Opinió

A fons

El nou curs econòmic

El creixement econòmic, les exportacions i el turisme tenen un comportament adequat
La inflació repunta pel preu dels carburants, mentre que a Madrid continua la incertesa política derivada de la investidura

El setem­bre és un bon mes per ana­lit­zar com es pre­senta el nou curs econòmic. Hi ha alguns indi­ca­dors que pin­ten prou bé, d’altres que no tant i, és clar, alguns índexs que encara posen els pèls de punta. Aquest és el cas de la inflació, que si bé no està a dalt de tot, tam­poc es com­porta ade­qua­da­ment i fa la guitza al sec­tor indus­trial, sobre­tot al món de la petita i mit­jana empresa, que tant abunda a Cata­lu­nya. I també des­taca la ines­ta­bi­li­tat política a l’Estat, amb la incògnita de si hi haurà nova con­vo­catòria elec­to­ral si no pros­pera la inves­ti­dura en les pro­pe­res set­ma­nes, fet que faria de ben segur que no hi hagués govern, pel cap baix, fins a mit­jans del pri­mer tri­mes­tre del 2024.

Cata­lu­nya, això sí, manté el ritme de crei­xe­ment econòmic i s’allu­nya de les xifres nega­ti­ves de la major part dels països euro­peus. Pre­ci­sa­ment, la Cam­bra de Comerç de Bar­ce­lona eleva les pre­vi­si­ons de crei­xe­ment de l’eco­no­mia cata­lana fins al 2,2% el 2023. De fet, són qua­tre dècimes més que l’ante­rior pre­visió que aquest orga­nisme va pre­sen­tar al mes de maig.

Seguint aquesta línia posi­tiva, les expor­ta­ci­ons també seguei­xen el bon camí de l’any pas­sat, al tan­ca­ment del qual van tenir un crei­xe­ment del 17,9% res­pecte al 2021 i es van situar en els 94.927 mili­ons d’euros de ven­des a l’exte­rior. Seguint aquesta tònica del dar­rer exer­cici, el pri­mer semes­tre d’enguany han cres­cut un 14,5%. A tall indi­ca­tiu, cal recor­dar que el març pas­sat se’n va batre el rècord en superar els 10.000 mili­ons en un sol mes. Cal dir, a més, que les expor­ta­ci­ons són un dels motors de la nos­tra eco­no­mia.

Un altre sec­tor posi­tiu per fer rodar l’acti­vi­tat econòmica és el turisme. I el cert és que s’ha aca­bat l’estiu amb gai­rebé els matei­xos turis­tes que van venir l’any 2019, que és l’any que té el rècord d’arri­bada de visi­tants estran­gers. A més, la part més favo­ra­ble és que ha aug­men­tat la des­pesa per turista res­pecte als anys ante­ri­ors. Com a curi­o­si­tat, Bar­ce­lona va tenir al juliol 8,12 mili­ons de per­noc­ta­ci­ons, i es va con­ver­tir així en la pri­mera ciu­tat de l’Estat amb aquests regis­tres. El mateix mes del 2019, la capi­tal cata­lana va rebre 8,16 mili­ons de per­noc­ta­ci­ons.

A l’altra cara de la moneda hi ha el com­por­ta­ment de la inflació. De fet, l’enca­ri­ment dels car­bu­rants els dar­rers mesos ha fet repun­tar l’IPC de l’agost fins al 2,5%. La inflació sub­ja­cent, que no té en compte els preus més volàtils, baixa fins al 6%, dues dècimes menys que al juliol. El pro­blema de la inflació suposa un mal­de­cap afe­git per al sec­tor indus­trial que, a Cata­lu­nya, està molt repre­sen­tat per les pimes. Sort encara que el preu de l’elec­tri­ci­tat i el del gas natu­ral tenen com­por­ta­ments més mode­rats.

La dada de l’ocu­pació és un altre aspecte ambigu, en funció de com es miri. El cert és que la taxa d’atur de Cata­lu­nya ha cai­gut fins al 8,44%, la més baixa dels dar­rers quinze anys. Segons l’enquesta de població activa, l’ocu­pació regis­tra un rècord històric, amb 3,65 mili­ons de tre­ba­lla­dors en el segon tri­mes­tre. Tot i així, cal tenir pre­sent que entre els mesos de juliol i agost s’han regis­trat uns 9.000 atu­rats més. També s’ha detec­tat un lleu alen­ti­ment en l’acti­vi­tat ocu­pa­ci­o­nal entre els mesos d’abril, maig i juny. Caldrà veure la tendència dels dar­rers mesos de l’any.

Un altre ele­ment de deses­ta­bi­lit­zació es podria dur a terme en funció de la inves­ti­dura del pro­per pre­si­dent del govern espa­nyol. Si cap dels dos can­di­dats amb pos­si­bi­li­tats de gover­nar té els suports neces­sa­ris, podríem assis­tir a una nova con­vo­catòria d’elec­ci­ons i, en funció dels resul­tats, encara es podria estar molts mesos sense un exe­cu­tiu efec­tiu. Aquests mesos podrien afec­tar deci­si­ons de política econòmica, com la dis­tri­bució, ja amb retard, dels fons euro­peus Next Gene­ra­tion.

I men­tres­tant, es pot afir­mar que no hi ha cap avenç subs­tan­cial ni en la millora de l’exe­cució pres­su­postària, ni tam­poc en la reducció de l’enorme dèficit fis­cal, aquests, si fa o no fa, 20.000 mili­ons d’euros que Cata­lu­nya deixa de per­ce­bre cada any.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor