Opinió

Tribuna oberta

La violència originària

El subconscient col·lectiu reviu avui la violència originària que empelta amb la Guerra Civil quan sent l’extrema dreta parlar de supremacisme, de menyspreu a “l’altre”, al diferent, a l’immigrant, i amenaça drets durament conquerits

Res pot jus­ti­fi­car els més de vuit-cents assas­si­nats d’ETA. Com tam­poc la violència a la rere­guarda repu­bli­cana l’estiu del 1936, fruit de l’acció d’incon­tro­lats (sovint mal­fac­tors) i de la ira i l’odi acu­mu­lats con­tra la gent d’ordre, els reli­gi­o­sos i els mili­tars, que, com havien fet des del segle XIX, posa­ven fi amb un cop d’estat a la curta experiència d’una república mode­rada que havia sus­ci­tat unes min­ses espe­ran­ces entre unes clas­ses popu­lars sot­me­ses secu­lar­ment a uns nivells d’explo­tació i repressió bru­tals. I encara tenen menys jus­ti­fi­cació les exe­cu­ci­ons extra­ju­di­ci­als efec­tu­a­des pels falan­gis­tes en els pri­mers mesos de la guerra con­tra càrrecs elec­tes repu­bli­cans i mili­tants d’esquer­res allí on havia tri­om­fat el cop d’estat i, poste­ri­or­ment, la impla­ca­ble repressió de la dic­ta­dura con­tra els vençuts en la ter­ri­ble post­guerra.

Ara bé, el pri­mer cop que vaig sen­tir l’expressió “violència ori­ginària” en relació amb el con­flicte basc fou en un debat a Cata­lu­nya Ràdio amb Julen de Mada­ri­aga. Era a finals dels noranta del segle pas­sat i, el que havia estat un dels fun­da­dors d’ETA i teòric de la lluita armada, es tro­bava ja molt lluny d’accep­tar acrítica­ment les acci­ons d’aque­lla orga­nit­zació. La rup­tura s’havia produït amb Hiper­cor, una acció que per a Mada­ri­aga no tenia jus­ti­fi­cació. Era un error polític incom­men­su­ra­ble i d’una misèria humana i una manca de prin­ci­pis ètics i morals impos­si­bles d’assu­mir. Anys després, aban­do­nava Herri Bata­suna (HB) i el 2001 s’adhe­ria a Ara­lar per aca­bar en l’orga­nit­zació paci­fista Elkarri. Una evo­lució sem­blant a la del seu com­pany al des­patx d’advo­cats de Bil­bao Txema Mon­tero, cap de llista de HB en les elec­ci­ons euro­pees del 1987 i el 1989. El 10 de juny del 1987 va obte­nir 39.632 vots a Cata­lu­nya (d’un total de 360.952) i nou dies després va tenir lloc l’atemp­tat de Bar­ce­lona, el més mortífer d’ETA: 21 morts i 45 ferits. El 1992, Mon­tero va ser expul­sat d’HB per defen­sar l’abandó de la lluita armada i la par­ti­ci­pació ins­ti­tu­ci­o­nal.

Anys més tard, en una entre­vista a Ràdio Euskadi, en pre­gun­tar-li a Arnaldo Otegi per què l’esquerra abert­zale no con­dem­nava els atemp­tats d’ETA tor­nava a con­fron­tar la violència ori­ginària i la de l’Estat amb la d’ETA i insis­tia que cri­ti­car ETA i sor­tir indi­vi­du­al­ment d’HB, com havien fet Mada­ri­aga i Mon­tero, no ser­via de res, que calia fer-ho tots al mateix temps ja que només així es tan­ca­ria el cicle vio­lent del con­flicte. És el que succeïa uns anys després.

Però què és la violència ori­ginària, més enllà dels fets ja al·ludits de la Guerra Civil i la post­guerra, i de la guerra bruta de l’Estat con­tra ETA i l’esquerra abert­zale (GAL, Lasa i Zabala, Int­xaur­rondo, morts en inter­ro­ga­to­ris...)? Mal­grat que els atemp­tats i la guerra bruta són un capítol que sem­bla tan­cat després que ETA anunciés el ces­sa­ment de les acci­ons arma­des (20 d’octu­bre del 2011) i la seva dis­so­lució (3 de maig del 2018), per a molts bas­cos, la violència ori­ginària segueix s’asso­ci­ant-se a un nom propi que no té res a veure amb la violència del dar­rer mig segle: Ger­nika, la ciu­tat símbol on hi ha la Casa de Jun­tes amb el roure on els reis, i ara els lehen­daka­ris, jura­ven com­plir les res­pon­sa­bi­li­tats del seu càrrec. El 26 d’abril del 1937, dia de mer­cat, tenia 3.700 habi­tants quan la Legió Còndor va dur a terme un bom­bar­deig de satu­ració per ter­ro­rit­zar la població civil amb la fina­li­tat de des­mo­ra­lit­zar les tro­pes i minar la resistència dels bas­cos. Tres hores de bom­bes que van pro­vo­car cen­te­nars de morts. Una devas­tació total, esfereïdora. Era la pri­mera experiència a Europa de l’ús de l’avi­ació amb l’objec­tiu de pro­vo­car el ter­ror i doble­gar la resistència de tot un poble.

I, encara avui, en mol­tes famílies bas­ques nia un pòsit de records i de no recon­ci­li­ació amb un pas­sat que impe­deix nor­ma­lit­zar política­ment el pre­sent. La història dels pobles també és records i ima­gi­na­ris col·lec­tius. És pas­sar comp­tes amb el pas­sat, alli­be­rar-se dels lli­gams que impe­dei­xen raci­o­na­lit­zar i viure lliu­re­ment el pre­sent. Però, el sub­cons­ci­ent col·lec­tiu reviu avui aque­lla violència ori­ginària que empelta amb la Guerra Civil quan sent l’extrema dreta par­lar de supre­ma­cisme, de menys­preu a “l’altre”, al dife­rent (per motius de gènere, d’ads­cripció política, de religió, etc.), a l’immi­grant, i hom veu com amenaça drets dura­ment con­que­rits. Violència ori­ginària que també té dates i noms pro­pis a casa nos­tra: el 30 de gener i entre el 16 i el 18 de març del 1938, l’avi­ació ita­li­ana va bom­bar­de­jar repe­ti­da­ment Bar­ce­lona, en aquells moments tri­ple capi­tal de la República (governs espa­nyol, català i basc); el 31 de maig del 1938, Gra­no­llers...

En defi­ni­tiva, fins que no s’aturi l’amenaça d’aquest nou fei­xisme i es res­ca­ba­lin totes les vícti­mes del pas­sat, les feri­des de la violència ori­ginària segui­ran ober­tes.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor