Opinió

Tribuna oberta

‘Una llengua, molts accents’

Els accents són diferents, però el fons és el mateix: amnistia i dret a decidir

El títol que encapçala aquest arti­cle és l’eslògan que ha esco­llit el govern per a la Diada d’enguany, en uns moments en què la llen­gua està sent ata­cada des del ves­sant polític, amb els governs del PP i Vox a les Bale­ars i al País Valencià; des d’un cos­mo­po­li­tisme mal entès que ha con­ver­tit el català en resi­dual a la capi­tal del país, on aviat no el par­larà ningú i serà peça de museu etno­lingüística, i des d’uns mit­jans de comu­ni­cació i una ciu­ta­da­nia poc sen­si­bles a la greu situ­ació de mino­rit­zació de la llen­gua, com denun­ci­ava Maria Carme Junyent, des­a­pa­re­guda malau­ra­da­ment el 3 de setem­bre pas­sat. En parau­les d’un amic, som els últims mohi­cans del català i, a més, ens hem fet grans. És cert que es podria haver triat un eslògan més radi­cal, que no vol dir més efec­tiu. És el que pretén l’ANC amb Via fora, el crit d’alarma medi­e­val que cri­dava la població a defen­sar les seves lli­ber­tats davant d’una amenaça externa, per mar­car distàncies amb la con­si­de­rada acti­tud clau­di­cant del govern davant Madrid. La desunió i les pica­ba­ra­lles entre els par­tits i les ins­ti­tu­ci­ons civils de l’inde­pen­den­tisme són una cons­tant. La mani­fes­tació de l’ANC estarà for­mada per qua­tre colum­nes, que sor­ti­ran de punts dife­rents de Bar­ce­lona, amb sig­ni­fi­ca­ci­ons diver­ses (lli­ber­tat, llen­gua, país i sobi­ra­nia), per con­fluir a la plaça Espa­nya. Tot un repte perquè es com­pa­rarà amb les dia­des del 2014 (1,8 mili­ons de per­so­nes) i del 2015 (1,4).

El moment és excep­ci­o­nal i cal afron­tar de manera con­tun­dent la situ­ació que pateix la llen­gua i el retrocés elec­to­ral dels par­tits d’obediència cata­lana en el dar­rer cicle elec­to­ral: euro­pees 2019 (abs­tenció 35,8% i par­tits d’obediència cata­lana, 49,5% dels vots), Par­la­ment de Cata­lu­nya 2021 (18,1% i 50,1%), muni­ci­pals 2023 (44,4% i 39,6%) i Congrés dels Dipu­tats (34,6% i 28,0%). Aquest retrocés és fruit d’un cert des­encís després d’anys sense albi­rar-se rèdits del procés, que avui sem­bla allu­nyat de la rea­li­tat d’una majo­ria de ciu­ta­dans. Se’n pot fer la lec­tura que es vul­gui, però les dades són tos­su­des, i en les dar­re­res elec­ci­ons –fins i tot des­comp­tant el fac­tor ple­bis­ci­tari que supo­sava la por a una victòria del PP i Vox–, el vot inde­pen­den­tista va caure per pri­mera vegada en anys per sota de la ter­cera part del total. Això exi­geix una reflexió i no emmi­ra­llar-se en el mira­cle d’una aritmètica par­la­mentària que dona a Junts i ERC una ocasió única per inci­dir en la política espa­nyola a favor de l’asso­li­ment de les dues rei­vin­di­ca­ci­ons essen­ci­als que fa temps que estan damunt la taula: amnis­tia i dret a deci­dir.

Després del dis­curs de Car­les Puig­de­mont del dia dia 5, l’eslògan de la Diada ser­veix també per defi­nir la posició de l’inde­pen­den­tisme davant la inves­ti­dura de Pedro Sánchez i per fer-la fac­ti­ble si tot­hom entén que ara és el moment de fer política (també per als soci­a­lis­tes). Sense renun­ciar explícita­ment a la uni­la­te­ra­li­tat, Puig­de­mont fixava les con­di­ci­ons per poder ende­gar una nego­ci­ació que pugui cul­mi­nar en un gran pacte històric que per­meti als ciu­ta­dans de Cata­lu­nya exer­cir el dret a deci­dir i resol­dre així el con­tenciós polític entre Cata­lu­nya i Espa­nya. En síntesi, reco­nei­xe­ment de la lega­li­tat democràtica de l’inde­pen­den­tisme i fi de la repressió judi­cial i poli­cial deri­vada de l’1-O, perquè votar no pot ser mai un delicte, i fixar un meca­nisme de medi­ació i veri­fi­cació, per aca­bar recor­dant que “només un referèndum acor­dat amb l’Estat espa­nyol podria subs­ti­tuir el man­dat polític de l’1 d’Octu­bre”.

Per a la llei d’amnis­tia, no sem­bla que hi hagi impe­di­ments cons­ti­tu­ci­o­nals. Tam­poc per fer un referèndum amb una pre­gunta prèvia­ment nego­ci­ada, ja que, com a mínim, tal com deia l’informe del Con­sell Asses­sor per a la Tran­sició Naci­o­nal del 25 de juliol del 2013, hi ha tres vies que ho per­me­trien: un referèndum regu­lat i con­vo­cat per l’Estat segons l’arti­cle 92 de la Cons­ti­tució (CE); la dele­gació o trans­ferència de com­petències per con­vo­car un referèndum (arti­cle 150.2), i la reforma de la CE (invi­a­ble segons els resul­tats del 23-J). O, encara, tal com es va fer en els Acords de Stor­mont angloir­lan­de­sos del 1988 o en la llei de clare­dat cana­denca del 2000, nego­ciar les con­di­ci­ons que s’hau­rien de donar per poder dur a terme un referèndum. És clar que el Canadà i el Regne Unit par­tei­xen d’una tra­dició jurídica i democràtica que no té res a veure amb l’espa­nyola. En dar­rera instància, el pro­blema no és cons­ti­tu­ci­o­nal, sinó de decisió política.

En defi­ni­tiva, una música que també sona fa temps a ERC (i segons com, a la CUP). Una taula de diàleg modi­fi­cada i con­di­ci­o­nada és la pro­posta del pre­si­dent a l’exili. Els accents són dife­rents, però el fons és el mateix: amnis­tia i dret a deci­dir, i fora bo que tots els par­tits actu­es­sin en con­seqüència. I engres­car també, de pas­sada, les noves gene­ra­ci­ons i els nou­vin­guts en la cons­trucció d’un pro­jecte que garan­teixi un futur millor per a tot­hom. Bona Diada.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor