Opinió

A fons

L’oblit del reequilibri territorial

L’àrea d’influència de Barcelona és una gran potència econòmica, però cal recordar que hi ha vida més enllà de la Diagonal
La competència és necessària, però cal més coordinació entre els diversos pols econòmics de Catalunya

Tot­hom sap que la major part de l’acti­vi­tat econòmica de Cata­lu­nya es du a terme a Bar­ce­lona i al seu entorn, molt espe­ci­al­ment al Baix Llo­bre­gat i al Vallès. Tot i així, aquest lide­ratge tam­poc no ha de fer obli­dar altres pols econòmics igual­ment impres­cin­di­bles per a un país com­pe­ti­tiu. Dit això, quina és la rea­li­tat del pes econòmic català? Doncs que la capi­tal d’un país de 8 mili­ons d’habi­tants i la seva àrea d’influència no només con­cen­tra la major part de les inver­si­ons, sinó que, en molts moments, sem­bla que no exis­teix res més enllà de la Dia­go­nal.

És cert que un dels cri­te­ris clau a l’hora d’injec­tar recur­sos és el nom­bre d’habi­tants, però també ho és que la resta de cen­te­nars de muni­ci­pis repar­tits per la nos­tra geo­gra­fia dis­po­sen de grans exten­si­ons de terra que també cal ges­ti­o­nar. Si, a més, hi ha des­con­nexió entre les diver­ses àrees econòmiques i poca coor­di­nació entre si, ales­ho­res hi ha un pro­blema gran. Per això cal rei­vin­di­car el ree­qui­li­bri ter­ri­to­rial, un con­cepte que era molt vigent fa unes dècades.

Bar­ce­lona gau­deix de bona salut econòmica. Lidera la indústria del conei­xe­ment, dis­posa de cen­tres biomèdics de pri­mer nivell, ins­tal·laci­ons portuàries i un modern aero­port i és molt atrac­tiva per rebre milers de turis­tes d’arreu. Si a més se li suma el Baix Llo­bre­gat, que és la segona potència econòmica de Cata­lu­nya amb molt de pes indus­trial, encapçalat pel buc insígnia Seat, la taca cen­tra­lista encara es fa més con­si­de­ra­ble. I si s’afe­geix el Vallès, que amb 1,3 mili­ons d’habi­tants repre­senta el 27% de tota la indústria i el 17,4% de l’eco­no­mia del país, fan que l’àrea d’influència de la capi­tal cata­lana sigui indis­cu­ti­ble. Ara bé, hi ha vida i eco­no­mia més enllà d’aquesta gran conur­bació, per exem­ple a la demar­cació que engloba les comar­ques giro­ni­nes, que apor­ten el 8,2% del PIB de Cata­lu­nya. A més, aquesta àrea té una gran tra­dició expor­ta­dora, i encapçala el rànquing de comar­ques més com­pe­ti­ti­ves. La indústria, el comerç i el turisme són els prin­ci­pals pun­tals d’aquesta àrea econòmica.

Tar­ra­gona és un altre pol econòmic for­mat fona­men­tal­ment per la recepció turística de la Costa Dau­rada i Port Aven­tura i, sobre­tot, pel com­plex petroquímic de la ciu­tat. De fet, les trenta-tres grans empre­ses d’aquest sec­tor cons­ti­tu­ei­xen el pri­mer pol químic de sud d’Europa i repre­sen­ten el 50% de la pro­ducció química de Cata­lu­nya i el 25% de tot l’Estat espa­nyol. Els més de 35.000 llocs de feina que suposa aquest con­junt indus­trial demos­tren que la zona és un indret essen­cial per al crei­xe­ment econòmic de tota aquesta regió.

Les ter­res de Lleida, més allu­nya­des de l’àrea metro­po­li­tana de Bar­ce­lona, també apor­ten una part de l’acti­vi­tat econòmica del Prin­ci­pat. La fruita, les hor­ta­lis­ses i els lle­gums són un dels punts fort d’aquest pol econòmic. Però també els grei­xos i els olis i la pro­ducció de pinso per a la rama­de­ria. I no cal dir que en aquesta demar­cació també hi ha el Piri­neu, que dis­posa d’un gran atrac­tiu pel que fa al gaudi dels esports de mun­ta­nya o l’ela­bo­ració de carn i for­mat­ges ecològics. També des­taca l’auge dels cellers d’altura del Pallars per com­ba­tre el canvi climàtic.

Tan­ma­teix es podria par­lar de la Cata­lu­nya Cen­tral, que té Man­resa, Vic i Igua­lada com a prin­ci­pals ciu­tats que tre­ba­llen per obte­nir una eco­no­mia diver­si­fi­cada, tant pel que fa a la pro­ducció agrícola com indus­trial.

Davant de tot això, el govern de la Gene­ra­li­tat i les ins­ti­tu­ci­ons econòmiques hau­rien d’inten­tar avançar amb més coor­di­nació amb els diver­sos eixos econòmics del ter­ri­tori per fer de Cata­lu­nya un país més fort, més pròsper. La com­petència entre les diver­ses zones pro­duc­ti­ves sem­pre és con­ve­ni­ent, però també és essen­cial dis­se­nyar un pla entre les parts que tin­gui com a objec­tiu eli­mi­nar dupli­ci­tats, millo­rar les infra­es­truc­tu­res i uni­fi­car la comer­ci­a­lit­zació, que és una assig­na­tura pen­dent de molts pro­duc­tes cata­lans. I sobre­tot, cal impe­dir, com sigui, la des­po­blació a les zones de mun­ta­nya i en indrets poc habi­tats. Per això és impres­cin­di­ble l’impuls del ree­qui­li­bri ter­ri­to­rial.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor