Opinió

A fons

Traspassos enverinats

El traspàs de Rodalies no té ni calendari ni definició de trams afectats, i encara menys el finançament que requereix
La millora del finançament és una proposta molt genèrica

En plena nego­ci­ació per la inves­ti­dura de Pedro Sánchez, fa uns dies es va arri­bar a un pacte entre el PSOE i ERC per poder comp­tar amb el suport dels set dipu­tats del par­tit lide­rat per Oriol Jun­que­ras. La for­mació que ostenta el govern de Cata­lu­nya va acon­se­guir l’amnis­tia, una reducció de 15.000 mili­ons d’euros del deute amb l’Estat, un com­promís per escrit de reducció del dèficit fis­cal i el traspàs inte­gral de Roda­lies, un aspecte molt relle­vant per posar fi al caos cons­tant.

Si ens cen­trem en aquest punt de vital importància –ja que en tot el 2022 només hi va haver 44 dies en què no es van pro­duir incidències a Cata­lu­nya– s’observa que hi ha força inter­ro­gants. L’acord cons­tata que el traspàs ha de ser pro­gres­siu i que ha d’incloure la trans­ferència de les vies i dels trens i un com­promís d’inversió del govern espa­nyol. Dit això, a hores d’ara no hi ha cap calen­dari pre­vist, ni la cer­tesa de qui­nes línies de tren seran tras­pas­sa­des, tam­poc se sap el nom­bre exacte de tre­ba­lla­dors que aca­barà afec­tant l’ope­ració ni, el més impor­tant, l’import de la dotació econòmica que repre­sen­tarà el traspàs defi­ni­tiu.

És cert que el pacte pre­veu la cre­ació d’una empresa pública ano­me­nada Roda­lies Cata­lu­nya, que tindrà com a objec­tiu subs­ti­tuir Renfe i que estarà for­mada per un 50% de repre­sen­tants de la Gene­ra­li­tat i un altre 50% de l’Estat, per anar defi­nint la lle­tra petita. A més, la pre­sidència la pro­po­sarà el govern català. A part del calen­dari, tam­poc hi ha cer­tesa de qui­nes línies engloba l’acord. Només se sap que els trams con­si­de­rats d’interès gene­ral, és a dir, els que s’adre­cin o arri­bin d’altres comu­ni­tats autònomes, segui­ran en mans de Madrid. L’acord, però, sí que és categòric quan fixa tres trams que pas­sa­ran automàtica­ment a depen­dre del govern: la R1 del Maresme, l’enllaç entre l’Hos­pi­ta­let - Vic - Puig­cerdà i la línia R2 fins a Sant Vicenç de Cal­ders.

A part de ser un acord pro­gres­siu i amb pocs trams con­tro­lats des de Cata­lu­nya, la incògnita més gran serà saber com es podrà finançar Roda­lies després de dècades d’incom­pli­ments i d’una manca d’inver­si­ons con­ti­nu­ada i ver­go­nyosa. De moment, es pre­ve­uen 335 mili­ons d’euros pen­dents i s’espe­ci­fica que el 2024 se seguirà par­lant de la manera de resol­dre les par­ti­des econòmiques.

Cal dir que alguns experts ja han fet números i con­si­de­ren que per tenir al dia Roda­lies cal­drien entre 20.000 i 25.000 mili­ons d’euros. Fa quinze anys ja es va comen­tar que es neces­si­tava una par­tida mínima d’uns 5.000 mili­ons d’euros per posar fi a les incidències dels trens a Cata­lu­nya i per poder aca­bar així amb tants pro­ble­mes per als usu­a­ris gai­rebé cada dia. On no es para d’inver­tir és a la capi­tal de l’Estat. Adif i Renfe tenen pre­vis­tes prop de 140 actu­a­ci­ons de millora a la xarxa de Roda­lies de Madrid a curt i mitjà ter­mini. En total, hi ha obres i pro­jec­tes en marxa per valor de 4.862 mili­ons d’euros, el 68% del pres­su­post actu­a­lit­zat del Pla de Roda­lies de Madrid del Minis­teri de Trans­ports, Mobi­li­tat i Agenda Urbana, que en el seu con­junt pre­veu inver­si­ons per un import de 7.116 mili­ons d’euros. Segu­ra­ment aques­tes xifres expli­quen per què a Cata­lu­nya mai s’exe­cuta més del 60% en un exer­cici comp­ta­ble i a Madrid gai­rebé cada any la mit­jana d’exe­cució se situa a l’entorn del 120%.

Sense cap ànim de voler posar aigua al vi a l’acord sig­nat la set­mana pas­sada entre el PSOE i ERC per inves­tir el líder soci­a­lista, el paquet que fa referència a Roda­lies es podria cata­lo­gar com a regal enve­ri­nat, sobre­tot per les des­con­fi­an­ces amb els par­tits d’allà quan es tracta de resol­dre pro­ble­mes endèmics a Cata­lu­nya.

Un altre dels punts que forma part de l’acord entre els dos par­tits és la con­do­nació del 20% del fons de liqui­di­tat esta­tal, que suposa 15.000 mili­ons d’euros. Aquest punt té dues con­si­de­ra­ci­ons. Una, que el deute de les comu­ni­tats difícil­ment es con­do­narà mai, però l’altra, que els efec­tes d’aquesta mesura són bons per a les finan­ces de la Gene­ra­li­tat, perquè s’estal­viarà uns 1.300 mili­ons en interes­sos. Ara bé, aquesta reducció també es farà osten­si­ble a la resta d’auto­no­mies. I quan es parla de les millo­res del dèficit fis­cal amb l’Estat, –valo­rat en 22.000 mili­ons pel govern– no deixa de ser un brin­dis al sol, entre altres coses perquè durant el govern soci­a­lista ni el finançament, ni les inver­si­ons, ni l’exe­cució dels comp­tes públics han rever­tit la situ­ació endèmica que viu Cata­lu­nya.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor