti­an­dat, i un adorn gloriós per a l’evan­geli de Crist”. L’impacte d’aque­lles morts hor­ri­bles impactà nota­ble­ment Luter, el qual, en assa­ben­tar-se’n, va fer el seu pri­mer himne de la gai­rebé qua­ran­tena de com­po­si­ci­ons per a ser can­ta­des que van sor­gir de la seva ploma: Ein neues Lied wir heben an (‘Estre­nem un nou cant’), escrita aquell mateix estiu i publi­cada l’any següent a l’Enc­hi­ri­dion d’Erfurt, un dels pri­mers him­na­ris pro­tes­tants.

Al cap d’un mes després de la mort dels dos mon­jos agus­tins, era un altre cristià adhe­rit a la Reforma, per­ta­nyent també a aquest orde religiós, qui era cre­mat viu a París, el 8 d’agost, al mer­cat dels porcs, recinte on la pudor ambi­en­tal feia irres­pi­ra­ble l’entorn. Es trac­tava de Jean Vallière, nas­cut cap al 1480 a Acque­vi­lle, a Nor­man­dia, con­si­de­rat el pri­mer màrtir pro­tes­tant francès. Per­ta­nyent a l’aba­dia de Livry, a la zona del Cal­va­dos, on l’abat Jean de Mea­bur­nus s’escri­via amb Erasme, Vallière conei­xia el teòleg Jac­ques Lefèvre d’Étaples, ànima del cone­gut com a Cena­cle de Meaux, que pro­mo­via la pre­di­cació de les escrip­tu­res a les esglésies. Lefèvre va fer la versió fran­cesa del Nou Tes­ta­ment a par­tir de la Vul­gata en llatí, apa­re­guda el 1524, ini­ci­a­tiva que con­tribuí a la difusió de les idees lute­ra­nes, i que com­pletà el 1530 amb la Bíblia sen­cera. Cre­mat el seu Nou Tes­ta­ment, hagué de refu­giar-se a Estras­burg, el 1525, dos anys després de la mort de Vallière.

Aquest va ser con­dem­nat per heret­gia i blasfèmia, conduït dalt d’un carro de les escom­bra­ries fins al lloc del mar­tiri a petició dels jut­ges i forçat a assis­tir a una missa d’expi­ació, seguida des de fora del tem­ple per no pro­fa­nar-ne l’indret amb la seva presència. Un cop els bot­xins li van haver arra­bas­sat la llen­gua, va ser cre­mat viu ves­tit amb l’hàbit de monjo, no gaire lluny de l’actual avin­guda de l’Òpera, en un espai pro­pi­e­tat del bisbe de París, lloc habi­tual d’exe­cució de les con­dem­nes dels tri­bu­nals, freqüentat per bot­xins i on les imat­ges dels pen­jats a la forca for­ma­ven part del pai­satge. El bisbe dei­xava en mans d’agents reials l’exe­cució de les sentències, i els acu­sats d’heret­gia i brui­xe­ria eren cre­mats vius a la foguera, els lla­dres eren pen­jats i als fal­si­fi­ca­dors se’ls bullia en una cal­dera d’aigua roent, però no als assas­sins o segres­ta­dors, que eren morts en un altre indret. El mateix dia de la mort de Vallière, el par­la­ment pari­senc va calar foc a una gran quan­ti­tat de lli­bres de Luter, just davant la cate­dral de Notre-Dame, amb l’amenaça que ningú no gosés de con­ser­var-ne cap a casa, tot adver­tint qui en tingués de l’obli­gació de llançar-los direc­ta­ment al foc.

Si bé les morts a Brus­sel·les i París són ben cone­gu­des pels his­to­ri­a­dors, no ho és tant que el mateix any, el 4 de desem­bre, el Tri­bu­nal de la Inqui­sició a Mallorca hagués con­dem­nat a mort a la foguera el pin­tor Gon­di­salvi, resi­dent a Palma i ori­gi­nari de la població cas­te­llana de Mon­te­a­le­gre del Cas­ti­llo, amb l’acu­sació de ser “heretge luterà nega­tiu”. Sense que aquest fet impli­qui que ja hi havia aquí una certa presència orga­nit­zada de segui­dors de la Reforma lute­rana, sí que és cert que en alguns sec­tors de la soci­e­tat ja hi havien arri­bat les noves idees. Aquí, el 1519, entre els rebels locals de les Ger­ma­nies, alçament popu­lar que esclatà al País Valencià i a Mallorca, amb alguns alda­rulls a Cata­lu­nya, ja s’hi detecta la cir­cu­lació d’obres de Luter, els lli­bres del qual, el 1521, són con­fis­cats per la Inqui­sició a les lli­bre­ries de València, lla­vors la ciu­tat més impor­tant del país, pel seu pes demogràfic, econòmic i cul­tu­ral. Aquest mateix any, el mallorquí Jaume d’Olesa i San­glada tra­met al papa Lleó X Con­tra erro­res Mar­tini Lut­heri, obra en llatí avui per­duda, la pri­mera contrària al pen­sa­ment luterà escrita als Països Cata­lans i a tot el sud dels Piri­neus, llo­ada pel papa com la més argu­men­tada de les escri­tes fins a aquell moment con­tra les tesis lute­ra­nes. El caràcter lito­ral de bona part dels Països Cata­lans, amb nom­bro­sos ports de mar o embar­ca­dors més modes­tos, faci­li­tava un trànsit habi­tual de per­so­nes, mer­ca­de­ries i idees, en alguns casos pro­ce­dents de països on ja havia tri­om­fat la Reforma o s’hi anava este­nent amb èxit. Els visi­tants foras­ters com ara mari­ners i mer­ca­ders, sobre­tot a les ciu­tats portuàries, jun­ta­ment amb els resi­dents estran­gers, molts d’ells arte­sans, van anar esde­ve­nint sos­pi­to­sos d’heret­gia i eren objecte d’expres­si­ons xenòfobes per motius reli­gi­o­sos. Atesa la con­si­de­ració dels ports com a indrets poten­ci­al­ment adi­ents per a la pene­tració de la Reforma, els pri­mers que puja­ven a ins­pec­ci­o­nar els vai­xells vin­guts de fora eren els agents de la Inqui­sició, els quals escor­co­lla­ven les mer­ca­de­ries i l’equi­patge per­so­nal, on sovint, entre la roba, s’ama­ga­ven Bíblies i lite­ra­tura pro­tes­tant.

En rea­li­tat, si bé la pri­mera víctima lute­rana als Països Cata­lans es pro­du­eix el mateix any que té lloc la mort dels dos mon­jos a Brus­sel·les, aquesta cir­cumstància no ha de ser inter­pre­tada com una demos­tració d’un arre­la­ment social sòlid de la dis­sidència reli­gi­osa, en cap cas com­pa­ra­ble a Flan­des o França. L’arri­bada aquí de les idees de la Reforma lute­rana, en sec­tors soci­als d’un àmbit molt reduït, atès entre altres fac­tors els índexs ele­vadíssims d’anal­fa­be­tisme exis­tents lla­vors i que el lli­bre en cons­tituïa l’eina bàsica de pro­se­li­tisme, res no per­met d’inter­pre­tar que el conei­xe­ment d’aques­tes idees noves en com­portés també una adhesió automàtica. Tan­ma­teix, l’existència d’un màrtir pro­tes­tant en un data tan pri­me­renca, sense arri­bar a ser l’expo­nent d’un interès social per la reno­vació doc­tri­nal del cris­ti­a­nisme, més enllà de la curi­o­si­tat intel·lec­tual en cer­cles con­crets, tam­poc no cal menys­te­nir-lo, tot dis­mi­nuint-ne la trans­cendència i rebai­xant aquest fet fins a la cate­go­ria de sim­ple casu­a­li­tat.

En relació amb el caràcter tardà o no de la recepció aquí del lute­ra­nisme, pot ser interes­sant de fixar-nos en què ocorre en altres països de la península Ibèrica, a la mateixa època. A Lis­boa, cap al 1530-1531, es pro­du­eix l’empre­so­na­ment de ciu­ta­dans ale­manys acu­sats de lute­ra­nisme, el 4 d’agost del 1548 hi ha un sentència con­tra l’exdo­mi­nic Fer­nando Oli­veira, acu­sat de ser luterà i l’11 de desem­bre del 1552, per pri­mer cop, es crema viu a Por­tu­gal un pro­tes­tant a causa de les seves cre­en­ces reli­gi­o­ses. Es tracta de l’anglès William Gar­di­ner, acu­sat de desa­ca­ta­ment a l’euca­ris­tia a la cape­lla reial. En ter­res del regne de Cas­te­lla, la per­se­cució con­tra els lute­rans es va pro­duir, prin­ci­pal­ment, entre el 1558 i el 1562, a par­tir dels nuclis filo­pro­tes­tants de Valla­do­lid i Sevi­lla, a con­seqüència de la qual vora un cen­te­nar de per­so­nes foren con­dem­na­des a mort pels tri­bu­nals de la Inqui­sició, amb actes de fe amb assistència mul­ti­tu­dinària de públic i presència de mem­bres de la família reial, amb tota la tea­tra­li­tat pròpia d’un espec­ta­cle capaç d’impres­si­o­nar viva­ment els assis­tents i, doncs, de tenir un efecte dis­su­a­siu sobre aquests. Cal recor­dar que la Inqui­sició sem­pre va tenir mala rebuda als Països Cata­lans, ja que es con­si­de­rava un orga­nisme del Regne de Cas­te­lla que feia una ingerència ins­ti­tu­ci­o­nal directa en la dinàmica del país. És per això que els inqui­si­dors pro­cu­ra­ven no venir-hi des­ti­nats, en no ser-hi ben trac­tats, ja que con­si­de­ra­ven que “el que sirve entre cata­la­nes sirve a Dios más que entre otras naci­o­nes”...

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.